Feltöltés dátuma: 2017.12.12.

Jól érezték magukat a fiatalok

Magadért te vagy a felelős!

A Sanofi-Aventis Zrt. gyógyszercég támogatásának köszönhetően októberben fiatal, 17 és 33 év közötti, győri és Győr környéki 1-es típusú cukorbetegek számára szerveztek kétnapos továbbképzést a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház diabetológiai ambulanciájának és a IV. Belgyógyászat-Anyagcsere, Endokrin és Diabetológiai Osztályának orvosai és szakdolgozói, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Diabétesz Egyesület.
Előző számunkban olvashatták dr. Fürst Ágnes beszámolóját a hétvégéről, aki a program lelkeként, vezetőjeként eredményesnek értékelte a fiatalokkal való együttlétet. De hogy látják mindezt maguk a fiatalok?

Illusztráció
Illusztráció

Valóban nagy a törés a gyermekrendelés és a felnőttgondozás között?

Igen, felnőttként sokkal inkább magadra vagy utalva, addig gyermekként a rendelésen sokkal inkább „fogják a kezedet”, gondolok itt például egy egyszerű dologra, hogy míg gyermekként a gondozás alatt megcsinálják a vérvételt, felírják a gyógyszereket, ami a következő 2-3 hónapra elég, addig a felnőttgondozáson már mindent magadnak kell intézni. Figyelni, hogy meglegyen a vérvétel eredménye a gondozási időpontra, hogy meddig elég a gyógyszered, és időben felíratni a háziorvossal. Ki ne járt volna már úgy, hogy az utolsó pár darab tesztcsíknál vette észre, hogy nincs több doboz, és ráadásul még hétvége is van, vagy hogy csak egy fél ampulla inzulinom van, és nem fog kitartani hétfőig… (Nagy Réka)

Van közösség, ahová tartozhattok – cukorbetegként?

A gyermek- és felnőttgondozás közötti törésbe beletartozik az is, hogy kikerültünk abból a – többnyire cukorbetegekből álló – társaságból, akikkel nyári táborokba és sítáborba együtt jártunk. Ezek a kötelékek nem tűntek el teljesen, de a személyes találkozások megritkultak.

Az Instagramon angol nyelven nagyon aktív és támogató közösség működik. A Facebookon a tréning után hozott létre Fürst doktornő egy (egyelőre kicsi, de) aktív csoportot, ahol bárki megoszthatja az élményeit és felteheti a kérdéseit, amelyek szakértő fülekre/szemekre találnak a csoportban. Saját tapasztalataim alapján (hogy naponta mennyi időt töltök aktív internetkapcsolattal) egy ilyen online közösség a korombeliek között népszerűbb lehet, mert az üzenetekre szinte azonnal érkezik válasz. (Radics Katalin Adél)

Milyen hátrányát érzitek a mindennapokban diabéteszeteknek?

Soha nem éreztem semmilyen hátrányát. A barátaim, családom is segít ebben. Idő kellett ahhoz, hogy elfogadjam, nem mindent szabad megenni, de ez a saját elfogadáson múlik. Ettől függetlenül versenyekre jártam, jól tanultam és a munkámat is mindig rendesen tudtam végezni. (Szekeres Zsófia)

Mit vártatok a tanfolyamtól?

Egy kellemesen eltöltött hétvégét, ahol találkozhatok és megismerhetek más cukorbetegeket. A betegséggel kapcsolatban feleleveníthetem a tudásomat, illetve új ismereteket szerezhetek. Felmerülő kérdéseimet megbeszélhetem az orvosokkal, dietetikusokkal. Igazából, amit a tanfolyamtól vártam, azt mind meg is kaptam, nagyon jól éreztem magam, és nagyon tetszettek a programok. (Nagy Réka)

Elvárásaim nem voltak a tréninggel kapcsolatban, és mivel ez volt az első ilyen rendezvény, amin részt vettem, nem is igazán tudtam, hogy mire számítsak. Reméltem, hogy az eddig megtanultak átismétlésén kívül új információkat is hallhatok. (Radics Katalin Adél)

A tanfolyamról, a fiatalok véleményéről bővebben a 2018. január 10-én megjelenő Diabetes Juniorban olvashatnak.

Megjelent a diabetes2017/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!