Feltöltés dátuma: 2018.09.12.

Marci

Egy 13 éves fiatalember, Marci szintén ott volt Siófokon, a Tour de Hongrie nyitónapján a szurkoló gyerekek között. Számára különösen fontos volt ez a találkozás a Team Novo Nordisk csapatával, mert országúti kerékpáros versenyző, és nagy álma a Tour de France. Szép eredményekkel dicsekedhet már – és természetesen ő is diabéteszes.

Illusztráció

Marci 2015-ben, amikor diabéteszes lett, elkezdett érdeklődni az országúti kerékpározás iránt. Mivel tudtuk, mennyire fontos a rendszeres sport egy kis diabos emberke számára, keresgéltünk a környékünkön csapatot. Korábban úszott és futballozott az iskolai csapatban. Az egyik hétvégi sportműsorban Marci találta a TuttoBici Hungaro Fondo egyesületet, amely pont a környékünkön, Etyeken és Törökbálinton tart edzéseket.

Minden edzés előtt egyeztetünk

A következő héten el is kezdett edzésekre járni. A csapat vezetőjétől és az edzőtől minden támogatást megkap Marci, figyelnek rá, csapattársai érdeklődnek, kérdeznek, mit miért csinál, hogyan adja be az inzulint, hogyan mér vércukrot. Minden edzés előtt egyeztetünk az edzővel, Tolnai Zsanettel, pontosan milyen edzés lesz, mert ennek megfelelően kell Marcinak az edzések előtt egy órával ennie. Szeptembertől az iskola végéig az edzések délután 4 órakor kezdődnek és 6 óráig tartanak, így a 3 órás étkezés szénhidrátját emeljük meg az edzés típusától függően.

Illusztráció

Az elmúlt évben, amíg az időjárás engedte, heti két kerékpáredzésre és hétvégi országúti tekerésre járt Marci, a téli időszakban heti két futó-, egy edzőtermi és hétvégeken görgős edzés volt. Az edzés típusától függ az előtte lévő étkezés szénhidrátmennyisége, ezért szükséges minden alkalommal egyeztetni. A technikai edzések például a 15 órás étkezéskor plusz 15–20 gramm szénhidrátot igényelnek, de a téli futó-, illetve az edzőtermi edzéshez plusz 40–50 gramm szénhidrát kell.

Ezek a szénhidrátmennyiségek abban az esetben szükségesek, ha az edzés előtt egy órával 8–12 közötti vércukrot mérünk. Majd közvetlenül az edzés előtt is van egy ellenőrzés, illetve a felénél is még egy. Ha 12-nél magasabb értéket mérünk az edzés előtt egy órával, marad a normál mennyiségű szénhidrát, viszont ebben az esetben biztos, hogy közben kell pótolni a szénhidrátot. Természetesen Marci mezének zsebében mindig van szőlőcukor, mert így is előfordul, hogy szükség van rá.

Nincs két egyforma nap, egyforma verseny

A csapat nemcsak Marcit fogadta be teljes mértékben, hanem engem is, tudják, én is megyek minden versenyre. Lehetővé teszik, hogy a többnapos versenyeken is Marci mellett lehessek, különösen, hogy az éjszakai hipókra még nem ébred fel, illetve nagyon nehéz eldönteni az étkezések időpontját, a gyors, illetve a lassú felszívódású szénhidrátok arányát. Az elmúlt két év versenyei alapján most már látjuk, hogy nincs két egyforma nap, versenyhelyzet, nincs minden alkalomra egységesen érvényes „szabály” a szénhidrát és az inzulin arányára. Nem mindegy, hogy a nap mely szakában van a verseny, délelőtt vagy éppen ebédidőben, számítanak a frontok és az sem mindegy, hogy Marci mennyire izgul a verseny előtt, mert ilyenkor persze az izgalomtól nem tud enni.

Marci sportos-diabéteszes életéről, sikereiről részletesebben a 2019 januárjában megjelenő Diabetes Juniorban olvashatnak. – a szerk.

Müller Henriett

Kapcsolódó cikkek:

Megjelent a diabetes2018/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!