Feltöltés dátuma: 2017.12.12.

Diabétesz Világnap 2017. – Magyarország

A cukorbetegek számának világszerte rohamos és tömeges növekedése miatt a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1991-ben hirdette meg az első Diabétesz Világnapot azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet erre a több száz millió embert érintő betegségre.

Cukorbetegek Budapesti Egyesülete

Világnap a Lurdyban

A Cukorbetegek Budapesti Egyesülete immár ötödik alkalommal rendezte meg a diabétesz világnapot a Lurdy-házban, amelyre mintegy 1500 látogató volt kíváncsi.

Ez a rendezvény a diabétesszel élők konferenciája, ahol november 11-én tizenkét előadás hangzott el, a kiváló szakemberek a betegek nyelvén osztották meg tudásukat, tapasztalataikat annak érdekében, hogy segítsék a cukorbetegséggel való jó együttélést.

A kiállítók között természetesen ott volt minden olyan cég, amely hozzájárul termékével, szolgáltatásával ahhoz, hogy a cukorbetegség okozta hátrányokat minél kevésbé érezhessék az érintettek a mindennapok során.

Immár hagyomány, hogy diabétesszel együtt élő hírességgel is találkozhatnak, beszélgethetnek a rendezvényre ellátogatók. Ezúttal Erős Antónia osztotta meg a terhességgel kapcsolatos élményeit, a fergeteges hangulatról Balázs Klári és Korda György gondoskodott, és Kovács Áron videoüzenetben beszélt arról, hogy milyen hihetetlen és pótolhatatlan az a segítség, amelyet a cukorbetegséggel élők tudnak nyújtani egymásnak.

Valamennyien éreztük, itt minden rólunk, értünk és nekünk, a cukorbetegséggel élőknek szólt. Talán sikerült hozzájárulnunk ahhoz, hogy a résztvevők nem a cukorbetegségben szenvedők, hanem a diabétesszel jól együtt élők táborát erősítik!

Füzesi Brigitta

Ajkai Diabétesz Klub

„Élj okosan! A diabétesz kézben tartható”

Ezzel a szlogennel hirdették az idei Diabétesz Világnap eseményeit. Az ajkai Diabétesz Klub már hetedik alkalommal szervezte e jeles naphoz kapcsolódva ünnepi rendezvényét november 22-én a Kaszinó nagytermében.

Vallerné Horváth Andrea, az Életet az Éveknek Ajkai Nyugdíjas Klubok Egyesületének elnöke nyitotta meg az ünnepséggel egybekötött szakmai napot, amelyre 280 érdeklődő érkezett. A városvezetés nevében dr. Horváth József alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Az ajkai klub országosan is élen jár a megelőzés területén, a betegség első jeleire hívják fel a figyelmet.

Dr. Vándorfi Győző belgyógyász, diabetológus a diabéteszről, a kezelés lendületes fejlődéséről beszélt általánosságban. Dr. Nagy Mariann neurológus főorvos, a Neuropátiás tünetek a diabéteszben címmel tartott előadást. Érelváltozások mellékhatásai a diabéteszben címmel dr. Széll András érsebész főorvos tájékoztatta a hallgatóságot. Géfin Kornélia dietetikus a helyes táplálkozásra hívta fel a figyelmet.

Az előadók egyszerűnek látszó dolgokra hívták fel a figyelmünket: felkészülten kell felkeresni a rendeléseket. Tüneteket, a szedett gyógyszereket, a felmerülő kérdéseket már odahaza össze kell írni, mivel a fehér köpeny láttán hajlamos az ember leblokkolni.

A terápiát pontosan be kell tartani! El kell mondani az orvosnak, ha sikertelennek érzi valaki a kezelést, vagy olyan mellékhatásokat érez, amelyeket addig nem tapasztalt. A gyógyítás eredményessége érdekében az orvos és a páciens közötti bizalom az elsődleges. Ne higgye el maradéktalanul senki az interneten olvasható tuti gyógymódokat, mert kárt okozhat magának!

