Szerző: Kerekes Andrea Feltöltés dátuma: 2017.11.11.

„Kell egy kis áramszünet…”

A stressz mindennapjaink része – ki ritkábban, ki gyakrabban, de mindannyian átéljük időnként. Diabéteszesként vagy diabéteszes családtagunk, barátaink mindennapjainak részeseként talán gyakoribbak a stresszhelyzetek. A vércukor-ingadozások, a hipoglikémia, az olykor megmagyarázhatatlan (vagy annak tűnő) magas vércukorértékek önmagukban is feszültségforrások, de gyakran stresszhelyzetből adódó következmények. Egy vizsgaszituációban például egyeseknél magasba szökő, másoknál nagyon leeső vércukorértékkel lehet találkozni, de ugyanígy eltérő reakciókat tapasztalhatunk intenzíven ható pozitív élmények (születésnap, esküvő stb.) kapcsán is.

Illusztráció

A stresszhelyzetek nemcsak a vércukorszintre hathatnak kellemetlenül, de az átélt érzelmek és az egyéb fizikai tünetek is nyomasztóak lehetnek, így természetes reakció, hogy igyekszünk csökkenteni a negatív hatásokat. Azt a mechanizmust, amelynek során megpróbálunk szembeszállni a stresszel, megküzdésnek nevezzük.

Az említett folyamatnak különböző kutatások két fő formáját különítették el: a problémaközpontú és az érzelemközpontú megküzdést.

Problémamegoldó stratégia

Problémamegoldó stratégiák alkalmazásakor magára a stresszt kiváltó helyzetre, okra koncentrálunk: átgondoljuk, hogyan alakult ki a szituáció, meghatározzuk a problémát, megoldási módokat keresünk, és ha legközelebb hasonló körülmények állnak elő, megpróbáljuk a lehető legjobbat alkalmazni a stressz elkerülésére. Ezt megtehetjük a környezet megváltoztatásával, de mi magunk is változhatunk – például alakíthatunk a szokásainkon.

Érzelemközpontú megküzdés

Érzelemközpontú megküzdés során nem a problémára, hanem a feszültség okozta érzelmekre koncentrálunk. Ilyenkor az a cél, hogy megakadályozzuk a negatív érzések elhatalmasodását. Ezt jellemzően akkor használjuk, amikor a körülményekre, az eseményre nem tudunk befolyással lenni. Ennek módja is többféle lehet: van, aki egy kiadós futással vezeti le a feszültséget, mások zenét hallgatnak, vagy találkoznak a barátaikkal.

A megküzdés módja romboló, veszélyes is lehet – az alkohol, a féktelen száguldozás például ilyen.

Rajzolgassunk!

Sokszor elegendő a stressz csökkentésére, ha valamiféle relaxációs tevékenységet végzünk. Ennek egy gyors, könnyen elsajátítható, és akár naponta végezhető módszerét mutatjuk be most. Ehhez sima papírlapra és íróeszközre van szükség – azt fogjuk kihasználni, hogy agyunk irányítja a mozdulatainkat, a lazító mozdulatok pedig visszahatnak az agyra.

A mellékelt ábrák közül válasszuk ki a nekünk tetszőt (akár többet is), és kezdjünk el a nyilak által mutatott iránynak megfelelően rajzolgatni. Akár többször is átrajzolhatunk egy ábrát. A gyakorlatokat legalább 5-6 percig végezzük, de ha jólesik, ennél tovább is csinálhatjuk.

Miközben a speciális formákat rajzolgatjuk, a feladatra koncentrálunk, figyelmünk beszűkül, kicsit kizárjuk a külvilágot – és jó eséllyel sikerül ellazulnunk.

Illusztráció
Illusztráció
Illusztráció
Illusztráció

Kerekes Andrea

közösségfejlesztő

MentaPRO Alapítvány
Elérhetőség: kerekes.andrea@mentapro.hu

Számlaszám: 16200151-18540075
Adószám: 18734081-1-43

Megjelent a diabetes2017/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!