Feltöltés dátuma: 2018.05.19.

Kína – Ahol a lakosság fele (pre)‍diabéteszes

Kína a világ legnépesebb országa, lakóinak száma 1,4 milliárd fő. GDP szerint a világ második legnagyobb gazdasága, s a harmadik legnagyobb katonai erővel rendelkezik, hadseregének létszáma több mint 2 millió fő. A világ legrégebbi civilizációja, már az ókorban is fejlettnek számított, számos találmányt köszönhetünk a kínaiaknak. A fejlődő országok számára sok szempontból a növekedés példaképe lehet. A század elején a lakosság kevesebb mint egyharmadának volt egészségbiztosítása, most közel 100 százaléknak van.

Illusztráció

2016-os adatok szerint Kínában a lakosság 12 százaléka diabéteszes, itt él a világon a legtöbb ember ezzel a krónikus betegséggel. A szám önmagában is ijesztő, azonban évről évre óriási sebességgel nő. A WHO adatai azt mutatják, hogy egy generáció alatt több mint 9-szeresére nőtt a diabéteszesek száma. Ez sokkal nagyobb mértékű növekedés, mint bármely másik országban. Sokkoló a tény, hogy a kínai felnőttek fele, közel 500 millió ember prediabéteszes.

Illusztráció

Nyugatias étrend

Nagyrészt annak köszönhető a kialakult helyzet, hogy a hagyományos étrendet felváltotta a nyugatiasodott kínálat, megnövekedett az alkohol- és dohánytermék-fogyasztás. A WHO tavalyi felmérése szerint a cukorbetegség növekedésének legjelentősebb oka a magas cukortartalmú ételek és italok fogyasztása. A gazdasági növekedés és a modernizáció utat nyitott – nem csak a jobb orvosi ellátás, hanem – az egészségtelen termékek (dohány, alkohol, feldolgozott élelmiszerek, cukrozott üdítőitalok) globális népszerűsítéséhez is. A városiasodásnak megvannak az előnyei, ugyanakkor az életformára gyakorolt hatása hátrányos, aktívról ülőre változik a mai városi ember életmódja.

Az egészségtelen táplálkozás és a testmozgás hiánya a túlsúlyosok és elhízottak arányának növekedéséhez vezet, ami a 2-es típusú diabétesz kialakulásának rizikófaktora. Kínában a felnőtt lakosság egyharmada túlsúlyos, míg 7 százaléka elhízott. Sajnos a túlsúly és az elhízottság a gyermekek körében is egyre nagyobb mértéket ölt.

Alkati adottság

Tény azonban, hogy az Egyesült Államokban nagyobb a túlsúlyos vagy elhízottak aránya, mint Kínában, mégis Kínában magasabb a diabéteszesek aránya. Ennek oka, hogy az ázsiaiaknak alacsonyabb BMI index mellett nagyobb a testzsírszázalékuk. Az ázsiaiak, közülük is leginkább a dél-ázsiaiak kevesebb bőr alatti zsírraktárral rendelkeznek, ezért több zsírt raktároznak létfontosságú szerveik körül és a hason. Jellemzőbb rájuk az alacsonyabb izomtömeg és a hasi elhízás is, ami növeli az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét.

Sok fehér rizs

Egy 2012-es vizsgálat szerint összefüggést lehet kimutatni a nagyarányú fehér rizs fogyasztás és a 2-es típusú diabétesz kialakulása között. A kínai és japán népesség sokkal több fehér rizst fogyaszt, mint a nyugati, előbbiek napi 3-4 alkalommal, utóbbiak heti 1-2 alkalommal.