Mező Jánosnéklubvezető

Országos világnap Debrecenben

Az ünnepség november 3-án kezdődött, a távolabbról érkező csoportok már pénteken részt vettek a református nagytemplomban a kelet-magyarországi transzplantáció fejlesztéséért megrendezett orgonakoncerten.

November 4-én az egyetemi Kulturális és Konferencia Központ adott otthont a világnapi rendezvénynek. Az ünnepséget megnyitó Kincses Jánost, a MACOSZ elnökét telt ház fogadta. Üdvözlő beszéde után a Hajdúsági Diabétesz Egyesület elnöke – mint házigazda – köszöntötte az egyesületek vezetőit, a sorstársakat s a nap előadóit.

Elsőként dr. Felszeghy Enikő egyetemi adjunktus, gyermekdiabetológus kapott szót, aki előadásában hasznos tanácsokkal látta el a cukorbeteg gyermekkel élő családok tagjait. Az egri Mézvirág kórus dalai után dr. Neuwirth Gyula diabetológus főorvos előadásában hangsúlyozta: mindenki legyen saját maga orvosa!

Kikapcsolódást jelentett a FLEX HD táncosainak aerobikbemutatója. Ezután prof. dr. Csapó János biokémikus A csökkentett szénhidráttartalmú élelmiszerek szerepe a táplálkozásban témakörét járta körül. A tudományos, de közérthető rendszerezésű előadását a Hajdúsági Diabétesz Egyesület Búzavirág dalköre követte, a citerakísérettel előadott hajdúsági népdalok sokunknak ismerősen csengtek.

A diétás ebéd elfogyasztása után Kiss Erzsi testnevelőtanár és újságíró zenés tornára invitálta a ragyogó napsütésben a résztvevőket, majd elindult több száz, kék léggömböt lengető sorstársunk a Nagyerdő őszülő fái között a figyelemfelhívó kék sétára.

Pintérné Nagy Erzsébet

Nyíregyházi Világnap

Nyíregyházán a Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesülete és a Jósa András Oktatókórház IV. számú Belgyógyászata szervezte a világnapi ünnepséget.

Az Egyesület elnök asszonyának köszöntője után dr. Gaál Zsolt osztályvezető főorvos Genetika és a jövő generáció címmel tartott előadást. A Magyarországon diagnosztizált cukorbetegek több mint fele nő, dr. Papp Zsuzsanna főorvos Hölgyek és a diabétesz című előadásában foglalkozott a témával. A cukorbeteg gyerekek életéről a Nyír-Diabet Egyesület képviselője vetített képes beszámolót tartott.

Kék szalaggal és léggömbbel, kivilágított kék karikával – mintegy 130-an – emlékeztünk meg az inzulin feltalálójának születésnapjáról. Köszönjük a meghívott vendégeknek, a kassai, debreceni és egri cukorbetegeknek, hogy jelenlétükkel megtisztelték ünnepségünket!

Megyoláné Dienes Viola

Sportos világnap

A Sportos Cukorbetegekért Egyesület idén is megrendezte a már hagyományosnak mondható, egész napos figyelemfelhívó eseményét a cukorbetegség nemzetközi világnapjának kapcsán. A szervezésben ezúttal a MentaPRO Alapítvány is részt vett.

A program helyszíne a csepeli Arany János Általános Iskola volt. Az előadások a tantermekben voltak, a büfé pedig az ebédlőben. Külön örültem, hogy az összes nasi, amit lehetett venni, vagy diétás vagy gluténmentes volt. Miután jóllaktam, kezdődtek is az előadások.

Az első dr. Tóth-Heyn Péter előadása volt a kamaszkori diabéteszről. Fontosnak tartottam ezt a témát, mivel már én is tini vagyok, de eddig semelyik kórházban, diabéteszosztályon nem hallottam ezekről, amiket mondott. Említette, hogy ez a legnehezebb része a cukorbetegségnek, mert a kamasz már szeretne önállósulni, a hormonok is tönkretehetik a cukrunkat, és az alkoholfogyasztás is sok problémát vet fel.

