Feltöltés dátuma: 2018.07.05.

Egyedül Ausztrálián át

„Az 1-es típusú diabétesz nem olyan betegség, ami határokat szabhat az egyéni teljesítménynek.”

Illusztráció.

Neil McLagan 37 éves, 2 gyermekes ausztrál családapa, vámügyintézőként dolgozik. 20 éve él 1-es típusú diabétesszel, lisztérzékeny és pajzsmirigy-alulműködése van. Szenvedélye a hosszú távú országúti kerékpározás.

Április 13-án fejezte be Ausztráliát átszelő útját. Saját magának akarta bebizonyítani, hogy képes erre a nem mindennapi teljesítményre, illetve az 1-es típusú diabéteszes fiatalokat támogató perthi szervezet számára gyűjtött adományt.

20 nap alatt Perthből Sydney-be

A 4011 km-es távot teljesen egyedül, kísérők és követő autó nélkül teljesítette. Összesen 177,7 órát töltött kerékpáron, átlag napi 9 órát tekert. A Nullarbort, a 200 000 km2 területű síkságot is átszelő úton, a lakatlan, elzárt területeken meg kellett küzdenie az elemekkel; kihívást jelentett a magas hőmérséklet, az erős szembeszél, az elszigetelt területek, ahol nem számíthatott semmilyen segítségre, illetve az ellátási pontok közötti nagy távolságok: több napon is 250 kilométert kellett kerékpároznia, hogy a következő ellátóponthoz jusson. A legnagyobb, két lakott terület közötti távolság, amit meg kellett tennie, 195 km volt.

A nehezítő körülmények miatt a fizikai felkészülés mellett precíz, a legapróbb részletekre kiterjedő tervezésre is szükség volt. Különösen fontos volt a megfelelő mennyiségű vízellátásról gondoskodni. Élelmiszer-utánpótlását az út melletti szállóhelyek nem mindenhol tudták biztosítani a nagy távolság miatt, ezért stratégai pontokra postán kellett csomagokat előre küldenie.

Mi motiválta az átlagon felüli cél teljesítésére?

Mindig is át akarta élni, milyen elszigetelt helyen, segítség nélkül, önállóan boldogulni. Szintén személyes célja volt, hogy felhívja a figyelmet az 1-es típusú diabétesszel élő fiatalokra, és adományt gyűjtsön a perthi Telethon 1-es típusú Diabéteszesek Családsegítő Központja számára. Ebből a szempontból is sikeres volt az útja, 17 000 ausztrál dollár gyűlt össze a központ számára.

Kiemelkedően fontosnak tartja a központ munkáját: fiatal diabéteszesek és családjaik számára nyújt sorstársi támogatást és pszichológiai segítséget a klinikai szakellátás mellett. Neil fiatal korában kevés sorstársi támogatást kapott, ezért kirekesztettnek, magányosnak érezte magát. Tapasztalata szerint kamaszkorban különösen nehéz megküzdeni ennek a krónikus betegségnek az elfogadásával, hiszen ebben az életkorban önmagát keresi mindenki. Sokszor érezte magát sebezhetőnek, elszigeteltnek, sokszor félt a betegségtől. Nehézségei akadtak a megfelelő orvosi ellátáshoz jutásban is.

„Ne hagyd, hogy az 1-es típusú diabétesz határozzon meg téged!”

Véleménye szerint ez nem olyan betegség, amely korlátozhatja a fizikai teljesítőképességet. A diabétesz folyamatos figyelmet igényel, különösen nagy fizikai igénybevétel esetén, mivel a vércukorszint gyorsan képes változni. Úgy gondolja, útja dokumentálásával bebizonyította, hogy a folyamatos glükózszint-ellenőrzéssel ilyen teljesítményre is képesek lehetünk. Szponzorának köszönhetően a ­Dexcom G5 Mobile készülék folyamatos ellenőrzése mellett biztos volt benne, hogy extrém körülmények között is karban tudja tartani diabéteszét.

A kerékpározás korábban egyet jelentett számára a megjósolhatatlan vércukorszint-változással és az annak hatására bekövetkező eseményekkel. A Dexcom készülékének köszönhetően sikeresen kontroll alatt tudta tartani vércukorszintjét. Biztonságérzetet nyújtott számára a készülék, amely éjjel és nappal, valós időben mutatja a vércukorszint változását.

Speciális étrendje: alacsony szénhidráttartalmú, zsíradaptált diéta

A felkészülés meghatározó része volt étrendjének kialakítása. Alacsony szénhidráttartalmú, teljes értékű diétát választott, sok leveles zöldséget, egészséges forrásból származó proteint és sok egészséges zsírt tartalmazó ételt fogyasztott. A tervezés során arra is figyelnie kellett, hogy a napi pihenőhelyeken megfelelő ételeket tudjon fogyasztani, ebben nagyon szívesen és készségesen segítettek neki a vendéglátóhelyek tulajdonosai. Étrendjének összeállítása nem követi a Dietetikusok Ausztráliai Szövetségének fő irányvonalát, a hosszútávfutók nagy része is hitetlenkedve fogadta, hogy marhasültön és zöldségen élve, makadámdiót nassolva szelte át a Nullarbort.

Somfai Katalin

Megjelent a diabetes2018/3. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!