Feltöltés dátuma: 2019.03.09.

Accu-Chek Főzőklub Nyíregyházán

A diabéteszes gyermek gondozása komplex feladat. Az inzulinadagok és azok aktuális korrekciói, a beviteli mód mellett elvitathatatlan, hogy a másik két életmódbeli tényező, az étkezés és a mozgás is ugyanolyan hangsúlyos a kezelésben. Ezt a tényt támasztja alá a legfrissebb adat: a HbA1c-értékeket 2010–2012, valamint 2016–2018 között összehasonlítva, a technológiai fejlődés dacára nemhogy javulást nem látunk, hanem az átlagos HbA1c romlott, különösen a serdülők és fiatal felnőttek korosztályában, a 10–20 közötti életévekben.

Illusztráció

Ott fejleszteni, ahol hiányosságok vannak

Mivel a technológia és az inzulinok területén nagy fejlődés történt, így egyértelmű, hogy nem ezeken a területeken kell további előrelépést tennünk, hanem a nem gyógyszeres beavatkozások hatékonyságát kell javítanunk: étkezés, mozgás, pszichológiai és nevelési tényezők, hangsúlyosan a szabálytartásra nevelés területén.

A Roche Diabétesz Üzletág által létrehozott Accu-Chek Főzőklub sorozattal többféle cél is megvalósítható: a tudásszint felmérése, majd az ehhez igazított elméleti és gyakorlati dietetikai oktatás, a közösségépítés általi szabálytartásra nevelés, valamint az étkezések élvezeti funkciójának hangsúlyozása.

Ezen gondolatoktól vezérelve a főzőklubokat a gyermekek és a szülők számára a gondozás részeként prezentáljuk. Igyekszünk ennek megfelelően mi is felkészülni, a gyermekek és a szülők tudását először felmérni, majd a tapasztalatok alapján az elméleti és a gyakorlati tudásszintet emelni, ott fejleszteni, ahol hiányosságok vannak.

Mindeközben az orvos–beteg kapcsolat is erősödik, jobban megismerjük a gyerekek és a családok életét, személyre szabottabb életmódi tanácsokat tudunk adni.

Korosztályonként

Átlagos HbA1c-értékek életkori megoszlás alapján az Amerikai Egyesült Államokban
Átlagos HbA1c-értékek életkori megoszlás alapján az Amerikai Egyesült Államokban

A főzőklubokban két korosztály oktatása valósult meg. A 10 év alattiaké, akik a családjukkal érkeznek, valamint a 12 év felettieké, akik már egyedül vesznek részt a programon. A két csoport elválasztása az oktatás technikája miatt szükséges, hiszen másként kell beszélni a szülőkkel és másként a kamaszokkal. Természetesen az oktatás témája is más, hiszen a nagyobbakkal már a serdülőkori problémákat is elő kell hozni.

A főzőklub foglalkozások mindig egy-egy tematika köré szerveződnek. Év kezdetekor a farsangé a főszerep, az étkezés is farsangi: fánk, hiszen lehet cukorbetegnek is fogyasztható, ízletes farsangi étkeket is készíteni. Tavasszal a húsvétra készülünk, az őszi időszakban a sütőtöksütés mellett a halloween az egyik közkedvelt téma, itt már az alkoholfogyasztás is előkerül a serdülőknél, hiszen a karácsonyi, de különösen a szilveszteri ünnep során sok esetben probléma, noha még a 18. életévet nem érik el a gyermekek.

Eredményes, élvezetes tanulás

Illusztráció

A tapasztalataink megerősítenek bennünket abban, hogy a dietetikai elméleti és gyakorlati ismeretek bevonása a gondozásba alapvető fontosságú. A tanításnak és tanulásnak ez a módszere eredményes és rendkívül élvezetes.

Bízunk benne, hogy igazolni tudjuk ezt, a finanszírozó is felismeri ennek hasznát, és a gyakorlati dietetikai oktatás rendszeressé tételét és az egészségügyi ellátásba való beillesztését a finanszírozás módosításával lehetővé teszi.

Köszönet Szabóné Balogh Zsuzsának, a Nyírségi Diabéteszes Gyermekekért Egyesület vezetőjének a rendezvények lebonyolításában végzett önzetlen munkájáért, valamint Kicsák Marian dietetikusnak a szakmai támogatásért.

Dr. Kántor Iréngyermekgyógyász, endokrinológus, diabetológus
Sz-Sz-B. Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház

A cikk megjelenését az Accu-Chek vércukormérők gyártója, a Roche Magyarország Kft. támogatta.

Megjelent a diabetes2019/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!