A következő előadásnak a felnőttkori cukorbetegség, a gyermekvállalás és munkavállalás volt a témája. Öt felnőtt diabéteszes beszélgetett. Én személy szerint nagyon érdeklődtem a téma iránt, mivel eddig felnőtt cukrossal nem találkoztam, akivel beszélhettem volna. Nagyon inspiráló volt, hogy akik már évtizedek óta diabétesszel élnek, mennyi mindent elértek életükben. Jó volt azt is hallgatni, hogy milyen az, ha nem a gyerek, hanem a szülő cukorbeteg.

Aztán Horváth Balázzsal, a világutazó cukorbeteggel találkoztunk, nagyon jól szórakoztunk a történetein. Elképesztőnek tartom, hogy 3 hónapig inzulinnal és cukormérővel utazta körbe az egész földet, míg nekünk az egyhetes nyaralás is sok készülődést igényel. Eljutott olyan helyekre, ahova én eddig azt hittem, hogy csak kísérővel, orvossal tud elutazni egy cukorbeteg. Ha ő eljutott Ázsiába, akkor talán egyszer én is el tudok oda jutni.

A nap utolsó előadása dr. Körner Annáé volt. Sok újat megtudtam az inzulinról és az inzulin előtti időkről. Milyen jó nekünk, hogy ma már ilyen eszközök vannak a vércukorszint kezelésére!

Körmendy Katica(13 éves)

Világnap Egerben

Az egri városháza dísztermének erkélyén nagy transzparens hirdette a cukorbetegség elleni küzdelmünket. A patinás épület történelmi terme kékben pompázott. Elnök asszonyunk nyitó mondatai után a közelmúlt sikereiről esett szó.

Ismét elnyertük a Tesco áruház közönségdíját, új programot indíthat az egyesület. Megújul a gyermekdiabetológiai szakellátás, ismert és általunk nagyra becsült szakorvosok kezdik meg munkájukat. A gyermekosztály élére egyesületünk régi barátja, dr. Barkai László professzor úr, az MDT elnökhelyettese került.

Habis László polgármester úr köszöntő szavai reményt keltettek bennünk. Elmondta, hogy a diabétesz kérdésével már országos szinten is kiemelten foglalkoznak. Országgyűlési képviselőnk, dr. Nyitrai Zsolt a november 14-én tartott parlamenti felszólalásában szintén ezt erősítette.

Dr. Domboróczki Zsolt diabetológus előadást tartott a diabétesz és a napi mozgás kapcsolatáról. Januártól testsúlykontroll programot tartunk szakemberek vezetésével, a havi klubfoglalkozásaink előtt.

A zenés, táncos műsort követően zárásként „kék diabéteszsétára” indultunk a belvárosban, szórólapokat osztottunk a járókelőknek, majd a Dobó téren szelek szárnyára bíztuk a földrészeket szimbolizáló színes léggömböket.

Farkasné Juhász Margitalelnök, CEE

Veszprémi Világnap

Minden második ember nem tudja, hogy cukorbeteg

Veszprémben ez volt a világnapi rendezvény főcíme. Fő témája pedig a diabéteszes láb.

S hogy érdekes volt mindkét felvetés, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az Érseki Hittudományi Főiskola nagytermében kevésnek bizonyultak a székek, még a földön is ültek az érdeklődők.

A kiállítók sem unatkoztak, a látogatók pedig sok finomságot megkóstolhattak az asztalok között járva – természetesen diétás finomságokat.

A Dia-Euro ezüstérmes focistái is jól érezték magukat a közönségtalálkozón.

Egy hét Világnap

A Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskolában egész hétig tartó rendezvénnyé alakítottuk át a Diabétesz Világnapot. A témahéttel az volt a célunk, hogy tanulóink egyre tudatosabban válasszanak egészséges ételeket, és a rendszeres mozgás az iskola falain kívül is napi tevékenységükké váljék, hogy megelőzzék a 2-es típusú diabétesz kialakulását. A rendezvény egyfajta szolidaritás kifejezése is, mert sajnos iskolánkban vannak 1-es típusú cukorbeteg diákok.

A programokat idén is megelőzte az iskola kékbe öltöztetése. Az osztálytermekben, zsibongókban egészséges életmódra figyelmeztető plakátok, feliratok voltak elhelyezve. Több diák diabétesznapi kék körbe írta le gondolatait az egészségről.

