Feltöltés dátuma: 2018.12.14.

Joslin-plusz

Messzipapa boldogsága

Sárgás nyakkendőjével, kis fehér szakállával, élénk tekintetével vidám jelenség. Amikor névjegyét leteszi elém az asztalra, akkor már azt is tudom, miből táplálkozik ez az életvidámsága. Fekete Gézának ez áll a névjegyén: „Messzipapa”. Ezzel is jelezve, hogy a nagyapaság élete mostani szakaszának a legfőbb programja.

Illusztráció

Öt unoka

Az öt unoka fotója is rá van nyomtatva a névjegyre. Ahogy ő mondja, 2×2 ikrek, egy ikerpár a lánya és egy ikerpár a fia részéről: 10, illetve 3 évesek. Panna, Emma, Alíz és Zoé. Kimagaslik közülük az első unoka, a nagylány, a 14 éves Lola. Gyönyörűek, ráadásul okosak. Nagyapa szemefényei!

– Értük érdemes vigyázni az egészségre! – jelenti ki Messzipapa, aki fegyelmezetten étkezik, ahogy egy 44 éve szövődmények nélkül élő diabéteszeshez illik. Szinte egész évben kibírja édesség nélkül, de amikor eljön a március és vele együtt szép sorjában az unokák születésnapja, enni kell egy-egy kis szelet tortát. De semmi vész, kéznél a műszer, gyorsan megméri a cukorszintet, és orvosolja az eltérést, ha kell.

– A legszebb időszak a családban a március, a születésnapok miatt, illetve a húsvét és a karácsony, mert akkor vannak itthon a gyerekek, akkor telik meg élettel a ház – meséli Fekete Géza, aki egyébként nagyon érzékeny, rendkívül családcentrikus ember, talán azért is, mert kisgyerek volt, amikor meghalt az édesanyja. Ma is elcsuklik a hangja, amikor erről beszél. Pedig nevelőanyja féltő szeretettel gondoskodott róla, benne mégis mély nyomot hagyott ez a trauma. A fiatal korában kialakult diabétesz okát keresve is a stresszre tud csak gondolni, meggyőződése, hogy nála lelki eredetű a baj, ami szerencsére nem öröklődött, a gyermekei és az unokái is egészségesek.

Együttműködés a szakorvossal

Attól, hogy rendszeresen jár orvosi ellenőrzésekre, Fekete Géza nem érzi betegnek magát. Igyekszik természetesen viszonyulni a diabéteszhez, a gyakori cukorszintmérésekhez. A pozitív oldalát nézi annak, hogy őt minden hónapban látja a háziorvos, hogy félévente megy EKG-ra, szemészetre, érfestésre. Így nem érheti meglepetés, bármi van, azt csírájában észreveszik, kezelik.

Diabétesszel eltöltött 44 évének ez a legfőbb tapasztalata: fegyelmezett kontroll, stabil, jó együttműködés a szakorvossal. Dr. Dezső Enikő főorvos asszonynak ezúttal is köszöni az értő gondoskodást. Mindamellett szerencsésnek érzi magát, hogy első szakorvosa dr. Angeli István volt, a Somogy megyei cukorbeteggondozó vezetője. Az elismert szaktekintélytől tanulhatta meg az étkezéssel kapcsolatos tudnivalókat. A főorvos úr, aki maga is cukorbeteg volt, korát megelőzve népszerűsítette például a csicsóka egészségre gyakorolt pozitív hatásait.

– Milyen igaza volt! – vonja le a következtetést Fekete Géza, hiszen amikor csicsóka alapanyagú kenyeret fogyasztott huzamosabb ideig, többet ehetett belőle, mint a más fajtából. Neki ez fontos, mert szereti a füstölt húsokat.

– Sonkához, kolbászhoz, szalonnához jólesik a kenyér, persze sajttal is meg lehet enni – mosolyog Fekete Géza. s hozzáfűzi, sajnos abbahagyta a csicsókás kenyér készítését a környékbeli pékség.

Helytörténész

Hol van az a környék, hol is élnek Feketéék? Somogyban, Fekete István, neves írónk szülőfaluja, Gölle mellett, Kisgyalán, a csorgó patakok, tavaszi mezők, gyönyörű virágok vidékén, Kele, Csí, Vuk, Bogáncs hazájában. Nem csoda, hogy a család mellett a természetjárás a másik nagy szenvedélye Fekete Gézának. Ó, de mint kiderült, van egy harmadik szenvedélye is: a helytörténet.

Megírta például a templomuk történetét. Kisgyalánról megtudom tőle, hogy ez a mintegy 200 lelket számláló kis falu valamikor a lótenyésztéséről volt híres, a címerében is benne van a ló. Szorgalmas, természetszerető emberek lakják. Fekete Géza felesége, Mária is kivételesen szorgalmas, mindent megtermeszt a kertben, ami egy egészséges ebédhez kell, zöldséget, gyümölcsöt.

– A kertben nőnek a vitaminok. Nincs szükségünk mesterségesre – szögezi le Messzipapa.

Fekete Géza idén februárban múlt 68 éves, de tízet nyugodtan letagadhatna. Áprilisban a Budai Fonóban átvehette a Joslin-díjat a 44 év diabéteszért. Azt mondja, az unokái szeretete neki a Joslin-plusz. Minden sorstársának azt üzeni: az élet szép, érdemes érte küzdeni!

Bartuc Gabriella

Megjelent a diabetes2018/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!