Feltöltés dátuma: 2018.05.08.

Junior-kóstoló

Ha sikerül kedvet teremtenünk a Junior olvasásához, megrendelhető a Tudomány Kiadó elérhetőségein.

Minden ember egyedi

Ahogy minden ember egyedi, úgy minden ember cukorbetegsége is egyedi. A te cukorbetegségedet csak te tudod megismerni. Így a legfontosabb az, hogy oda kell figyelned a tested reakcióira, ki kell tapasztalnod, hogy az egyes ételek milyen reakciókat váltanak ki belőled, mennyire és mennyi idő alatt növelik meg a vércukorszintedet, és mennyi inzulinra van szükséged a semlegesítésükhöz. Meg kell ismerned a saját inzulinérzékenységedet, mert nem mindenkire igaz a papírforma, hogy reggel a legrosszabb és délben a legjobb.

Cseh Tamás

Szabó Daniella

Szabó Daniella

Cukros a sütim

Ma azt mondta nekem egy orvos, hogy nem fognak alkalmazni, mert a betegségem miatt nem kóstolhatom meg a süteményeket. Mindezt azután állapította meg, hogy megnézte egy könyvben a „cukorbeteg tanulhat-e cukrásznak” címszót. A könyv szerint igen, szerinte azonban át kellene gondolnom, mert ugyan jó ötlet, hogy cukormentes süteményeket süssek, de nem tesz jót az egészségemnek, ha sütemények közt dolgozom.

24 évesen el tudom dönteni, hogy mit kóstolok meg és mit nem. Ha emiatt nem akarnak alkalmazni, akkor azt mondom, ne alkalmazzanak!

Nem azért tanulok cukrásznak, hogy süteményeket ehessek munka közben. Azért tanulok, hogy szebbnél szebb süteményeket, tortákat készíthessek, na meg finomakat is. Azért tanulok cukrásznak, hogy cukormentes süteményeket készíthessek cukorbeteg gyerekeknek. Olyan süteményeket vagy tortákat, amelyekben tényleg nincs cukor, és nem csak ráírom, hogy cukormentes, és vigyék. Tudom, hogy fontos, hogy finom legyen, mert a cukorbetegek is finom tortákat szeretnének enni, és tudom, hogy ezt az édesítőszerekkel nehezebb megoldani, mint cukorral, de próbálkozom. Tudom, hogy fontos, hogy kevés szénhidrát legyen benne, mert senki sem negyed szelet tortát akar enni, hanem egy egészet. A cukorbeteg is.

Szabó Daniella

(fotó: Cseh Péter)

(fotó: Cseh Péter)

Határ a csillagos ég

Egy évvel ezelőtt már megosztottuk önökkel Máté, a Várpalotán élő, Veszprémben kézilabdázó fiatalember lelkes és bölcs gondolatait. Most egy kis részt idézünk a sportolói karrier küszöbén álló fiú cikkéből.

Sokan mondják, hogy érettebb vagyok a hasonló korú társaimnál, nem tudom, mert én még soha nem voltam egyik társam sem. Azt viszont tudom, hogy próbálom úgy alakítani a mindennapjaimat, hogy a diabnak elegendő rész jusson, de csak annyi, amennyi ahhoz szükséges, hogy minden más (tanulás, sport, szórakozás) tökéletesen és biztonságosan tudjon működni.

Már régen rájöttem, hogy nem éri meg a diabot félvállról venni, mert ha az nincs rendben, akkor minden más, számomra fontos dolgot képes befolyásolni, és igazán kellemetlenül is. Ha viszont adok a diabnak elég időt (ahhoz, hogy rendben legyen: mérés, inzulinbeadás, normális étkezés stb.), akkor én is jól járok! Azt hiszem, kezdem érteni a lényeget!

Jámbor Máté

Nem ítélkezem

Megértőbb és nyitottabb lettem a körülöttem lévőkkel szemben. Sosem tartottam magam ítélkezős típusnak, de azt hiszem, így is sokkal érzékenyebb lettem a cukorbetegség óta. A diabétesz nincs az ember arcára írva (szerencsére), így nem kapok olyan típusú előzékenységet, mint akinek fizikai küllemre is megjelenő problémája van. Ez persze nagyon jó, hiszen azt szeretném, hogy önmagamért viszonyuljanak hozzám, ne pedig azért, mert „szegény beteg ember” vagyok, és a kedvesség őszinte kedvesség legyen, ne pedig sajnálat.

Ugyanakkor bizonyos helyzetekben nehézkes, amikor éppen alacsony vércukorral ülök a villamoson, szédelgek és tolom magamba a cukros löttyöt, hogy el ne ájuljak, közben pedig rám dörren egy utas, hogy engedjem már leülni a bácsit, jaj ezek a mai fiatalok, ott terpeszkedik, undorító… Az utóbbi két év megerősített abban, hogy soha, de soha ne ítéljek első ránézésre, sőt ne csak első blikkre, hanem úgy általában ne ítélkezzem. Amíg valaki nem sért, bánt, károsít mást (fizikailag vagy lelkileg), addig részemről no judgement, és csinálja, amit szeretne, akármilyen furcsa, érthetetlen, indokolatlan, meglepő az a külső szemlélő számára.

Gáspár Fanni

Biztató remény a teljes életre

A hívő emberek azt mondják, ahol az Isten becsuk egy ajtót, ott kinyit egy ablakot. Nem emlékszem, hogy mikor és hogyan akadtam rá a Menta PRO Alapítványra, de mára bizonyos, hogy hihetetlenül sokat köszönhetek ennek a remek kis közösségnek. Havonta egyszer ott ülök a Bókay Gyermekklinika előadótermében, immáron három éve, és ez az elfogadó közeg segített abban, hogy gyermekem állapotának viszolygó elutasításától kezdve önmagam hibáztatásán át eljussak odáig, hogy józan megfontolással ma már a helyükön tudom kezelni a megváltozott életünkből adódó feladatokat és kihívásokat.

Sok jó példával találkoztam, amelyek megmutatták, hogyan lehet eredményesen menedzselni a diabéteszt, joggal hihetem tehát azt, hogy Balázsnak is megmaradt a bíztató reménye a teljes életre.

Vesztróczy Éva

Banting 1921. november 14-én jelentette be, hogy a mesterségesen cukorbeteggé tett kutyák diabéteszét sikeresen kezelte borjú hasnyálmirigyének kivonatával. Ezzel felcsillantotta a reményt a rettegett betegség megfékezésére. 1991 óta ezt a napot a Diabétesz Világnapjaként ünnepeljük.

1922. január 11-én a remény valóra vált. Leonard Thompson, a 14 éves torontói fiú végállapotú cukorbetegségét a Banting–Best-féle szérummal eredményesen kezelték. Erről a napról 2006 óta a Gyermekdiabétesz Napon emlékezünk meg.

Ebből az alkalomból a Tudomány Kiadó évek óta megjelenteti lapunk „kistestvérét”, a Diabetes Juniort, speciálisan fiataloknak, cukorbeteg gyermeket nevelő családoknak szóló cikkekkel. Ám vannak ebben a kiadványunkban olyan írások is, amelyek kevésbé fiatal sorstársaink számára is érdekesek (Dalicsek Dániel írása is itt jelent meg először).

Alább ebből az immár nyolcadik alkalommal megjelent kiadványból szemezgetünk – mert nincsenek csak fiataloknak vagy csak öregeknek (mi nem is vagyunk öregek!) szóló gondolatok.


Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!