Szerző: Somfai Katalin Feltöltés dátuma: 2018.11.23.

Indonézia a top 5-ben

Indonézia a föld negyedik legnépesebb országa, de nem csak lakóinak számát tekintve jár az élen. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a 263 milliós lakosság 7 százaléka, 18 millió fő cukorbeteg. Kína, India, Brazília és az Egyesült Államok után ötödik a diabétesz-világranglistán.

Illusztráció.

Virágzó turizmus

Az elmúlt évtizedben majdnem megduplázódott az Indonéziába látogató turisták száma, 2017-ben több mint 15 millióan keresték fel az országot, 2019-re 20 millió turistára számítanak. Jelenleg Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdasága, fejlődésének mozgatójává a turisztikai ipar vált, a kormányzat erre építi gazdasági növekedési stratégiáját. Az infrastruktúra hiánya azonban visszafogja ennek fejlődését, de nem csak a turisztika, az egészségügy területén is komoly problémákat okoz.

Új népbetegség jelent meg

Sok változás történt Indonéziában az elmúlt néhány évtizedben, az ország politikailag stabilizálódott, gazdaságilag megerősödött, a lakosság nagy része a középosztályba tartozik, ezeknek a változásoknak a hatására azonban új járvány jelent meg. Az előrejelzések szerint 2030-ra 21 millió főre emelkedhet az országban a cukorbetegek száma. A betegek kezelése több mint 1,6 milliárd dollár kiadást jelent évente a kormány számára.

Az egészségtelen életvitel és táplálkozás hatásai

A fejlődő országokban növekszik leginkább a diabéteszesek száma. Ennek egyik oka az életmódváltás: a városiasodás hatására egyre több az inaktív ember, a kalóriafogyasztás viszont nő. Ennek következménye az elhízás, ami az egyik legkomolyabb rizikófaktora a 2-es típusú diabétesznek.

2009-es adatok szerint az indonézek kalóriabevitelének 48 százaléka rizs, mégpedig fényezett fehér rizs. (A feldolgozott rizs túlzott fogyasztásának negatív hatásaival a legtöbb ázsiai országnak szembe kell néznie.) Az utcai étkezés, a street food, a feldolgozott élelmiszerek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ám ezeknek a zsírban sült, kalóriadús ételeknek – amelyek olcsók és könnyen hozzáférhetők – nagyon magas a szénhidráttartalmuk és jelentősen hozzájárulnak az elhízáshoz.

2010 és 2016 között a túlsúlyosak aránya 21,2-ről 24,5 százalékra emelkedett. Az elhízottak aránya 5,7 százalék a felnőtt lakosság körében, de a gyerekek között is egyre nagyobb számban jelenik meg. A felnőtt lakosság 22 százaléka fizikailag inaktív. A nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód vezet oda, hogy robbanásszerűen emelkedik a cukorbetegek száma Indonéziában. Mindezt súlyosbítja, hogy a betegek majdnem fele diagnosztizálatlan, nem jutnak időben megfelelő ellátáshoz, s ez egyenes út a szövődmények kialakulásához.

Egészséges vagy ártalmas a sűrített tej?

A Jakarta Post honlapján közölt egy cikket, amely az országszerte népszerű ital, a sűrített tej túlzott mértékű fogyasztásának egészségre káros hatásaira hívja fel az olvasók figyelmét. Mivel nagy arányban tartalmaz cukrot, a túl sok sűrített tej fogyasztása növeli a gyerekeknél a diabétesz és az elhízás kockázatát. Ha egy gyerek megiszik 2 dl sűrített tejet, azzal a napi javasolt cukorbeviteli értéket már át is lépte. Ráadásul, ha nem mosnak fogat utána, fogszuvasodáshoz is vezethet.

Az egészségnek ára van

Megjelent a piacon egy vállalkozás, amely egészséges ételek készítését és kiszállítását vállalja. A 2005-ben alapított cég szolgáltatása jelenleg az ország hét városában érhető el, néhány iskolának és kórháznak is szállítanak ételt.

