Feltöltés dátuma: 2017.12.12.

Diabétesz világnapi gondolatok

Lányok és asszonyok kezében a jövő

Minden tízedik nő – terhessége idején, vagy élete egy másik szakaszában – kapcsolatba kerül a diabétesszel, sokan közülük azonban nem jutnak hozzá a megfelelő oktatáshoz vagy kezeléshez. Fontos a szűrés is, hiszen hétből legalább egy várandós kismama megtapasztalja a cukorbetegség tüneteit, a korai felismeréssel pedig megóvható mind az anya, mind magzatának egészsége.

Illusztráció

Lépj ma, hogy megváltoztathasd a jövőt! – hangzott a 2017-es világnap szlogenje, amely szorosan kapcsolódik a világnapi üzenethez: Minden cukorbeteg asszonynak joga van az egészséges jövőhöz!

Legyen a „gyengébbik” nem egy-egy tagja diabéteszes, vagy veszélyeztesse nagy eséllyel egészségét a cukorbetegség kialakulása, mindenképpen joguk van az érintetteknek a szükséges diabéteszkezeléshez, a gyógyszeres ellátáshoz, továbbá az önellenőrzéshez és önellátáshoz szükséges ismeretekhez. Ez nem csak a diabétesz tüneteinek megjelenését követően elengedhetetlen a szövődmények elkerülése miatt, de szerepet játszik az esetleges 2-es típusú diabétesz megelőzésében is.

Illusztráció

200 millió érintett hölgy

Világszerte 199 millióra tehető a diabéteszes nők száma, de 2040-ig akár a 313 milliót is elérheti az érintettek köre. A diabéteszes hölgyek kétötöde ráadásul életének termékeny szakaszában van, így a kielégítő kezelés nem csak saját egészségüket, de utódaik életkilátásait is meghatározza. Mindeközben nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy az asszonyok körében a cukorbetegség az elhalálozások kilencedik leggyakoribb oka, így éves viszonylatban 2 milliónál is több halálesetért tehető felelőssé.

A 2-es típusú diabétesszel élő nőknek tízszer nagyobb az esélyük a szív-érrendszeri betegségekre, mint egészséges társaiknak. Az 1-es típusú cukorbeteg hölgyek körében ráadásul nagyobb a kockázata a vetélésnek, míg babáik esetében a fejlődési rendellenességeknek.

Mindezek tükrében elengedhetetlen, hogy az egészségügyi ellátórendszerek megkülönböztetett figyelemben részesítsék a nők szükségleteit! A diabétesz kezelésén túl oda kell figyelni arra is, hogy a cukorbeteg hölgyek még a gyermekvállalás előtt tanácsadásban részesüljenek, amivel elejét lehet venni a terhesség során kialakuló elváltozásoknak. Szintén fontos, hogy minden leánygyermek, serdülő lány és felnőtt nő mozogjon, hiszen ezzel nagymértékben javíthatják egészségük állapotát.

Gesztációs diabétesz

A várandós anyáknak fokozott odafigyelésre van szükségük! Ezt tények támasztják alá, például 2015-ben 20,9 millió kismama (az élve születések 16,2 százaléka) esetében tapasztalták a magas vércukor tüneteit a várandósság idején. A terhességi hiperglikémia eseteit többségében alacsony és közepes jövedelmű országokban figyelték meg, ahol a kismamák nem részesülnek teljes körű ellátásban.

A tapasztalatok szerint a gesztációs (terhességi) diabétesz az anyák felénél 5–10 éven belül 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezet, így fontos az érintettek további követése is. Érdekes módon a terhességi hiperglikémia eseteinek felét 30 év alatti anyák körében tapasztalták, így az életkor előrehaladása nem feltétlen oka a terhességi diabétesz jelentkezésének.

Az ellátás minőségének javítása

Fontos, hogy a terhességet megelőző időszakban és a várandósság idején egyaránt fókuszáljanak az anyák egészségi állapotára, étkezési és egyéb egészségi szokásaira. Az utódok későbbi egészsége szempontjából fontos odafigyelni a csecsemőkori és a koragyermekkori táplálkozás minőségére is. A szülés előtti gondozásnak nem csak a cukorbetegség, valamint a gesztációs cukorbetegség szűrését kell magában foglalnia, de az egészséges életmód népszerűsítését is.

Korai felismeréssel, valamint az ellátás minőségének javításával ugyanis csökkenthető az anyák elhalálozásának kockázata. Amennyiben az egészségügyi dolgozók be tudják azonosítani a terhességi diabéteszt, ismerik a kezelését és a későbbiekben nyomon tudják azt követni, azzal nők és gyermekek millióinak életminőségét és életkilátásait javíthatják.

Fiatalok egészséges életmódja

A kismamák, cukorbeteg asszonyok mellett kulcsszerepet játszanak a mai lányok is, hiszen az egészséges életmód iránti igény kialakításával ők jelentik a jövőbeli generációk egészségének a zálogát. Ezt igazolják azon tanulmányok, amelyek szerint a 2-es típusú cukorbetegség 70 százalékban megelőzhető lenne pusztán az egészséges életmód kialakításával. A felnőttek körében bekövetkező korai elhalálozásoknak ugyancsak 70 százaléka a serdülőkorban kialakult viselkedési szokásokra vezethető vissza.

Az anyák hosszú távon is nagy befolyással vannak gyermekeik egészségi állapotára: egyes felmérések szerint minél több (nem pusztán anyagi, hanem információbeli) forrás áll az anyák rendelkezésére, annál megfelelőbb táplálékot, oktatást és egészséggel kapcsolatos szokásokat biztosítanak gyermekeik számára. Nem csoda, hogy a családanyák így már otthon kialakíthatják hozzátartozóik körében a megelőzés iránti igényt.

Lányoknak és asszonyoknak tehát egyaránt hozzáférést kell biztosítani azon tudáshoz és forrásokhoz, amelyek segítségével családjukban elejét vehetik a 2-es típusú diabétesz kialakulásának, saját életükben pedig egészséges szokásokat alakíthatnak ki. A cukorbetegség megelőzése szempontjából különösen nagy szerepe van annak, ha a serdülő lányok lehetőséget kapnak a rendszeres testmozgásra, főként a fejlődő országokban.

József Attila

Megjelent a diabetes2017/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!