Receptsarok – Indiából
Kheera nariyal raita – uborka és kókusz kapros joghurtban
Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Indiáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez. A recepteket Lajosházi Pétertől kaptuk. Kellemes kísérletezést, jó étvágyat!
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
150 kcal | 4 g | 12 g | 6 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 500 g kígyóuborka
- 120 ml joghurt
- 120 ml tejföl (12%-os)
- 1 kk. só
- 1 ek. finomra vágott petrezselyemzöldje
- 2 ek. finomra vágott friss kaporlevél (vagy 1,5 kk. szárított kapor)
- 2 ek. durvára tört, pirított dióbél
- 35 g reszelt friss kókusz (vagy kókuszreszelék)
- 1 db erős zöldpaprika
- 1 szélesebb csík piros kaliforniai paprika
Ha az uborkát leforrázzuk, rendkívül ropogóssá válik, és az is marad órákig. A ropogós uborkát krémes kapros joghurt fedi, amelyet vörös kaliforniai paprika tesz még színesebbé és vonzóbbá. Az uborkát megmossuk, meghámozzuk, hosszában félbevágjuk és kimagozzuk. Keresztben 3 mm széles szeletekre vágjuk. 2 l vizet felforralunk, beledobjuk az uborkát, 2 percig forrázzuk, majd leszűrjük. Hideg vízbe áztatjuk, végül ismét leszűrjük és száradni hagyjuk. A joghurtot és a tejfölt összekeverjük, sóval, petrezselyemmel és kaporral ízesítjük. A zöldpaprikát hajszálvékony karikákra, a kaliforniai paprikát vékonyka csíkokra vágjuk, majd ezeket is a joghurt és tejföl keverékhez adjuk. Végül belekeverjük a diót, a kókuszt és az uborkát. 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
További receptek:
- Vajpuha tök paradicsommal
- Indiai paradicsomleves
- Párolt spenót
- Tök zöldborsóval és mandulával
- Nariyal matar shorba – paradicsomos brokkoli
- Avokádókrémes karfiolcsoda
- Zöldborsós káposzta
- Cukkini, zöld kaliforniai paprika és paradicsom – egyszerű nyári ebédétel
- Paneer sajt, cukkini és kaliforniai paprika
- Párolt spenót friss sajttal