Feltöltés dátuma: 2017.11.11.

Továbbképzés fiataloknak Győrben

Magadért te vagy a felelős!

A Sanofi-Aventis Zrt. gyógyszercég támogatásának köszönhetően októberben fiatal, 17 és 33 év közötti, győri és Győr környéki 1-es típusú cukorbetegek számára a Győr-Moson-Sopron Megyei Diabétesz Egyesület kétnapos továbbképzést szervezett Győrben a Petz Aladár Megyei Okatatókórház diabetológiai ambulanciájának és a IV. Belgyógyászat Anyagcsere, Endokrin és Diabetológiai Osztályának orvosai és szakdolgozói közreműködésével.

Illusztráció
Illusztráció

Gyermekkorban a diabétesszel kapcsolatos teendőket a szülők felügyelik. Ők készítik és teszik az ételt a gyermekek elé, ők finanszírozzák a rendszeres testmozgást, figyelemmel kísérik gyermekük vércukorértékeit, néha figyelmeztetik őket a vércukormérésre egy-egy evés után, valamint érdeklődnek a laboratóriumi eredmények után is.

18 évesen a gyermekek kikerülnek a szülői felügyelet alól, sokszor más városban kezdik el önálló életüket. Már saját maguknak kell gondoskodniuk a diétába illő ételekről, nekik kell tudniuk, hogyan tartsák normál értéken a vércukrukat munka vagy tanulás mellett! Be kell illeszkedniük egy új közösségbe vagy a munkába a betegségükkel, állapotukkal! Ebben a korban találják meg párjukat a fiatalok és jó, ha a partnereiknek is van lehetőségük megismerni a diabétesszel kapcsolatos tudnivalókat.

Nem szabad elveszteniük a diabétesz feletti kontrollt a korcsoportra jellemző bulik alkalmával sem! Nem szabad elfeledkezni ebben az új életszakaszban a rendszeres gondozóba járásról, és jó, ha vannak segítők a betegséggel kapcsolatban akkor is, ha a szülők távol laknak.

A rendezvény célja

Egyrészt szerettük volna elérni, hogy azok a tízen-, huszonévesek, akik életkorukból adódóan egyre önállóbbakká válnak, megtanulják, miként tudják ellátni a betegségükkel kapcsolatos feladatokat.

Azokat is vártuk, akik ezen tapasztalatoknak már birtokában vannak, de szívesen vállalkoztak tudásuk átismétlésére, illetve új ismeretek szerzésére.

Végül pedig szerettünk volna létrehozni egy közösséget, hogy az érintettek tanulhassanak egymástól, láthassák, hogy cukorbetegként is meg lehet valósítani az álmokat.

Mert (mostantól) magadért te vagy a felelős!

Ez a felirat fogadta a rendezvényre érkezőket. A program a diabetológiai ambulancia oktatótermében kezdődött. Először Niederland Tamás főorvos úr mesélt a résztvevőknek arról, hogy az elmúlt évtizedekben hogyan alakult az 1-es típusú diabétesz prevalenciája (előfordulási gyakorisága), majd a komoly tényeket néhány gyermeksítáboros fotó követte.

A gyermekgondozó vezetője egy kézfogással bízta a fiatalokat a felnőttgondozó vezetőjére, Strényer Ferenc főorvos úrra, és elköszönt a fiataloktól is.

Strényer főorvos úr köszöntötte a fiatalokat, bemutatta az osztály és a gondozó munkatársait, a rendelési, javaslatírási rendet, s egy rövid bemutatkozó játék után máris elkezdte a tudásanyag átismétlését „Ádámtól és Évától”.

A bemutatkozó játék hálószövés volt, annak jelképeként, hogy a teremben levő összes embert összekötötte egy dolog, maga a diabétesz. (A csodás képeket is sorstársunk, Tölgyesi Norbert készítette – köszönet érte.)

