Feltöltés dátuma: 2018.05.08.

Híres-neves esetek

Ha valaki úgy gondolná, diabétesze az oka, hogy nem lett világbajnok, világsztár, közismert személyiség – ki kell ábrándítanunk: a cukorbetegségnek semmi köze e „kudarcokhoz”.

Sportolói sikerek

Bár honlapjuk szerint a phjongcshangi szervezők számítottak a 37 éves Kris Freeman indulására, végül nem került be az amerikai sífutó-csapatba. Ez lett volna az ötödik olimpiája. Noha az USA bajnokságain tucatnál is többször győzött 10, 15, 30, illetve 50 kilométeren, az olimpiákon csak a pontszerzésig jutott. Mégis sokaknak adott példát, hiszen 19 éves kora óta diagnosztizált cukorbeteg. Ezzel követőinek is bizonyítja, hogy a szélsőséges külső körülmények, az extrém terhelések és az 1-es típusú diabétesz dacára lehet tartósan csúcsra járatni az emberi szervezetet.

Sir Steve Redgrave (fotó: Ollie Harding)

Sir Steve Redgrave (fotó: Ollie Harding)

Ebben a példamutatásban talán legismertebb elődje Sir Steve Redgrave. Ő az a brit evezős, aki öt (!) egymást követő olimpián szerzett aranyérmet, a legutolsót Sydneyben, a kormányos nélküli négyes tagjaként. Honlapján felidézi, hogy amikor 1997-ben diagnosztizálták a 2-es típusú diabéteszét, sokan úgy vélték, hogy vége a sportpályafutásának. Ő pedig ezt követően nyerte meg az ötödik olimpiai aranyát! Ahogyan fogalmaz: „Úgy döntöttem, hogy a cukorbetegség fog velem élni, s nem én élek vele.”

Ez az eltökéltség aztán később belevitte a diabétesszel folytatott szélesebb körű küzdelembe is. Ma egyebek mellett azért kampányol, hogy az Egyesült Királyság becslések szerint 1,1 milliónyi „rejtőzködő” cukorbetegéből minél többen jussanak diagnózishoz és kezeléshez. Ehhez a garanciát a személyes példája adja. A lapok még ma is felidézik: amikor napi 6–7000 kalóriához szokott sportolóként szembesült a betegségével, gyorsan kiderült, hogy a javasolt cukorbetegdiétával nem marad ereje az edzésekhez. Ekkor aprólékos inzulinozásra tért át, olykor naponta tízszer is szúrt, de így folytatni tudta a versenyzést. Néhány hete az Expressnek arról is beszélt az immár hatvan felé közeledő Redgrave, hogy rendszeresen jár orvosi ellenőrzésre, s egyelőre nincsenek kezelést igénylő szövődményei.

Az égi színpad sztárjai

B. B. King (fotó: Tom Beetz)

B. B. King (fotó: Tom Beetz)

Ugyancsak gyakran állította a személye iránti érdeklődést a diabéteszkampányok szolgálatába a sokak által a legnagyobb bluesgitárosnak tartott B. B. King. Amikor alig három éve meghalt, még a róla szóló nekrológok legtöbbjébe is jutott egy-egy fejezet a cukorbetegségről. Ezt nem csak személyes vállalása, a sorsa is indokolta. Az anyját, akit addigra már megvakított a diabétesz, tízévesen veszítette el. Maga King pedig élete utolsó húsz évét élte 2-es típusú cukorbetegséggel, ám ennek ellenére 89 éves koráig folyamatosan turnézott.

Igen előkelő sorstársak közé érkezhetett a cukorbeteg művészek égi színpadára. Már ott várta Elvis Presley (1935–1977), a rock and roll „királya”, James Brown (1933–2006) a soul „keresztapja”, Johnny Cash (1932–2003) a countryzene „nyughatatlanja”. Micsoda koncert lehetne ebből!?

Orson Welles és H. G. Wells, 1940.

Orson Welles és H. G. Wells, 1940.

A színpad mellett, a VIP lelátón is rengeteg az ismerős arc. Ott látszik a tömegben H. G. Wells (1866–1946) angol író, akit a science fiction egyik megteremtőjének tartanak. Mellette Orson Welles (1915–1985) színész-rendező, aki 1937-ben olyan hatásos rádiójátékot rendezett Wells Világok harca című művéből, hogy a városi legenda szerint az amerikai hallgatók milliói komolyan hitték: bolygónkat elözönlötték a földönkívüliek.

Ernest Hemingway (fotó: Lloyd Arnold)

Ernest Hemingway (fotó: Lloyd Arnold)

Kicsit arrébb egy másik kalandos életű Nobel-díjas, Ernest Hemingway (1899–1961), aki az irodalmi elismerést Az öreg halász és a tengerért kapta 1954-ben. A regényből készült film viszont nem hozott szerencsét a címszereplő Spencer Tracynek (1900–1967), azzal csupán a jelölésig jutott az Oscar-díjért folyó aktuális versenyben. Amúgy azért neki is van két aranyszobrocskája, akár csak Elizabeth Tay­lornak (1932–2011), aki filmjeivel, házasságaival, jótékonysági fellépéseivel egyaránt bőven adott témát a közönségének.

