Feltöltés dátuma: 2018.05.10.

Első lépés… mozgás és diabétesz

A márciusi Dunántúli Diabetes Hétvége szakmai rendezvényen a 77 Elektronika Vércukormérésben ­ITTHON vagyunk! című tudományos szimpóziumának vendége volt dr. Havasi Anett, a magyar cukorbetegek futsalválogatottjának orvosa, beszélgetőtársai pedig Földvári Dániel csapatkapitány és Nagy Roland játékos, mindketten 1-es típusú diabéteszesek.

Illusztráció

– Számotokra miért fontos a DiaEuro mozgalom, miért érzitek úgy, hogy ott kell lennetek a versenyen?

F. D.: Egyrészt tudvalevő, hogy nekünk cukorbetegeknek minden testmozgás rendkívül fontos, illetve a sport, a labdarúgás szeretete az, ami elindított a DiaEuro felé a kezdetek kezdetén. Azóta ez már csak másodlagos szempont, hiszen az évek alatt olyan fantasztikus közösséget alkotott a magyar csapat, amelynek mindenképp tagja szeretne lenni az ember. Mondhatom, igazi barátok lettünk mindannyian, akik közös célokért küzdenek.

N. R.: Úgy gondolom, hogy minden cukorbeteg számára fontos a testmozgás a szövődmények elkerülése érdekében! Minden sportolónak nagy álma, hogy egyszer a saját sportágában válogatott kerettag legyen. Nekünk sikerült, és ez több mint egy válogatott, egy CSALÁD, szerintem mondhatom mindenki nevében, hogy nagyon jó barátság alakult ki minden játékos között!

– Miben okoz nehézséget cukorbetegségetek sport közben?

F. D.: Semmiben. A testmozgás előtti és utáni mérés persze alapvető fontosságú, de ez csupán egy kis plusz odafigyelést igényel. Mindig van nálunk szőlőcukor, egyébként pedig ugyanarra a teljesítményre vagyunk képesek, mint bárki más.

N. R.: Rendszerességet és következetességet vár el tőlünk, de a sportolásban nem okoz nehézséget a cukorbetegség, esetleg pillanatnyi zavart okozhat a sport közben, ha túl alacsony vagy magas a cukor, amit persze rövid időn belül lehet korrigálni.

– Cukorbetegként mit csinálsz másképpen edzés- vagy meccsnapon étkezés vagy éppen inzulinadagolás tekintetében, mint egy sportmentes napon?

F. D.: A mérkőzések előtt és után is kevesebb inzulint adok magamnak, de mindezt úgy, hogy a kezdő sípszónál véletlenül se legyen túl alacsony, illetve túl magas (10 fölötti) a vércukrom, mert akkor úgy érzem, szinte vánszorgok a pályán.

N. R.: Meccsnapon mindig többször ellenőrzöm a cukrom, főleg a meccs közeledtével, az inzulin mennyiségét a vércukorcukorszinthez mérten igazítom, és jobban odafigyelek a megfelelő étkezésre.

Illusztráció

– A te életedben milyen technikai újdonságot éreznél legnagyobb segítségnek, változásnak a cukorbetegség kezelésében a mérés, az inzulinadás vagy akár az étrend szempontjából?

F. D.: Lassan 20 éve vagyok cukorbeteg, és igazából a legelejétől fogva egyfajta speciális állapotként tekintek a diabéteszemre, nem betegségként. Nem zavar, hogy meg kell szúrnom magam, talán emiatt van, hogy nem érzem azt, napi szinten határozná meg az életemet az állapotom. Örülök persze a jobb és modernebb mérőeszközöknek, az egyre szélesebb választéknak a diabetikus jellegű termékek tekintetében, de gyökeres változást talán csak akkor tapasztalnék, ha a gyógymódot találná meg valaki.

N. R.: Minden cukorbeteg várja, hogy meglegyen esetleg a gyógymód, de úgy gondolom, teljes életet lehet élni ezzel a betegséggel!

– Többen edzőként, testnevelőként is dolgoztok a civil életben. Munkátok vagy táborok során van lehetőségetek tapasztalataitokkal segíteni cukorbeteg társaitokat vagy gyermekeket a sportolás során?

F. D.: Én nem dolgozom sem edzőként, sem testnevelőként, de mivel az MTK Budapestnél is alkalmazásban vagyok, lehetőségem nyílik mind sportolókkal, mind – kicsi és nagy – szurkolókkal találkozni naponta. Érdekes, hogy rengetegen tudnak rólunk, követik az eredményeinket és kedvelnek minket. Profi labdarúgók gratulálnak a szereplésünkhöz, és olyan iskolalátogatásra is kísértem el a focistákat, ahol a cukorbeteg kisfiú tőlem is kért autogramot. Megható pillanatok ezek, és hiszem, hogy valahol jó példát mutatunk a diabéteszes társadalomnak.

N. R.: Mikor kiderült a betegségem, egy cukorbeteg sportolótól kértem tanácsot, aki segített abban, hogy elfogadjam és elhiggyem: teljes életet és sportkarriert tudok befutni! Remélem, hogy én is ilyen segítséget nyújtottam és tudok még nyújtani cukorbeteg társaimnak!

Dr. Havasi Anett

Megjelent a diabetes2018/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!