Feltöltés dátuma: 2017.11.12.

Édesítőszerek

Új tudományos eredmények

A 2017. szeptember végén, Rotterdamban, a Dietetikus Szervezetek Európai Szövetsége konferenciáján szakértők mutatták be az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek cukorbetegségre és inzulinérzékenységre gyakorolt kedvező hatásának legújabb bizonyítékait.

Illusztráció

A cukorbetegséggel élők arányának az elmúlt évtizedekben tapasztalt növekedése miatt minden korábbinál fontosabbá vált, hogy bizonyítékokon alapuló információkkal rendelkezzünk arról, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek hogyan segíthetnek a túlzott cukorbevitel csökkentésében.

Az alacsony energiatartalmú édesítőszerek nincsenek hatással sem az inzulinrezisztenciára, sem az inzulinkiválasztásra.

A konferencia „Diabétesz – kezelésre váró járvány” elnevezésű szekcióján – amely az Európai Dietetikusok Hálózata vezetésével és a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség támogatásával jött létre – Fabrice Bonnet, a rennes-i egyetem professzora mutatta be legújabb, még publikálás előtt álló eredményeit. Az előadás a klinikai vizsgálatok következtetéseinek tükrében az energiamentes édesítőszerek inzulinérzékenységre gyakorolt hatását járta körbe.

Az előadáson elhangzott, hogy számos kutatás megerősítette a tényt, hogy bizonyos táplálkozási tényezők, mint amilyen a túlzott kalóriabevitel, illetve a zsír- és cukorbevitel, összefüggésben vannak a nagyobb inzulinrezisztenciával. Bonnet professzor a következő megállapításra jutott: „az alacsony kalóriatartalmú édesítők a jelek szerint semleges hatással vannak a cukorbetegségben nem szenvedő felnőttek inzulinérzékenységére, ami azt jelenti, hogy az alacsony energiatartalmú édesítőszerek nincsenek hatással sem az inzulinrezisztenciára, sem az inzulinkiválasztásra”.

Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek révén csökkenthető az energia- és szénhidrátbevitel.

Dr. Aimilia Papakonstantinou, az athéni mezőgazdasági egyetem tanára, az EFAD diabétesz-munkacsoportjának elnöke előadásában kiemelte, hogy a legújabb ajánlások immár sokkal inkább páciens-központúak, egyénre szabott megközelítésűek, így figyelembe veszik az egyének preferenciáit és a kezelés során meghatározott anyagcserecélokat. Miközben az mindenkinek fontos, hogy élvezze az elfogyasztott ételeket, a diabétesszel élők számára az is alapvető, hogy egyúttal kontrollálják szénhidrát- és – azon belül – cukorbevitelüket. Ebben az összefüggésben az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek révén csökkenthető a teljes energia- és szénhidrátbevitel, amennyiben ezek használata az energiatartalmú édesítők helyettesítését szolgálja, és ennek kompenzációjaként más élelmiszerek fogyasztása révén sem történik többlet-kalóriabevitel.

Egy nemrégiben publikált szakirodalmi elemzés eredményeit ismertetve dr. Papakonstantinou elmondta: „A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján valószínűtlennek tűnik, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek hatással volnának az étkezés utáni szénhidrát-anyagcserére.”

Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek bevitele a megengedett napi beviteli értékek alatt marad.

Mivel az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek jelentős segítséget jelentenek a diabétesszel élők számára, fontos arról is megbizonyosodni, hogy bevitelük nem lépi túl a megengedett napi beviteli értéket. Az európai fogyasztási szokások felmérése kapcsán dr. Séverine Goscinny, a belga közegészségügyi tudományos intézet kutatója Olaszországban és Írországban elvégzett kutatások eredményeiről számolt be. Ezek az eredmények – összhangban egy korábbi kutatás megállapításaival – megerősítették, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek bevitele a fogyasztók körében jócskán alatta maradt a megengedett napi beviteli értékeknek.

Mindent egybevetve, az orvosi és tudományos szervezetek világszerte elismerik, hogy a diabétesszel élők számára az alacsony kalória­tar­tal­mú édesítőszerek továbbra is olyan választási lehetőséget jelentenek, amelyek segítenek a vércukorszint szabályozásában.

Szűcs Zsuzsanna

Megjelent a diabetes2017/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!