Thomas Edison (fotó: Louis Bachrach)

Thomas Edison (fotó: Louis Bachrach)

Persze talán Oscar-díj sem lenne, ha egy másik cukorbeteg, Thomas Alva Edison (1847–1931) korábban nem találja fel a maga mozgóképvetítőjét, meg a továbbítást segítő perforációt a celluloidszalagok szélére. A filmnek köszönhetjük azt is, hogy még ma is érthető, miért jártak tömegek a múlt században 25 éven át „Sugar” Ray Robinson (1921–1989) bokszmeccseire. A váltó- és középsúly többszörös profi világbajnoka sem csupán a ragadványneve miatt keveredett a diabéteszes hírességek égi páholyába.

Mai csillagok

Halle Berry (fotó: Gage Skidmore)

Halle Berry (fotó: Gage Skidmore)

Az élőkről szóló hírek is igazolják a „betegség nem válogat” közhelyét, aligha van olyan szakma, szerepkör, amelynek ne tudnának neves diabéteszes képviselőjéről. Így emlegetik a soul királynőjét, Aretha Franklint, George Lucast, a Csillagok háborúja és az ­Indiana ­Jones filmek rendezőjét és Tom Hankst (Ryan közlegény Oscar-díjra jelölt megmentőjét) is. Diabéteszesként tartják számon továbbá Sharon Stone amerikai színésznőt, akire legtöbben talán még az Elemi ösztönből (1992) emlékeznek. 2004-ben a Macskanőben együtt játszott Halle Berryvel. Az egykori amerikai szépségkirálynőből lett, még ma is csak 51 éves mozisztár interjút is vállalt, hogy abban részletesen beszéljen arról, miként küzdött, küzd meg diabéteszével. Ugyancsak nyíltan beszélt betegségéről Larry King, a CNN legendás talk-show-királya, akiről feljegyezték, hogy több mint negyvenezer tévés interjút vezetett le. (Aki ezek közül egyet sem látott, talán még az is tudja, hogy jellegzetes televíziós fellépőruhájával King tette elegáns esti viseletté a nadrágtartót.)

A politikusokat sem kíméli

Larry King(fotó: Angela George)

Larry King(fotó: Angela George)

King sztárvendégei közé számított egykor Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió felszámolója is, aki szintén tagja a diabéteszesek klubjának. Bár a politikus szekcióból mostanában – az olimpia környékén meg különösen – sokkal gyakrabban emlegették egy fiatal kollégáját, Kim Dzsongunt. A 34 éves észak-koreai diktátor egészségi állapota – korrekt források híján – hagyományosan találgatások tárgya. Ezek között gyakran hivatkoznak dél-­koreai hírszerzési jelentésekre, amelyek szerint cukorbeteg (is).

Theresa May brit miniszterelnök teljesen más eset. Ő az öt évvel ezelőtti diagnózisa óta többször beszélt arról, hogy bár naponta négyszer-ötször szúrnia kell, a diabétesz semmilyen cselekedetében nem korlátozza. A Reuters tavaly novemberben közölt is képet egy társasági eseményről, amelyen a miniszterelnök ujjatlan estélyit visel, s jól látszik csupasz felkarján egy nagy fehér „gomb”. Mint a Bild.de kommentárjából kiderült, ez egy érzékelő, amely a friss vércukoradatait közvetíti egy adatolvasónak vagy egy okostelefon-alkalmazásnak.

Ismert magyar sorstársak

Hevesi Tamás, „civilben” az Európa-bajnok magyar cukorbeteg futsalcsapat szövetségi kapitánya (fotó: Baranyai Norbert)

Hevesi Tamás, „civilben” az Európa-bajnok magyar cukorbeteg futsalcsapat szövetségi kapitánya (fotó: Baranyai Norbert)

Magyarországon a kereskedelmi televíziózás megjelenése tette közérdeklődés tárgyává az ismert emberek laborleleteit. Így került terítékre a médiában – túl pályája csúcsán – az egyik első magyar lemezlovas (és 3 kívánság-teljesítő) Dévényi Tibor vagy az 1958 óta színpadon álló táncdalénekes, Korda György öregkori cukorbetegsége. A negyedszázaddal fiatalabb Faragó András operett- és (az egyik legtöbbet foglalkoztatott) szinkronszínész néhány éve azzal került be a lapokba, hogy harminc kilót fogyott, miután brutálisan szembesült cukorbetegségével, amputálták az egyik lábujját. A vele egyidős Hevesi Tamás zenész-labdarúgóedző 21 éves kora óta inzulinos. Évek óta vállal szerepet felvilágosító kampányokban, különös missziója a sportra buzdítani, ő a szövetségi kapitánya a magyar cukorbetegek futsalválogatottjának.

Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója

Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója

A legismertebb és legaktívabb magyar diabéteszest nem annyira szereplőként, mint inkább „iparosként” ismerik a hírek világában. Ő Erős Antónia az RTL Klub híradójából. Tizenhárom esztendeje hozta létre az Egy Csepp Figyelem Alapítványt. Csapata azóta járja az országot, szűréseket szervez, mesekönyvet adott ki cukorbeteg gyerekeknek, továbbképzést indított a velük foglalkozó pedagógusoknak, életre hívta a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt... Minden fronton és formában igyekeznek hírt adni arról, hogy – amint jelmondatuk fogalmaz – „a cukorbetegség figyelmet követel.”

Katona József

Az összeállítást az Accu-Chek vércukormérők gyártója, a Roche Magyarország Kft. támogatta.

Megjelent a diabetes2018/1. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!