Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2018.09.13.

Lang Gusztáv-díj a székesfehérváriaknak

A serdülőkori lázadás legfőbb célpontja a szülő

Minden évben a Civil Fórumon adja át a veszprémi Alapítvány a Cukorbetegekért képviselője a Lang Gusztáv-díjat. Idén a székesfehérvári Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület kapta a közösségi díjat. Az egyesületben dolgozó hét felnőtt közül hárman vették át a díjat: Szabóné Hajdú Ildikó elnök, Mészárosné Jaskó Enikő dietetikus, Pálfyné Simon Éva diabetológiai szakápoló.

Pálfyné Simon Éva, Szabóné Hajdú Ildikó, Mészárosné Jaskó Enikő

Pálfyné Simon Éva, Szabóné Hajdú Ildikó, Mészárosné Jaskó Enikő

Az 1990 óta működő egyesülettel lapunk több éve jó kapcsolatban van, rendezvényeinken és közös szervezésű túráinkon a fehérvári fiatalok mindig szívesen vesznek részt. Így külön öröm volt a víg kedélyű és boldog hölgyekkel beszélgetni.

– Milyen érzés egy ilyen – a cukorbetegek közösségében – jelentős díjat megkapni?

– Megható, felemelő, ilyenkor érzi az ember, hogy érdemes dolgozni. Persze nem a díjért tesszük, hanem a gyerekekért, hogy jobbá tegyük az életüket, kicsit kizökkentsük őket a vércukormérés, inzulinadás ördögi köréből – válaszolta az elnök asszony.

A 160 tagú egyesületben 2 évestől 18 évesig mindenféle korosztály megtalálható. A legtöbb feladatot a tinédzserek adják: az egyesület vezetőinek, a gondozó munkatársainak, de legfőképpen a szülőknek.

– A tiltakozás időszakában előfordul, hogy nem mérnek vércukrot, nem adnak inzulint, nem törődnek semmivel. Azoknál a gyerekeknél, akiken a szülő fél szeme mindig ott van, kordában lehet tartani az anyagcserét. De ha túl korán szabadjára engedi a szülő a gyereket, bizony történhetnek bajok, jelentősen romolhat az anyagcserehelyzet.

– A ti tevékenységetek mennyiben a gyereknek, mennyiben a szülőnek szól? – A válaszadáskor kicsit elkalandoztunk, de talán épp így lett kerek a felelet.

– A gyerek jobban el tudja fogadni ezt az állapotot, ha a szülő is – mondja Pálfyné Simon Éva, aki hármójuk közül a legilletékesebb e témában. 30 év körüli lánya, aki már maga is édesanya, cukorbeteg. Éva átélte, milyen érzés megtalálni a csokipapírt. Megértően fogadja a tinédzserek csínytevéseit – valószínűleg akkor is így állt hozzá, amikor anyaként naponta kellett megküzdenie vele: a félrelépés után együtt értékelték ki a következményeket.

– A serdülőkori lázadás legfőbb célpontja a szülő: ha anya ezt mondja, direkt azt csinálom. Ilyenkor a gondozó munkatársainak, az egyesület felnőtt tagjainak kell kézbe venniük a dolgokat – tette hozzá Mészárosné Jaskó Enikő.

Ha értesülnek róla, hogy a szülő nem boldogul a gyermekével, sűrűbben rendelik vissza a fiatalt a gondozóba. Ha pedig azt látják, hosszú távon nincs javulás a családon belül, pszichológus segítségét kérik. Gyakran a szülőnek is pszichológusra van szüksége. Saját tapasztalatából tudja ezt is Éva, aki minden cukorbeteg gyermekre úgy néz, mintha a sajátja lenne.

– Nálunk a friss diabéteszesek 3-4 napig vannak kórházban. Már ott elkezdünk segíteni a feldolgozásban, elsősorban a szülőknek.

– A kisebb gyermekek hogyan fogadják saját betegségüket?

– Már egészen pici kortól érzékelik, hogy valami baj van. Rendszerint könnyebben elfogadják, mint szüleik. Ha együtt haladnak előre, mindkettőjüknek könnyebb – adják meg a választ, szinte egymás szavába vágva.

Az egyesület székhelye a fehérvári kórház, a kollégák, az intézmény vezetése maximálisan támogatja tevékenységüket. Az edukációs táborokat például a kórház üdülőjében tartják évek óta – térítési kötelezettség nélkül.

Sok programot szervez az egyesület, a táborok, kirándulások mellett pumpás klubot, Mikulás- és nyusziváró ünnepségeket. Mindig tanítanak, de a vidámság, a barátság fontosabb. Persze, edukációs sikereik is vannak. Jó érzés, amikor a 4-5 éves gyerekek maguk cserélik a táborban a kanült, s otthon dicsekednek ügyességükkel. Sokat tanulnak a diétáról, igaz, általában két hétig tart a nagy diétás aktivitás, utána szívesen visszaadják ezt a munkát anyukájuknak.

Az egyesület felnőtt tagjai nem csak azt akarják e programok során megmutatni a gyermekeknek, hogy nincsenek egyedül, hogy épp olyan értékesek, mint nem diabéteszes társaik. Azt is hangsúlyozzák, hogy a szabálykövető diabéteszesek sokkal egészségesebben élnek, mint a többiek.

A cikk végére kívánkozik még egy kellemes meglepetés, ami az átadáskor érte a hölgyeket: tudták, hogy díjat kapnak, de nem tudták, ki terjesztette fel őket. Éva lánya volt a „tettes”, aki mindvégig titokban tartotta köszönetének e megkapó bizonyítékát.

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2018/4. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!