Hétfőtől csütörtökig minden nap minden osztálynak volt egy olyan tanítási órája, amelyen az egészséges táplálkozás volt a téma. Ezeken puzzle-t raktak össze, rejtvényeket fejtettek, kisfilmeket néztek, interaktív táblán játékos feladatokat oldottak meg, gyümölcsöket, zöldségeket kóstolgattak. Többnyire kiscsoportokban dolgoztak. Több osztály gyümölcssalátát is készített, amit jóízűen el is fogyasztottak.

Az egészséghét tetőpontja november 17-e volt. A nap vércukorméréssel kezdődött. Ennek lebonyolításához a Roche Magyarország Kft. biztosította a tesztcsíkokat és ujjbegyszúrókat. A mérést védőnő, illetve szakápolók végezték. Nagy öröm számunkra, hogy a szülők 96 százaléka hozzájárult gyermeke vércukorszintjének megméréséhez. Kiugró értékkel egy tanuló esetében találkoztunk, de szerencsére a laboratóriumi vizsgálat kizárta a cukorbetegséget.

Egész délelőtt mozgásra épülő tevékenységeket végeztek a tanulók. Az alsósok körjátékokat játszottak, ugróköteleztek és néptáncot jártak. A felsősök zumbáztak, néptáncot tanultak, edzőtermi gépeket próbáltak ki. Majd megérkezett a Telekom Veszprém két játékosa, Iváncsik Gergő és Gulyás Péter, akik rendhagyó tornaórát tartottak a gyerekeknek.

Idén sem maradt el a kék élőkör. A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt azonban a tornateremben került rá sor.

Somogyi Katalin, Somogyiné Lugosi Mártaa rendezvény szervezői

Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete

„Cukorbetegségről nem csak cukorbetegeknek!”

Nagyszabású oktatóprogram fejeződött be Székesfehérváron november 11-én, amelyet „Cukorbetegségről nem csak cukorbetegeknek” címmel hirdetett meg a Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete. Az első állomás Hévízen volt, ahol egyesületünk tagjai hasznos információkkal gyarapították a cukorbetegséggel kapcsolatos tudásukat. Nagyban hozzájárultak betegségünk elfogadásához előadóink, dr. Molnár István professzor és Hidvégi Annamária stratégiai tanácsadó. Elméleti tudásunk gyarapítása mellett a mozgásra is nagy hangsúlyt fektettünk (séták, vízi torna)!

A többi helyszín kis falvaktól nagyvárosokig terjedt, ez tudatos választás volt. Az előadásokat helyi szakorvosok tartották, a vércukorméréseket szakápolók végezték. Dietetikus szakembertől kérhettek tanácsot a téma iránt érdeklődők, az állapotfelméréseket egyesületünk tagjai végezték.

Az oktatóprogram nem csak cukorbetegeknek szólt, mint arra a program címében is rávilágítottunk. Családtagokat, minden érdeklődőt szeretettel vártunk, akit érdekel egészségi állapota és kíván is érte lépéseket tenni. Az előadások magas színvonalát dr. Balsay Miklós, dr. Hagymásy László, dr. Kerényi Levente, dr. Nap Ágnes, dr. Pavelka Róbert, dr. Pátkay József, dr. Sziliczei Erzsébet főorvosok és Erdész Erzsébet dietetikus garantálta.

Székesfehérváron a központi téma a nők és a cukorbetegség volt, mint azt a WHO ajánlotta.

A program zárásaként megismerhettünk egy olyan embert, aki 60 kg-ot fogyott, természetesen mindezt fotókkal illusztrálta. Dr. Kórodi Juhász Zsolt bebizonyította, életmódváltással az elérhetetlennek tűnő célok is valóra válhatnak!

Értékes és lebilincselő előadásokat hallhattunk, mint kiderült, még számunkra is (26 éve vagyok cukorbeteg) tudtak újat mondani szakorvosaink!

Reméljük, minél több emberhez eljutottak az egészséges életmódra buzdító szavak, és tesznek lépéseket azért, hogy életükben megtapasztalják a minőségi változás előnyeit.

Tóth Éva

Megjelent a diabetes2017/6. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!