Feltöltés dátuma: 2018.07.05.

Május 16. – A Cöliákia Nemzetközi Napja

Lisztérzékenység

A cöliákia az európai lakosság 1–2 százalékát érinti, ami 5–10 millió embert jelent. Többségük – mintegy 70–80 százalékuk – azonban diagnózis nélkül marad, mert a betegség ismertsége az egészségügyi szakemberek és a nagyközönség körében is nagyon alacsony. Európában egyedül Finnországban érik el, hogy az érintettek felét diagnosztizálják.

Illusztráció

A lisztérzékenység élethosszig tartó autoimmun állapot, ami az európai táplálkozásban nagyon elterjedt glutén – a kalászos gabonákban található fehérje – fogyasztására adott abnormális válasz. A tünetek már csecsemőkorban kialakulhatnak, de gyermek- és serdülőkorban, sőt felnőttkorban is bármikor megjelenhetnek. A cöliákia ma ismert egyetlen hatékony kezelése az élethosszig tartó, szigorú gluténmentes diéta.

A helyzet súlyosságára való tekintettel a cöliákia szakértői és a cöliákiás betegek szervezetei Európa-szerte együtt szólítják fel az egészségügy érintett szakembereit és a politikusokat arra, hogy támogassák a gyermekek korai cöliákiaszűrését célzó nemzeti programok bevezetését azért, hogy a gyermekkori cöliákiát a mainál sokkal korábban és többször ismerjék fel.

Az 1988-ban alapított Cöliákiás Betegek Európai Szövetsége (AOECS) független, nonprofit szervezet, 35 tagszervezettel. Az AOECS képviseli a lisztérzékenységben és az ahhoz társuló, a két kézen, lábon, térdeken szimmetrikusan jelentkező, erősen viszkető kiütéseket okozó bőrgyulladásban (dermatitis herpetiformis) érintetteket, és e célból világszerte folyamatosan keresi az együttműködést a lehetséges más szervezetekkel.

A Cöliákia Nemzetközi Napján, 2018. május 16-án az AOECS és tagszervezetei azért hívják fel a figyelmet e fogyasztói tájékoztatás hiányosságaira és szabályozatlanságára, mert a jelenlegi helyzet jelentősen és negatívan hat a cöliákiás betegek életminőségére és sérti a fogyasztói tájékoztatásra vonatkozó jogaikat.

Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete

Az 1990-ben alakult közhasznú civil szervezet célja a cöliákiás betegek speciális érdekeinek megjelenítése a legszélesebb körben, a törvényhozóktól az utca emberéig, beleértve az egészségügyben, az oktatásban, az élelmiszeriparban és a kereskedelemben dolgozó szakembereket is.

www.liszterzekeny.hu

Mit jelent a „tartalmazhat”?

A cöliákiás (lisztérzékeny) fogyasztókat képviselő egyesületek Európa-szerte arra kérik a kormányokat, hogy alkossák meg azokat a törvényeket, amelyek szigorítják a „tartalmazhat” megjelölés használatát az élelmiszerek címkéjén. A gluténmentesen diétázó páciensek véleménye szerint ez a fogyasztói tájékoztatás erősen korlátozza döntéseiket, nagymértékben csökkenti az élelmiszerek iránti bizalmat, zavart okoz, mert nem tudják kiválasztani azokat az élelmiszereket, amelyek a gluténmentes diétában biztonságosan fogyaszthatók.

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete elnöke, Koltai Tünde szerint: „Megkérdeztük a cöliákiás egyesületek tagjait nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában, és a válaszadók többségének egybehangzó véleménye szerint ez az »óvatossági címkézés« rendkívül zavaró, amellett országonként és cégenként is változó lehet. Néhány országban még akkor sem kötelező, ha a termék gluténtartalma meghaladja a 20 mg/kg értéket, máshol szigorúbb a szabályozás, de az EU tagországok többségében egyáltalán nem foglalkoznak a kérdéssel. A jelenlegi gyakorlat nem csak zavart okoz a cöliákiás betegek körében, hanem valódi kockázatot is hordoz, mert a szabályozatlanság miatt olyan mennyiségben kerülhet szervezetükbe glutén, ami már káros lehet az egészségükre. Ezen túl indokolatlan korlátozást is jelent, mert tartózkodniuk kell olyan élelmiszerek fogyasztásától, ami egyébként megfelelő lenne számukra.”

Díj az újnak, a jónak

Az Év Új Gluténmentes Terméke díjat 2015-ben alapította meg a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete. A hazai gluténmentes élelmiszereket előállító cégeket kívánják innovációra ösztönözni, hogy fejlesszenek minél több új, változatos és a korszerű táplálkozás feltételeinek megfelelő, ugyanakkor ellenőrzött és biztonságos terméket. A másik oldalról meg kívánják ismertetni a cöliákiás páciensekkel és a gluténmentesen diétázókkal azokat az új gluténmentes élelmiszereket, amelyek biztonságosak és ellenőrzött körülmények között készülnek. Végezetül a nagy nyilvánosság figyelmét is fel szeretnék hívni arra, hogy sokan élnek olyanok, akiknek a gluténmentes ételek a más krónikus betegek naponta szedett gyógyszereivel egyenértékűek.

A bírálóbizottság értékelése szerint 2018-ban az Év Új Gluténmentes Terméke díjat a Hunorganic Kft. vehette át a Naturbit Répatortáért.

Megjelent a diabetes2018/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!