Feltöltés dátuma: 2018.09.12.

Esély a változtatásra

Tíz évet töltöttem önsajnálatba süllyedve, inzulinos cukorbetegségem első tíz évét. Kicsit sokáig tartott a gyász eme fázisa: adtam az inzulint, tartottam a diétát, mérsékelten méregettem is a vércukromat, de a mozgás, a sport nem volt napi szinten része az életemnek. Aztán – hab a tortán – egy rutin üzemorvosi vizsgálaton egy szívproblémára is fény derült. A kardiológus szerint vagy elkezdek rendszeresen sportolni, vagy végem lesz.

Illusztráció

Villanyoszloptól – maratonig

Innen, egy csúnya, 2014. novemberi délutántól datálódik az én sportos életem. Futócipőt húztam, és szinte minden este elvonszoltam punnyadt testemet villanyoszloptól villanyoszlopig. Az intervallum-edzéssel elkezdett munka szép lassan meghozta gyümölcsét. A részletekkel nem fárasztanék senkit, a lényeg, hogy mára eljutottam a terepmaratonig, immár kettővel is büszkélkedhetem.

Ezen az úton haladva láttam meg a felhívást az egyik közösségi oldalon: álomszerű utazásra hívogatott, Olaszországban, Spoletóban rendeznek futóversenyt diabéteszes sportolóknak! A Sportos Cukorbetegekért Egyesület nemcsak a soraiba fogadott, hanem a versenycsapat tagja is lettem! Innentől kezdve a szeptember eleji versenyre való készülés töltötte ki a szabadidőmet, a gondolataimat.

Életünk a mozgás

Így kerültünk Agárdra a férjemmel, június végén, új egyesületem nyári találkozójára. Úgy gondoltam, a közösségi oldalon megkezdett virtuális kapcsolat után ideje személyesen is megismerkedni a csapatommal. Egyedül Muskát Erika fő szervezővel volt kapcsolatom az áprilisi Vivicitta félmaraton óta, igaz, vele is csak futólag (szó szerint). Az Olaszországba induló sporttársaim az ország sok pontjáról verbuválódtak, mégis sokan fontosnak tartottuk, hogy egy előzetes ismerkedő napot együtt töltsünk.

Családi találkozó volt ez, kisebb és nagyobb diabosokkal, akiknek egy közös pont biztosan van az életükben: a mozgás. Valamennyien felismertük, hogy a sport, a rendszeres testmozgás, akár csak hobbiszinten is, alapvető pillére a diabétesz kezelésének. Nagyon szép arcát mutatta nekünk aznap a Velencei-tó környéke. Tekerés közben és után megragadtunk minden percet, hogy beszélgessünk, átadjuk egymásnak tapasztalatainkat, beszámoljunk egymásnak a felkészülésünk részleteiről.

Nincsenek véletlenek

Még Agárdon tett említést Erika arról a következő nagyszerű lehetőségről, hogy a Sportos Cukorbetegekért Egyesület képviseletében részt vehetünk a Tour de Hongrie országúti kerékpárosverseny siófoki nyitónapján és a prológon, augusztus 14-én. Felejthetetlen élmény volt! Közvetlen közelről lehettünk tanúi a verseny előtti bemelegítésnek, lehetőségünk nyílt a csapatot körülvevő összetett teammunkába való betekintésre, sőt pár szót válthattunk a sportolókkal, edzőikkel, a segítő személyzet többi tagjával is. Megismerkedtünk többek között az olasz csapattag Umberto Polival, akivel – nincsenek véletlenek – Spoletóban egy közös kerékpározáson is találkozni fogunk.

Még mindig nincs vége a nyári élményeimnek. Lakóhelyem azon kevés települések közé tartozik, amelyen három nappal később keresztülhaladt a kerékpáros mezőny. Épp biciklizni indultunk a lányommal, amikor a Team Novo Nordisk egyik kísérőautója elhaladt mellettünk, majd leparkolt az út szélén! Nem volt kérdés, hogy megállunk mi is és pár szót váltunk az autóból kiszálló szakemberrel, aki – megint nem lehetett véletlen – épp egy olasz nemzetiségű tréner, Rafaello Falappa volt, aki egyórányira lakik Spoletótól, versenyünk helyszínétől!

Gyakran kérdezik, javultak-e az eredményeim, amióta sportos cukorbeteg lettem. Nem tudok mindig egyértelműen pozitív választ adni, a sport és az inzulinterápia egyeztetése rendkívül összetett, küzdelmes folyamat. Mégis úgy látjuk mi, cukorbeteg sportolók, hogy a legjobb dolog, ami történhetett velünk, hogy életmódot váltottunk és mindennapjaink része lett a testmozgás. Kaptunk egy esélyt a változtatásra.

Dezsőné Rácz Hilda

Kapcsolódó cikkek:

Megjelent a diabetes2018/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!