Szerző: Prof. Dr. Ludwig Endre Feltöltés dátuma: 2017.11.11.

Védőoltással megelőzhető fertőzések

A cukorbetegséggel élőknél – a nem cukorbetegekhez viszonyítva – nagyobb eséllyel lépnek fel fertőző betegségek, miután immunrendszerük számára a védekezés nehezebb. Különösen veszélyeztetettek a rosszul beállított, vagy nehezen beállítható cukorbetegek. A fokozott fertőzéshajlam bizonyos fertőzések gyakoribb jelentkezésében és súlyosabb kórlefolyásában nyilvánul meg.

Illusztráció

A megelőzhető gyakori fertőzések közül kiemelendő az influenza és a pneumococcus baktérium által okozott tüdőgyulladás. Vizsgálatokból tudjuk, hogy az influenzavírus által a légcsőben és a hörgőkben okozott sérülés elősegíti a pneumococcusok, illetve más baktériumok bejutását a tüdőbe. A cukorbetegek influenza és szövődményei miatt 3–6-szor gyakrabban kerülnek kórházba, mint a nem cukorbetegek, és 6-szor nagyobb a halálos kimenetel valószínűsége. A pneumococcus baktérium által okozott különösen súlyos tüdőgyulladás, illetve vérmérgezés is 3-4-szer gyakoribb, és gyakrabban igényel intenzív osztályos ellátást.

Csökkenthető a betegség súlyossága

Mind az influenza, mind a pneumococcus-fertőzések megelőzésére rendelkezésre áll védőoltás. Ezek az oltások, ha nem is előzik meg a fertőzést minden esetben, de jelentősen csökkenthetik azok súlyosságát. Miután a két fertőzés előfordulása szorosan összefügg, célszerű egyszerre mind a két oltást felvenni, hiszen vizsgálatok bizonyítják, hogy az influenza és a pneumococcus baktérium elleni együttes oltás csökkenti a súlyos megbetegedések számát.

Évente ismételni!

Az influenzaoltást évente egyszer, ősz közepén célszerű beadni. Az évi ismétlés oka, hogy a védettség egy év alatt jelentősen csökken és az influenzavírus szerkezete gyakran változik, ami évente új védőoltás előállítását teszi szükségessé. A védőoltások elölt vírusokat vagy csak vírusalkotórészeket tartalmaznak, ezektől megbetegedni nem lehet. Magyarországon, sajnos, a rendelkezésre álló térítésmentes vakcina felvételének száma messze elmarad a kívánatostól.

A pneumococcus-fertőzés ellen két vakcina áll rendelkezésre: a nemzetközi és hazai ajánlások szerint először célszerű az úgynevezett konjugált vakcinát beadatni, majd később ezt kiegészíteni a poliszacharid oltással.

Bár a fenti két fertőzés a leggyakoribb, meg kell említeni, hogy a cukorbetegnek célszerű felvenni a hepatitis B vírus okozta májgyulladás, illetve a szamárköhögés elleni oltást is.

Sokan nem hisznek benne

A lakosság gondolatvilágában teljesen természetes a gyermekkori oltások rendje, ugyanakkor sok felnőtt idegenkedik tőle és feleslegesnek tartja a felnőttek oltását, sok más érv mellett azért, mert erősnek tartja magát vagy nem hisz az oltás hatásában. Az idősek és életkortól függetlenül a cukorbetegek fertőzések elleni védekezőképessége bizonyítottan jelentős mértékben csökken. Ezt a csökkent védekezőképességet lehet javítani a védőoltásokkal. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok korában kevesebb kezelési lehetőség áll rendelkezésre a már kialakult fertőzés kezelésére, és ez tovább rontja a csökkent védekezőképességű emberek, mint a cukorbetegek eleve rosszabb gyógyulási esélyeit.

Prof. Dr. Ludwig Endre

Megjelent a diabetes2017/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!