Feltöltés dátuma: 2018.12.14.

Karácsonyi Receptsarok

Hamis mézeskalács Angliából

Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót jártunk körbe a diabétesz kapcsán, ezt a kitekintést a konyhában is igyekeztünk megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez. Most az év végi ünnepek kapcsán a különböző nemzetek jellegzetes étkeiből válogattunk, színesítendő az állandó karácsonyi repertoárt.

Illusztráció.
1 darab tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
49 kcal 1 g 3 g 5 g

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 1 db tojás
  • 50 ml repceolaj
  • 10-12 g édesítőszer
  • 150 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 2 tk. őrölt gyömbér

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojást verjük fel egy tálban, keverjük el benne az édesítőt, adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, a gyömbért, és gyúrjuk át alaposan. Nyújtsuk ki 0,5 cm vastagságúra, és karácsonyi mintájú kiszúrókkal vágjunk ki belőle formákat. Ha díszítésnek akarjuk felhasználni például a karácsonyfára, óvatosan szúrjunk bele lyukat nyárssal vagy evőpálcikával. Tegyük a kekszeket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és kb. 8-10 perc alatt süssük meg (közben ellenőrizzük, hogy a lyukak nem sültek-e össze, ha szükséges, újra szúrjuk át őket). Szedjük ki a mézeskalácsformákat rácsra, hogy kihűljenek.

További karácsonyi receptek

Megjelent a diabetes2018/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!