Tanulás, sport, ismerkedés

Az ambulancián dolgozó összes orvos tartott előadást: Hidvégi főorvos úr a fogamzásgátlásról és a gyermekáldás előkészületeiről, Muraközi Zsófia doktornő az inzulinokról, dr. Józsa Péter az inzulinpumpa-kezelésről, Szabó Judit doktornő a szűrések fontosságáról, dr. Vinkovits Szilárd a veséről, én pedig az okos vércukormérési eszközökről.

Ebéd után az ambulancián dolgozó asszisztensekkel, Bőhm Zsuzsannával és Forrás Béláné Nórival elevenítették fel a gyakorlati tudnivalókat a résztvevők, úgy tűnt, az ismétlés sosincs hiába. Az edukátorok neuropátiaszűrést is végeztek mindenkinél.

Délután a szállásunkon folytatódott a program, sportfoglalkozással Bakodyné Etlinger Melinda gyógytornász és Szabó Judit (JAVE Stúdió) segítségével. A fizikai aktivitás előtt átbeszéltük, cukorbetegként mire kell figyelni sportolás előtt-közben-után.

A tartalmas, több fogásos, Ladocsi Anikó és Kovács Márta dietetikusok által pontosan kiszámolt vacsora fogyasztása közben bemutatkozott a felnőttegyesület, Venesz László és Szombathelyi Daniella vezetésével. A fiatalok mintát kaphattak, milyen csoporthoz tartozni, mennyi lehetőség rejlik egy ilyen sorsközösségben.

Vacsora után az Import Impro győri improvizációs színház előadására került sor, akiket különleges produkcióra kértünk fel. Összesen hat bonyolult szituációt (például egész napos biciklitúra) dolgoztak fel nagyon szemléletesen, tanulságosan, improvizációs technikákkal.

Milyen lény a diabéteszem?

Másnap reggel kicsit korai volt a kelés a pénteki egész napos tanulás után.

A reggelit követően körbe ült a csapat Heller Csilla pszichológussal beszélgetni, a felnőttegyesület elnöke, a szintén sorstárs fotósunk, valamint Niederland és Strényer főorvos urak is csatlakoztak. Minden résztvevő megpróbálta megfogalmazni, milyen lény az ő diabétesze. Örültem, mert a résztvevők egytől egyig meg tudtak nyílni!

Illusztráció

Ezek után átvonultunk a Krúdy Gimnázium tankonyhájába. Dietetikusaink fantasztikus, élménydús délelőttöt varázsoltak. A fiatalok párokban főztek a kórház dietetikusai, a tankonyha vezetője és három diabéteszegyesületi tag segítségével, a diabéteszes konyha alapelveinek megfelelően. Dietetikusaink itt osztották meg velünk több hónapos kutatómunkájuk eredményét: a győri, fiatalok által kedvelt étkezdékben mennyi az egyes ételek szénhidráttartalma, mely győri cukrászdákban vannak diabetikus sütik, és mennyi azok szénhidráttartalma.

Beszélgetnek egymással

A közösen megfőzött és együtt elfogyasztott ebéd után a program zárása következett: ez a két nap nagyon tanulságos volt, és nagyon sokat adott, mind a résztvevőknek, mind nekünk, akik az ő gondozásukban részt veszünk. Úgy érzem, sikerült kidolgozni egy olyan programtervet, amelyet néhány évente felhasználhatunk a gyermekgondozóból a felnőttgondozásba átkerülő fiataloknál.

Létrejött egy Facebook-csoport, amelyben már nemcsak a résztvevők vannak, hanem azok a fiatalok is, akik valami miatt nem tudtak eljönni a rendezvényre. A fiatalok beszélgetnek egymással.

Köszönet a támogatónak és mindenkinek, aki az esemény megvalósításában részt vett. Igazi csapatmunka volt!

Dr. Fürst Ágnes

Megjelent a diabetes2017/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!