Feltöltés dátuma: 2018.05.08.

India, a 70 millió diabéteszes országa

India – a kontinensnyi ország – határai a hófödte Himalájától a trópusi Keraláig terjednek, összehasonlíthatatlan változatosságú tájakat, kultúrákat és embereket ölelve egybe. Területe alapján a világ hetedik legnagyobb országa, népességszám szerint pedig a második. Lakossága több mint 1,3 milliárd fő. A GDP alapján a világ ötödik legnagyobb gazdasága. De van még egy adat, amelyben élen jár…

Illusztráció

India majdnem 70 millió diabéteszes hazája. Nagyon sok a nem diagnosztizált eset, ami azt jelenti, hogy náluk az átlagnál nagyobb a szövődmények kialakulásának esélye, s ez növeli a korai elhalálozás kockázatát.

Tizenöt év alatt megduplázódott

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO 2015-ös adatai szerint az indiai diabéteszesek száma a legmagasabb a világon. A 2000-ben készített felmérésükhöz képest bőven megduplázódott a számuk, 31,7 millióról 69,2 millióra emelkedett.

Illusztráció

Annak ellenére, hogy a felnőtt lakosság 8,7 százaléka diabéteszes, az átlag nagyon keveset tud erről a krónikus betegségről. A vidéki területeken élők a városi környezetben élőknél is tájékozatlanabbak, a kevésbé fejlett területeken élők 25 százaléka nem is tudja, mi a diabétesz. A lakosság 70 százaléka él vidéki területen, számukra a távolság megnehezíti az ellátáshoz való hozzáférést, a szűréseken való részvételt. A kezelés igénybevételét itt az is akadályozza, hogy nincs megfelelő számú tapasztalt egészségügyi dolgozó.

Genetikai hajlam az inzulinrezisztenciára

Az indiaiakra jellemző a kis testméret, a soványabb végtagok, ami azt jelzi, hogy kisebb az izomtömegük. Szintén nagyobb mértékű náluk a törzsi elhízás, amit a derék körméretének nagyságával lehet számszerűsíteni. Számos tanulmány kimutatta, hogy BMI indexük, a testzsírszázalékuk magasabb, mint a fehér vagy a fekete-afrikai embereknek. Ez azt eredményezi, hogy az indiaiakra jellemzőbb az inzulinrezisztencia.

A genetikai hajlam összefonódva az életmódbeli változásokkal, valamint a városiasodás és a globalizáció hatásaival együttesen járulnak hozzá a diabéteszesek számának nagyon gyors növekedéséhez.

Az etnikai sajátosság hatása, hogy az indiai lakosságnál a 2-es típusú diabétesz legalább egy évtizeddel korábbi életkorban jelenik meg, mint az európai lakosságnál.

Rahul Verma, az úttörő édesapa

2010-ben kezdte el az indiai kormány kidolgozni a diabétesz elleni küzdelem stratégiáját. Egy édesapa volt az első, aki nem csak a nyilvánosság, hanem a hivatalos szervek előtt is rávilágított a gyermekdiabétesz elleni küzdelem fontosságára.

Rahul Verma fia komoly emésztési problémával született, ezért rendszeresen jártak vele endokrinológushoz. Az apa figyelmét az orvos hívta fel a veszélyre, ami az egészséges gyermekeket is fenyegeti: a „junk food”, vagyis a silány minőségű gyorsételek fogyasztásának elterjedése. Egy nap, amikor a váróteremben meglátott egy túlsúlyos kislányt, aki folyamatosan chipset evett, úgy érezte, tennie kell valamit. Feleségével elkészítették annak a petíciónak a vázlatát, amit benyújtottak a delhi bíróságra azzal a céllal, hogy tiltsák be a rossz minőségű feldolgozott élelmiszerek árusítását az iskolákban és az iskolák közelében, egész Indiában.

A petíció hajtóerőként működött, a kormány felismerte, hogy az indiai népességet erősen sújtja a diabétesz, ezért határozatokat hozott a „junk food” árusításának szabályozásáról. Adót vetettek ki a cukorral édesített üdítőitalokra, erre persze több nagy élelmiszeripari multinacionális vállalat indiai képviselője tiltakozását fejezte ki. Az adó kivetése üdvözlendő lépés a kormány részéről, de nem nyújt kielégítő megoldást, sajnos nem érinti a hozzáadott cukorral készült gyümölcsleveket, amelyek a gyerekek kedvelt italai.

Verma konkrét célja, hogy kitiltsák az egészségtelen ételeket és italokat az iskolákból, eddig még nem valósult meg. Az Indiai Közegészségügyi Alapítvány dietetikusa, Shweta Khandelwal szerint, ha ilyen lassan halad előre az ügy, mindannyian betegek lesznek, mire bármilyen változás életbe lép.

Mobiltelefonok szolgálatba állítása

A diabétesz korai felismerésének és kezelésének hatékonyabbá válása érdekében új programot hirdetett meg a Nemzeti Egészségportál mDIABETES néven. Nagyszerű lehetőséget látnak a mobilkommunikáció szolgálatba állítására, hiszen több mint egymilliárd a mobiltelefon-előfizetések száma az országban. A mobiltelefonon keresztül nyújtott egészségügyi szolgáltatások egyre elterjedtebbé váltak világszerte az elmúlt két évtizedben.

Remek lehetőségnek látják a kommunikáció eme csatornáját – a megelőzés és az ellátás területén is – a diabétesszel kapcsolatos információk terjesztésére, az egészséges étrend és életstílus népszerűsítésére. Ez elősegíti az egészségügyi ellátás igénybevételét, ami az első lépés a szövődmények megelőzésének érdekében.

Dr. Gampo Dorji, a WHO szakértője szerint erős bizonyítékokkal alátámasztott tény: ha hatásosan kezelik a diabéteszeseket, csökkenthető a szövődmények száma és jobbá válik az életminőség. Az akkreditált közösségi egészségügyi dolgozók által nyújtott hatásos kezelés és a betegkövetés minél szélesebb körű kiterjesztése szükséges.

Orvosok oktatása

Idén februárban Kalkuttában tartották a négynapos Diabétesz India 2018 konferenciát, azzal a céllal, hogy az orvosok tudását – a diabéteszről és annak szövődményeiről – gyarapítsák. Az India különböző részeiről érkezett, több mint négyezer főnyi résztvevő nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az indiai emberek ismereteket szerezzenek a diabéteszről, tudatában legyenek a szűrés és a megelőzés fontosságának.

A kormánynak fel kell ismernie, hogy jelentős anyagi ráfordításra van szükség az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése érdekében, különben nem állítható meg a diabéteszesek számának növekedése. A korai felismerés és kezelés hiányában kialakult szövődmények kezelése hatalmas összeget jelent, a megelőzéssel ez csökkenne, az életminőség pedig javulna.

Somfai Katalin

Megjelent a diabetes2018/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!