Feltöltés dátuma: 2018.12.14.

Karácsonyi Receptsarok

Rosolli, céklasaláta Finnországból

Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót jártunk körbe a diabétesz kapcsán, ezt a kitekintést a konyhában is igyekeztünk megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez. Most az év végi ünnepek kapcsán a különböző nemzetek jellegzetes étkeiből válogattunk, színesítendő az állandó karácsonyi repertoárt.

Illusztráció.
1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
143 kcal 4 g 5 g 22 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 200 g burgonya
  • 200 g répa
  • 200 g cékla
  • 100 g csemegeuborka
  • 100 g savanykás alma
  • 50 g vöröshagyma vagy snidling
  • 1 cs. petrezselyem
  • fehérbors
  • 100 ml főzőtejszín
  • 1 tk. ecet (10%-os)
  • néhány csepp édesítőszer
  • 1 tojás

A céklát megsikáljuk, és héjában puhára főzzük, kihűtjük, héját lehúzzuk, és apró kockákra vágjuk. A burgonyát és a répát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben roppanósra főzzük, majd kihűtjük. Az almát megtisztítjuk, és szintén apró kockákra vágjuk csakúgy, mint a csemegeuborkát. Az így előkészített zöldségekre rászórjuk az aprított hagymát, a petrezselymet, és összeforgatjuk az ecettel. Végül az egészet meglocsoljuk a néhány csepp édesítővel, fehérborssal ízesített tejszínöntettel. Tetejét a keményre főtt tojással díszítjük.

További karácsonyi receptek

Megjelent a diabetes2018/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!