Feltöltés dátuma: 2018.07.05.

Egy főzőklub és tanulságai

Amikor diabéteszes lesz egy gyermek, hirtelen kell szembesülnie és elfogadnia, megtanulnia számtalan dolgot. Biológiai ismereteket elsajátítani, technikai teendőket megtanulni, gasztronómiai-dietetikai ismereteket szerezni és alkalmazni. Mindezt olyan érzelmi folyamat során, amikor egy életre szóló krónikus betegség tudatával is meg kell küzdenie. A betegoktatás során ezt tudomásul kell venni és az edukációt is ehhez kell igazítani: fokozatosan átadni újabb és újabb ismereteket. Fontos a civil szervezeteknek az önkéntes és önzetlen munkája ahhoz, hogy ezt megvalósítsuk.

Illusztráció

Biztos alapok kellenek

A pumpaklubok, főzőklubok alkalmával lehetőség van arra, hogy a gyakorlatban is lássuk, ellenőrizzük és korrigáljuk lépésről lépésre haladva a diétás tudásukat. Mint orvos, a gyakorlatban látom a saját gondozottjaimon, hogy mi is van igazából a magas vagy alacsony HbA1c-k hátterében. Állhat mögötte diétás hiányosság, de akár pszichés probléma is, ami a gondozás rövidre szabott és célirányos kérdéseket felvető időtartama alatt nem mindig derül ki. Akkor tudunk továbblépni az újabb elvárással, ha az alapok biztosak, a tudás egymásra épülten kerül átadásra, ezért az oktatás egyénre szabottan, strukturáltan kell, hogy történjen.

A diabétesz nem könnyű állapot. Rengeteg külső és belső tényező van, amelyek befolyásolják az aktuális vércukrot, ahogy az egyik kis gondozott mondta: „a cukrot minden befolyásolja”. Ki feladatnak tekinti ezt, ki életcsapásnak, ki érzéketlen ezzel szemben. A hozzáállás a klubfoglalkozások kötetlen beszélgetései során derül ki igazán, és ekkor van lehetőség ezeket módosítani, befolyásolni. Feladatunk, hogy ezen az úton úgy vezessük végig a gyermekeket és a családokat, hogy kiegyensúlyozott, boldog gyermekkor után egészséges felnőtteket tudjunk nevelni belőlük.

Tanácsadás – máshogy

2017 őszén indult el az Accu-Chek Főzőklub sorozat, egy többalkalmas, több célcsoportra fókuszáló program, amelyet a Roche Magyarország Kft. hozott létre. A nyíregyházi programsorozat a Nyír-Diabet Egyesület és a nyíregyházi diabétesz szakellátó, valamint a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség közreműködésével jött létre.

A program fő célja az elméleti és gyakorlati tanácsadás a cukorbetegek diétájához, valamint annak hangsúlyozása, hogy az étkezésre úgy tekintsünk, mint az élet egyik élvezeti forrására. Mivel különböző korú gyermekeket gondozunk osztályunkon, ezért főleg két korcsoportra fókuszáltunk: a kisiskolásokra és a kamaszokra. A fiatalabbak a szülőkkel közösen vettek részt a programokon. A főzőklubok délután kerültek megrendezésre, így minden alkalommal együtt készítettünk uzsonnát és egy kétfogásos vacsorát, amely főételből és desszertből állt.

Az összejöveteleket 6–8 hetente szerveztük meg, és minden egyes alkalommal igyekeztünk „igazi eseménnyé” tenni, tematikus ételválasztással, szép dekorációval. A tavaly szeptemberi összejövetel az egészséges újdonságok jegyében zajlott. A kamaszok felfedezték a magyar konyhában szokatlan köretek – kuszkusz, bulgur és társaik – ízét és állagát. Bíztató volt, hogy nyitottan fogadták ezeket a kóstolókat.

Novemberben a kisebbek és szüleik tanultak. A rost- és vitamintartalmú zöldségeket, gyümölcsöket a kisebbekkel nehéz elfogadtatni, hiszen az ételpreferenciájuk nehezen befolyásolható, ezért mutattuk meg a szülőknek, hogyan lehet mégis becsempészni ezeket például egy színes smoothie-val az étrendbe.

„Diabétesz+számolás=egészség”

Decemberben a kamaszok következtek ismét. Jó volt látni közel ugyanazt a csapatot, hiszen így az oktatás következő lépcsőjére léphettünk, az összetett ételek szénhidrátszámolására. Ekkor már nem előre kiadagolt alapanyagokkal dolgoztak a résztvevők, hanem saját maguknak kellett lemérni és kiszámolni az összetevők szénhidráttartalmát. A program mottója: „diabétesz+számolás=egészség”. A kedvenc olasz ételbe bele lehetett csempészni a cukkinit, az együtt elkészített csokoládés zabkekszből otthonra is jutott kóstolónak.

Februárban a farsangé volt a főszerep. Kié is lehetett volna ez az alkalom, ha nem a kicsiké? Végtelenül aranyosak voltak, ahogy sertepertéltek, igyekeztek segédkezni az előkészületekben. Szinte észre sem vették, hogy a szokásos hús-tészta kombinációba belecsempésztük a zöldségeket, amelyek a mediterrán fűszerekkel igazi gourmet ételekké váltak. A farsangi fánkot is örömmel fogadták. Majd a következő alkalom, amely ismét a kamaszoké volt, igazi kihívás volt számunkra, ugyanis a tavasz már a bulikról szól a fiataloknak. Ehhez adtunk segítséget, mert a „street-food” ételek egészséges változatát mutattuk meg és készítettük el együtt. Megmutattuk, hogy lehet ezeknek is számolni a szénhidráttartalmát, sőt befolyásolni a glikémiás indexét zöldséggel, salátával, és ez nem is olyan nagy ördöngösség!

Minden Főzőklub során együtt főztünk, együtt terítettünk, ettünk, és ehhez a családias-barátias hangulathoz hozzájárultak a színes dekorációk is.

Van egy álmom: mindez bekerül a kórházi ellátás kereteibe, a gondozás során olyan infrastruktúrát kap minden diabéteszes beteget ellátó gondozó, ahol a főzőklub jellegű programok a rendszeres gondozás részei lesznek. A gyerekek és a családok az orvosi kontrollok alkalmával ezt a gyakorlati és élvezetes oktatást rendszeresen megkaphatják.

Addig pedig köszönetet kell mondanunk a civil szervezeteknek és a cégeknek, jelen esetben a Roche Magyarország Kft.-nek, hogy mindezt felvállalják. Nyíregyházán ezt az áldozatos munkát Szabóné Balogh Zsuzsa és a Nyír-Diabet Egyesület vállalta fel.

Dr. Kántor Iréngyermekgyógyász, endokrinológus, diabetológus

Megjelent a diabetes2018/3. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!