Feltöltés dátuma: 2018.11.23.

Fontos a diétás tudás!

A diabéteszgondozás keretein belül főleg a szénhidrátbevitel mennyiségéről esik szó, nem magáról az étkezésekről és azok élvezeti funkciójáról, hiszen nagyon kevés idő áll rendelkezésre egy-egy gondozás alkalmával elmélyedni a dietetikában.

Illusztráció

Barátság születik a konyhában

A Roche Diabétesz üzletág által létrehozott ­Accu-Chek Főzőklub sorozat célja a tápanyagok és azok tápértékeinek megismertetése és az egészséges alapanyagok felhasználásával történő ételek elkészítése mellett az étkezések élvezeti funkciójának hangsúlyozása is volt.

A főzőklub-sorozat többalkalmas program, melynek célcsoportja elsősorban a penes és inzulinpumpás cukorbeteg kisgyermekek, kamaszok, valamint családtagjaik.

A program fő célja a cukorbetegek diétájával kapcsolatos elméleti és gyakorlati tanácsadás, valamint hogy közösséget formáljon a diabéteszes családokból, új barátságok alakulhassanak ki. A rendezvény rendkívüli lehetőség arra is, hogy a diabéteszesek kórházon kívül találkozzanak kezelőorvosukkal, dietetikus szakemberrel, akik személyre szabottan tudnak tanácsokat adni.

A főzőklubok során az ételeket együtt főzik meg, együtt mérik és számolják ki azok szénhidráttartalmát, így a gyakorlatban is ellenőrizni és korrigálni tudják lépésről lépésre haladva a diétás tudásukat. A kezelőorvos és a dietetikus akkor tud újabb elvárást megfogalmazni, ha az alapok biztosak, a tudás egymásra épül, ezért az oktatás egyénre szabottan, strukturáltan kell hogy történjen.

Főzzünk online!

Az Accu-Chek Főzőklub sikere fogalmazta meg a gondolatot a Roche csapatában, hogy a dietetikai oktatást még több cukorbetegséggel élő számára eljuttassa. A Diabétesz Edukáció nevű online tréningsorozat egy új szolgáltatás az Accu-Chek készülékeket használó, elsősorban inzulinos cukorbetegeknek, hogy szélesebb körű edukációs ismereteket szerezzenek.

A tréning szakértői dr. Hidvégi Tibor (belgyógyász, diabetológus főorvos, a Magyar Dia­betes Társaság vezetőségi tagja) és Kicsák Marian (dietetikus, egészségügyi szakoktató, a Magyar Diabetes Társaság Edukációs Munkacsoportjának vezetőségi tagja).

A tréningsorozat a cukorbetegség önmenedzseléséhez nyújt segítséget, és célja a dietetikai ismeretek elsajátítása, valamint az életminőség javítása. Emellett az étrendi kezelésre fókuszálva gyakorlati tanácsokkal és útmutatásokkal is szolgál.

A Diabétesz Edukáció online tréningsorozat 10 interaktív részből áll. Az első két rész bemutatja a cukorbetegséget és a kezelésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a szövődményeket, kiemelve a vércukor-önellenőrzés fontosságát.

A következő részekben dietetikus szakember tanítja meg, mit jelent a hatékony étrendi kezelés, hogyan alakíthatók ki a helyes étkezési szokások. Bemutatja az egészségmegőrző táplálkozás tudnivalóit, a szénhidrátok típusait, illetve azok vércukoremelő hatását. Ismerteti, mit jelent a szénhidrátszámolás, és milyen lépéseken keresztül tanulható meg az étkezések szénhidráttartalmának kiszámolása, valamint, hogy mire kell figyelni az inzulinkezelés és az étkezés összehangolása során.

A tréningsorozat egymásra épülő, ismételhető részekből áll, amelyeket kizárólag sorrendben lehet megtekinteni egy rövid regisztrációt követően. Minden rész végén tudásteszt várja a cukorbetegeket, amely aktív részvételt követel a tréningre regisztrálóktól. A teljes tréning sikeres elvégzését követően hasznos gyakorlati tudnivalókkal, valamint egy elismerő oklevéllel gazdagodnak a résztvevők.

A Diabétesz Edukáció tréningsorozat a www.diabetesedukacio.hu weboldalon érhető el.

Megjelent a diabetes2018/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!