Szerző: Bóta Tímea Feltöltés dátuma: 2017.12.12.

A szeretet ünnepén

Az adventi időszak meghittségében évről évre lehetőségünk van egy különleges belső út bejárására, ami végső soron önmagunkhoz vezet.
A valóságban azonban nincs még egy ünnep, ami ennyi feszültséget generálna, amiben több szorongás, külső és belső konfliktus lehetősége lenne. Többnyire a „tökéletes ünnep” kényszere hajtja az embereket, így aztán a feladattá degradálódó karácsonyból könnyen eltűnik a lényege: a szeretet.

Illusztráció

Önszeretet – alapélmény

A szeretet képessége az önszeretettel kezdődik. Az életünket úgy kezdtük, hogy egy­(ség)­ben voltunk édesanyánkkal, így minden pozitív érzésünk, ami rá vonatkozott, magunkra is érvényes volt. Én voltam ő is – ha szeretem őt, szeretem magamat.

Esélyünk volt megtanulni, hogy a világ jó, biztonságos és szerethető, így aztán a későbbiekben nagy eséllyel tudjuk majd ezt továbbadni.

A szeretet tehát alapélmény, bizonyosság abban, hogy értékesek vagyunk, hogy a világra jövetelünk szükségszerű volt, és hogy dolgunk van itt. Hogy a létezésünkkel jobbá tehetjük a világot. Ugye ismerős?

Bóta Tímea 2017-ben elnyerte az Önkéntes Központ Alapítvány által adományozott Év Önkéntese címet. Ezúton is gratulálunk, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy együtt dolgozhatunk!
Bóta Tímea 2017-ben elnyerte az Önkéntes Központ Alapítvány által adományozott Év Önkéntese címet. Ezúton is gratulálunk, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy együtt dolgozhatunk!

Karácsony – időutazás

Mintha a mi születésünk története is megíródott volna annak idején Betlehemben. Az ünnepi készülődéssel erre az időutazásra készülünk, egy régen született kisgyermek történetén keresztül megélhetjük a magunk történetét, a szeretethez való viszonyunkat. Talán érdemes körüljárni ezt kicsit.

Fontos lehet ránéznünk arra, miként is fejezzük ki a szeretetünket mások felé. Mi a mi „szeretetnyelvünk”? Mi a jelentősége a szavaknak, a gesztusoknak, a másik emberre fordított időnek? Mit jelent nekünk az érintés? Mikor érintettünk meg valakit utoljára szeretettel, vággyal? Érzékeljük-e mások szeretetét, még ha más nyelven is beszélik, mint ahogy mi?

Mit gondolunk, mi a feltétele annak, hogy egy másik emberrel szeretetteli kapcsolatban legyünk? Megéljük-e az adok-kapok kölcsönösségét, vagy csak arra várunk, hogy valaki árasszon el, fogadjon el minket?

Mit adunk mi a másik embernek?

Mit tehetünk meg és mit nem a szeretet nevében? Érzékeljük-e, hogy a másik mennyit kér abból, amit adni akarunk? Látjuk-e a másik ember szabadságát? Egyenrangúnak látjuk-e őt magunkkal, vagy azt gondoljuk, hogy a szeretetünk feljogosít arra, hogy fölébe kerekedjünk?

Nyilvánvalóan nem könnyű ezeken a kérdéseken végigmenni, de a válaszok mögött felsejlő emlékek segítenek abban, hogy a kapcsolatainkban rendet tegyünk.

A legtöbb tehát, amit az ünnep alkalmából kívánhatunk, hogy képesek legyünk felismerni a szavak mögött, az ajándékokban, az ételekben, a gesztusokban megbújó szeretetet – és viszonozni tudjuk azt.

szerzo

Bóta Tímea

tanácsadó szakpszichológus
MentaPro Alapítvány
Elérhetőség: bota.timea@mentapro.hu

 

Megjelent a diabetes2017/6. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!