Feltöltés dátuma: 2018.09.13.

Vezető halálok a diabétesz

Mexikó

A több mint 120 millió lakosú Mexikó a 11-dik legnépesebb ország a világon, Latin-Amerikában a második Brazília után. Területének nagysága alapján 13-dik a világban, s a legnagyobb spanyol nyelvű állam. A nyaralni készülők számára vonzó célpont a maja piramisok, a taco és a tortilla hazája, a türkizkék vizű tenger, a pálmafák szegélyezte strandok.

Illusztráció

A cukorbetegséget az egész nemzetet fenyegető krónikus betegséggé nyilvánította a kormány

Az egészségügyi világszervezet adatai szerint 13 millióan élnek diabétesszel Mexikóban, a halálozások 14 százaléka ennek a betegségnek a következménye. Sajnos sok a diagnosztizálatlan, kezeletlen eset.

Az egészségügyi rendszer 2013 óta több fronton igyekszik felvenni a harcot a diabétesszel; a közegészségügyi ellátás, a gyógyszerellátás, a finanszírozás és a törvényi szabályozás területén. Létrehoztak egy programot, amely a 2-es típusú diabéteszeseket segíti abban, hogy megtanulják betegségüket karban tartani.

2014-ben az üdítőitalokra literenként 5 százalékos adót vezettek be, nyilvános fórumokon hívják fel a figyelmet a kockázati tényezőkre és a testmozgás fontosságára. A magas kalóriatartalmú, feldolgozott élelmiszerek gyerekeknek való reklámozását betiltották. Igyekeznek visszaszorítani az iskolákban az üdítő és a feldolgozott élelmiszerek árusítását is.

A modern életmód hatásai az egészségre

A modern Mexikóban is megváltoztak a hagyományos étkezési szokások, ennek következtében egyre magasabb a túlsúlyosak és elhízottak aránya, aminek egyik következménye a diabétesz.

Ma Latin-Amerika legelhízottabb országa Mexikó. A WHO adatai szerint a lakosság 28 százaléka elhízott, 64 százaléka túlsúlyos, az 5–9 évesek 28 százaléka, a 10–19 évesek 38 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

A mexikóiak 200 kg feldolgozott élelmiszert fogyasztanak fejenként egy év alatt. 2012-ben 176 liter cukrozott üdítőt fogyasztottak, ami akkor a világon a legmagasabb volt, azóta Argentína, Chile és az Egyesült Államok ezt felülmúlta. Ahogyan nőttek a keresetek, úgy nőtt a kalóriabevitel, majd a '70-es, '80-as években robbanásszerűen emelkedni kezdett a cukorbetegek száma.

Illusztráció

Az egészségtelen ételek olcsók, könnyen beszerezhetők

Mai rohanó világunkban sok mexikói reggel útközben valamelyik utcai árusnál bekap néhány édes, olajban sült gyorsételt, ebédre pedig útközben vesz olcsó, de kalóriadús, zsíros ételt. A választék szinte végtelen. Ezek az ételek nagyon olcsók, nem kell értük messzire menni, viszont magas a szénhidráttartalmuk, zsírosak, sok kalóriát tartalmaznak.

Chiapas városában a gyerekek is üdítőt isznak víz helyett

A város az ország legesősebb régiói közé tartozik, mégis csak minden második napon folyik víz a háztartások csapjaiból. A város határában működik egy hatalmas üdítőitalgyár, amelynek napi 1 millió liter ivóvíz kitermelésére van engedélye. A helyiek tüntetésekkel tiltakoznak a vállalat tevékenysége ellen, felháborítónak tartják, hogy a szolgáltatók ivóvízről és az alapvető higiéniai feltételekről sem tudnak gondoskodni, de a vállalat számára biztosított a víz.

Az üdítőipari óriásvállalat termékei majdnem olyan olcsók, mint a palackozott víz, emellett sokkal könnyebben hozzáférhetőek. Nem csoda, hogy a régió lakosai napi 2 liter üdítőt fogyasztanak. Így az sem csoda, hogy 2013 és 2016 között a diabétesz és szövődményei miatt bekövetkezett halálesetek száma 30 százalékkal emelkedett a térségben.

Illusztráció

Az egészségügyi rendszer átalakulására van szükség

Az OECD-országok közül a legtöbb kórházi ápolásra Mexikóban van szükség a diabétesz miatt. A 20–39 éves lakosság 3,25 százalékát érinti ez a krónikus betegség, míg az OECD-átlag 1,7 százalék. Ez azért is aggasztó, mert minél fiatalabb korban jelentkezik a betegség, annál nagyobb az esélye, hogy szövődmény fog kialakulni.

Fontos lenne a betegkövetés, amire sem a jelenlegi ellátórendszer, sem az orvosok nincsenek felkészülve. Napjainkban a rendszer arra van berendezkedve, hogy mindenki számára elérhető legyen, de a minőség még nem megfelelő. A kórházakban nincs elég szakember, a gyógyszerekből sokszor hiány van.

Korábban az országban a járványok jelentettek jelentős problémát az egészségügyi ellátás számára, amivel sikeresen megküzdöttek, hiszen a '60-as évek óta 57 évről 77-re növekedett a mexikóiak várható élettartama.

– A megelőzésre kellene fektetni a hangsúlyt – mondja Eduardo Gonzalez-Pier, aki 20 éve dolgozik vezető pozícióban az egészségügyi és szociális szektorban –, hiszen a diabétesz megelőzhető, így rengeteg felesleges költséget meg lehetne spórolni, ugyanis a cukorbetegség és szövődményeinek kezelése jelenti a legnagyobb terhet a közegészségügyi ellátás számára. Napi több milliárd dollárba kerül az érintettek ellátása.

Ingyenes szakrendelő

Mexikóvárosban működik egy állami fenntartású, ingyenesen igénybe vehető rendelő, amelyet bárki bármilyen egészségügyi problémával felkereshet. Itt dr. Rosa Estrella Calvillo Gomez fogadja a pácienseket, akiknek körülbelül a fele cukorbeteg. A doktornő elkeserítőnek találja, hogy a betegek nagy része nem akarja elfogadni, hogy a diabétesz nem gyógyítható betegség, életmódot kell hozzá változtatni és folyamatos figyelmet igényel.

A másik nehézség, hogy nagyon sokba kerül jól kontrollálni a betegséget. Az inzulint, a vércukortesztet és a vérnyomáscsökkentőt vagy egyéb kiegészítő gyógyszert annyiba kerül havonta megvenni, mint bérelni egy lakást. A betegség napi karbantartásával a páciensek magukra vannak hagyva a doktornő szerint.

Hiába az eddig meghozott törvények, mind a mexikói egészségügyi rendszer, mind a mexikóiak számára nagy kihívás szembenézni ezzel a népbetegséggel, és megtalálni a megoldást.

Somfai Katalin

Receptek Mexikóból

Megjelent a diabetes2018/4. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!