Feltöltés dátuma: 2018.12.14.

A veszprémi diabéteszklub 40 éves története

A klub első foglalkozását 1978. december 3-án tartotta. Ötletgazdája dr. Vándorfi Győző főorvos úr volt, gyakorlatilag ő volt az első klubvezető. A kezdetektől velünk volt Nagy Margit dietetikus, aki étkezési és főzési tanácsaival látta el a cukorbetegeket, sok gyakorlati bemutatót is tartott. A rendszerváltás idején megalakult a Veszprém Megyei Cukorbeteg Egyesület, amely azóta is felügyeli és támogatja a klubot, létrejött a ma is működő „Alapítvány a Cukorbetegért”, amely többek közt a Diabetes magazint indította útjára.

A pénzügyek intézését az első időszakban Regős Ferenc nagy szaktudással végezte, tőle 1998-ban Szabó Károlyné Kati vette át. A klub vezetésében is 1998-ban történt változás, azóta a klub szakmai vezetője dr. Rakk Erika főorvos asszony, aki a havi foglalkozásokra igen érdekes és tanulságos előadásokat szervez, amelyeket az adott témában jártas orvosok és szakemberek tartanak.

Később a tagság kora és a kedvezőbb lehetőségek kihasználása miatt nyugdíjasklubbá alakultunk. Mint említettem, első klubvezetőnk Vándorfi doktor volt, majd Horváth József, később Lang Gusztáv, akiről díjat is elneveztünk. Utána Farkas Ignácné Eta vezette sok évig lelkesen és lelkiismeretesen a klubot. Őt követte Kálmán Jánosné Gizike, majd Nagy Dénesné Erzsike. Jelenleg Ferencziné Regős Katalin a klubvezető.

2018 januárjától minden hónap harmadik csütörtökén a városi művelődési házban, az Agórában tartunk foglalkozásokat, ahol különböző mozgásprogramok, teadélután, smoothie- és saláta-parti várja a tagokat. Szeptembertől viszont már minden csütörtökön találkozunk, ez valójában a mozgásprogramunk továbbfejlesztése.

Egy évben kétszer „lazítunk”. Júniusban egész napos kiránduláson veszünk részt, a decemberi klubfoglalkozáson pedig karácsonyozunk, műsorral, tombolával, finom uzsonnával. Klubunk tagja a Veszprémi Nyugdíjasklubok Fórumának és az Országos Nyugdíjasklubok Megyei és Országos Szövetségének.

Ferencziné Regős Katalinklubvezető

Megjelent a diabetes2018/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!