Feltöltés dátuma: 2018.11.23.

Védőoltások

Illusztráció

A védőoltással megelőzhető gyermekkori fertőző betegségek aránylag egységes klinikai képet mutatnak, és az ellenük kidolgozott védőoltások nagyon jó, 90-95 százalékos hatékonysággal előzik meg a megbetegedések kialakulását. A következetesen végrehajtott védőoltási programok, különösen a magyarországi 98 százalék feletti átoltottság, az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rend révén elérhetővé tették bizonyos fertőző betegségek esetében a mentességet vagy a megbetegedések eseti szintre szorítását.

Amennyire rendben mennek a gyermekek életkorhoz kötött kötelező védőoltásai, legalább annyira problémás a felnőttek védőoltása. Sajnos ez igaz a krónikus betegekre is. A védőoltással megelőzhető megbetegedések közül az influenza váltja ki a legtöbb vitát úgy szakmai, mint laikus körökben.

Az influenzavírusok folyamatosan változnak, és a dominánsan cirkuláló törzsektől függ, hogy az adott szezonban mennyien betegszenek meg. A PRISMA vizsgálat részeként az 1999–2000-es influenzajárvány ideje alatt a téli időszakban a diabéteszes betegek influenza elleni oltása 59 százalékkal csökkentette az influenzaesetek, 54 százalékkal a kórházi kezelések és 58 százalékkal a halálesetek számát.

Az influenza leggyakoribb szövődménye a pneumococcus okozta fertőzés, amely megelőzhető az influenza elleni védőoltással és a pneumococcus elleni vakcinával. Az influenza elleni védőoltás ugyan nem tartozik a leghatékonyabb védőoltások élmezőnyébe, de alkalmazása előnyökkel jár, nem is beszélve arról, hogy az influenza és szövődményei megelőzésének a jelenleg ismert leghatékonyabb módja.

Dr. Ócsai Lajos

Miután az influenza- és a pneumococcus-fertőzés előfordulása szorosan összefügg, célszerű egyszerre mind a két oltást felvenni, hiszen vizsgálatok bizonyítják, hogy az influenza és a pneumococcus baktérium elleni együttes oltás csökkenti a súlyos megbetegedések számát.

A pneumococcus-fertőzés ellen két vakcina áll rendelkezésre: a nemzetközi és hazai ajánlások szerint először célszerű az úgynevezett konjugált vakcinát beadatni, majd később ezt kiegészíteni a poliszacharid-oltással.

Bár a fenti két fertőzés a leggyakoribb, meg kell említeni, hogy a cukorbetegeknek célszerű felvenni a hepatitis B vírus okozta májgyulladás, illetve a szamárköhögés elleni oltást is.

Prof. Dr. Ludwig Endre

Vizsgálatok igazolják, hogy 1 egységnyi (1 mmol/l) vércukorszint-emelkedés 6–10 százalékkal növeli a fertőzések előfordulását és súlyos lezajlását, 11 mmol/l feletti vércukorszint esetén háromnegyedére, 16 mmol/l feletti érték esetén akár felére csökkenhet a baktériumok okozta fertőzések elleni védekezőképesség.

Dr. Tímár László

A védőoltások célja a védettség (immunitás) mesterséges kialakítása a fertőzésért felelős vírusok, baktériumok és egyéb kórokozók ellen. Ezt úgy érjük el, hogy elölt kórokozót vagy a kórokozónak élő, de betegséget nem okozó változatát adjuk be injekcióval, ritkábban szájon keresztül vagy orrspray-ben a védendő személynek. Az immunrendszer felismeri a kórokozóra jellemző idegen anyagokat (molekulákat), rájuk védekező reakcióval, immunválasszal reagál. Azokat az anyagokat, amelyek a szervezetben specifikus immunválaszt váltanak ki, antigéneknek nevezzük.

A specifikus immunválasz azt jelenti, hogy a védekező reakció az antigén ellen irányul, tehát csak az ellen a kórokozó ellen nyújt védelmet, amelyre ez az antigén jellemző.

Dr. Tímár László

Megjelent a diabetes2018/5. számában

Kiadványaink

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!