A rizst a Jangce folyó völgyében kezdték termelni évezredekkel ezelőtt. Azóta világszerte elterjedt és az össznépesség fele fogyasztja. A fehér rizs glikémiás indexe – bár függ feldolgozottságának szintjétől és az elkészítési módtól – mindenképpen magasabb, mint az egész rizsszemeké. A rizs évezredek óta alapvető élelmiszer az ázsiai lakosság körében, az életmódváltozás őket azonban még inkább érzékennyé teszi a magas fehér rizs fogyasztás negatív hatásaival szemben. Nem csak a fehér rizsre igaz ez, hanem más finomított szénhidráttartalmú ételekre, tésztákra, fehér kenyérre és a cukrozott üdítőitalokra is.

A jelenlegi életmódváltozás hatása, az elégtelen mennyiségű testmozgás, a bőség zavara az élelmiszerek terén, együttesen vezet az ázsiai népesség elhízásához, amely egyenes út az inzulinrezisztencia kialakulásához.

Kísérletek a rizs tápértékének javítására

A Fülöp-szigeteken és Bangladesben a rizs A-vitamin-tartalmának növelésén dolgoznak, hogy ezzel csökkentsék a vakság kockázatát a sok rizst fogyasztó országokban. Ausztráliában egy kutatóintézet a rizs rosttartalmának növelését tűzte ki célul, ezzel elkerülhető lenne a glükózemelkedés, ami 2-es típusú diabétesz kialakulásához vezethet. Kínában olyan rizsfajta előállításán munkálkodnak, amely több proteint, kevesebb szénhidrátot tartalmaz. A finomított rizs azonban – még azok a fajták is, amelyeknek kedvezőbb a hatása a vércukorszintre – tápanyagszegény. A teljes kiőrlésű magok, mint a barna rizs, gazdagok rostokban, ásványi agyagokban és vitaminokban. A barna rizst a lakosság nagy része a fehér rizsnél alacsonyabb rendűnek tartja, ezért nem fogyasztják olyan szívesen.

Költséges kezelés

Történelmükben először fordul elő, hogy a jólét sok szegény embert megbetegít, vagyis akik korábban éheztek, ma több energiát visznek be szervezetükbe, mint amennyire szükségük van. Ha a jelenlegi trend folytatódik, egyre nagyobb mértéket ölt a túlsúlyosság, s ennek egyik következménye a diabétesz kialakulása. A cukorbetegség kezelése igen költséges a kormány számára, félő, hogy fel fogja emészteni a gazdasági fejlődés hozta nyereséget. A diabétesz jelentős fizikai és érzelmi terheket ró az érintettekre, családtagjaikra, barátaikra, a gazdaságnak pedig anyagi természetű gondot jelent. Kína több mint 25 milliárd amerikai dollárnak megfelelő összeget költ a diabétesz kezelésére, ez az ország éves egészségügyi kiadásának 13 százalékát teszi ki.

Az egészségügy átalakulása

A kormány egyre nagyobb figyelmet fordít a diabétesz megelőzésére, kezelésére és a lakosság tájékoztatására, de a túlterhelt egészségügy küzd a diabéteszes páciensek áradatával. Az egészségügyi szolgáltató rendszer egésze átalakulóban van napjainkban, az alapvetően állami tulajdonú rendszer mellett megjelennek a magánintézmények. A teljes egészében külföldi cégek tulajdonában lévő kórházak jobban kiszolgálják az igényeket, gyakoriak ugyanis a kórházak előtt hosszan kígyózó sorok.

– Ha nem cselekszünk, a diabétesz áradata hamarosan túlterheli az egészségügyi ellátórendszert – mondja a WHO kínai képviselője, Bernhard Schwartländer. Elengedhetetlen az emberek tudatosságát kialakítani a diabétesszel kapcsolatban. Ezzel a céllal hozták létre 2013-ban a WEChat nevű online segítőcsoportot. Tagjai egymástól kaphatnak ismereteket, támogatást, cserélhetnek tapasztalatot a közösségi média segítségével arról, hogyan éljenek együtt a diabétesszel. Népszerűségét mutatja, hogy néhány év alatt 16 000 fölé emelkedett a tagok száma.

Somfai Katalin

Kínai receptek

Megjelent a diabetes2018/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!