Választható egészséges, fogyókúrás, bébi- és gyermekmenü, kórházaknak speciális menü, de egyénre szabott étrendet is ajánlanak. A menüket 5 dollártól vásárolhatják meg az egészséges étkezésre vágyók.

A lakosok nagy része számára ez a szolgáltatás azonban elérhetetlen a nagymértékű szegénység miatt. Sokan kevesebb mint napi 1 dollárból élnek. A vidéki, elzártabb területeken élők – az összlakosság 14,3 százaléka – létminimum alatt él. Az élelemhez való hozzájutást nem egyedül a szegénység akadályozza, hanem az infrastruktúra fejletlensége is: minél nehezebben megközelíthető egy település, annál drágábbak lesznek a helyi piacon a tápanyagban gazdag alapanyagok.

Az egészségügyi rendszer felkészületlen

A helyzetet tovább nehezíti, hogy az egészségügyi intézmények a fertőző betegségek kezelésére rendezkedtek be, a cukorbetegséggel jelenleg nem tudják hatékonyan felvenni a harcot. A létesítmény-struktúra nem elég fejlett, nincs elég laboratórium, nem tudnak rendszeresen vércukorszint- és vizeletvizsgálatot végezni. Egy orvosra és egy nővérre rengeteg beteg jut, 10 000 betegre jut 2 orvos, ugyanez a szám Indiában 7, míg Kínában 19, ami a WHO szerint még mindig alacsony. A régiók közötti különbségek is nagyok az ország területén belül, nem egyforma a hozzáférés az ellátáshoz, illetve az ellátás minősége sem egységes.

A kormány célkitűzése szerint 2019-re a lakosság 95 százaléka rendelkezik majd egészségbiztosítással, amivel – ha valóra válik – egészségügyi történelmet fog írni az ország.

Az Egészségügyi Világszervezet elemzése szerint jelenleg az egészségügyi rendszer nem kap elég támogatást a kormánytól. A különösen a szülő nőket és a gyermekeket érintő fertőző betegségek (gyermekágyi láz, tuberkulózis, malária) továbbra is nagy arányban jelen vannak, ezt súlyosbítja tovább a krónikus betegségek egyre gyakoribb előfordulása.

Súlyos problémát okoz a dohányzás

Az elmúlt néhány évtizedben jelentősen nőtt az indonézek várható élettartama, de ezzel párhuzamosan nő a krónikus betegségben szenvedők aránya is, egyre több a magas vérnyomás, túlsúly, dohányzás okozta megbetegedés. A dohánytermékek fogyasztásában élen járnak, a férfiak napi dohánytermék-fogyasztása a világon itt a legmagasabb. Nem csoda, hogy minden negyedik haláleset a dohányzás következménye. Indonézia egy a 9 ország közül, amely nem írta alá a WHO dohánytermék-ellenőrzésre vonatkozó keretmegállapodását.

Törekvések a cukorbetegség visszaszorítására

Az Indonéz Diabétesz Egyesület az ország 10 régiójában 106 egyesületet és 200 csoportot koordinál. Céljuk a diabétesszel kapcsolatban érzékenyíteni a lakosságot, kampányokkal igyekeznek felhívni a figyelmet a cukorbetegség tüneteire, kezelésére, az életmódváltás fontosságára. Rendszeresen tartanak oktatásokat pácienseknek és családtagjaiknak. A szakembereknek, egészségügyi dolgozóknak konferenciákat rendeznek, fórumokat, tanfolyamokat, workshopokat szerveznek, diabétesszel kapcsolatos anyagokat szerkesztenek, nyomtatnak, adnak ki. A helyi csoportok hetente diabétesz-tornát tartanak, hogy ezzel is hozzájáruljanak a helyes életmód kialakításához.

Somfai Katalin

Megjelent a diabetes2018/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!