„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” – Paul Gauguin
Accu-Chek Főzőklub
A diabétesz nem betegség – inzulinhiányos állapot. Emiatt az inzulint pótolni kell. Mivel az inzulin vagy annak hiánya a vércukorszintet befolyásolja, ezért az étkezéseket és az inzulin beadását össze kell hangolni, időben és mennyiségben egyaránt.
Étkezés és nem szénhidrátbevitel
Nem szabad elfelejteni, hogy az étkezés fő célja, hogy egészséges és tápláló legyen – de ugyanolyan fontos az együttlét, a szociális kapcsolattartás és az élvezet. A cukorbetegség gondozása során ezekről elfelejtkezünk. A kórházban, a szakrendelésen főként a szénhidrátbevitel mennyiségéről beszélünk. Már a kifejezés is milyen orvosi: szénhidrátbevitel és nem étkezés! A gondozás rövid időtartama nem ad lehetőséget arra, hogy az étkezésre úgy tekintsünk, mint az élet egyik élvezeti forrására.
Az Accu-Chek Főzőklub sorozattal – amely több alkalomból álló, több célcsoportra fókuszáló, a nyíregyházi diabetológiai szakellátó által támogatott program – az étkezések ezen funkcióját szerettük volna kihangsúlyozni.
A menü
Megfelelő az infrastruktúra, a környezet hangulatos, a szakemberek itt főzőpartnerek, az illatok fenségesek, a hangulat baráti, a nevetések pedig feloldódást adnak minden főzési bakiból.
A sorozat első célközönsége októberben a tinédzser korosztály volt. Ismerős mindenkinek a serdülők étkezési szokása: mindig sietnek, és mindig sokat akarnak enni – ehhez választottuk ki a menüt. Gyors, könnyen elkészíthető, tápláló, mennyiségre sok, szénhidrátra kevés.
Menü? – kérdeznék sokan. Igen, menü! Egy teljes étkezés nemcsak minden összetevőt tartalmaz: fehérje, zsír, szénhidrát, rost, hanem tartalmas szociálisan is. Ha több fogásos az étkezés, akkor az időben is elhúzódik: nem csak „habzsoljuk” az ételt, hanem időt adunk az ételnek és saját magunknak is, hogy az étkezés ideje alatt élvezzük az ízeket és egymás társaságát egyaránt.
Az első fogás kagylótésztába töltött ricotta sajt és zöldség paradicsomágyon. Gyorsan elkészíthető és rendkívül látványosan tálalható. Nemcsak az ízek, hanem a színek orgiája is telíti az éhes szemeket és szájakat.
A főétel: brokkolis csirke bulgurral és kuszkusszal. Igyekeztünk belecsempészni a zöldséget az étkezésbe. Főtt, párolt állapotban a brokkoli és a gomba a válogatós serdülő társaságnak is elfogadható volt. A köret újszerű volt sokaknak. Gyors elkészíthetőségük és a könnyű számolhatóság miatt igyekeztünk megmutatni ezeket is. Az ízük fűszerezéssel alakítható az egyéni kívánságoknak és otthoni szokásoknak megfelelően. Már csak azért is, hogy könnyebben beilleszthető legyen az otthoni étkezésbe. Jó ezt megtanulni-megmutatni, hiszen az iskolai étkezésben is egyre gyakrabban fordul elő magas rosttartalma, egészséges mivolta miatt.
A desszert gyümölcsös, teljes kiörlésű muffin volt, de ezt legközelebb talán jobban édesítjük. A csoki kimaradt ezúttal – a vonalainkra is gondoltunk! Innivaló természetesen víz.
Táplálék testnek, léleknek és barátságnak
Együtt főztünk, együtt terítettünk, együtt ettünk. Itt, Krúdy és Szindbád hazájában megpróbáltuk visszaadni az étkezésnek azt a jelentőségét, amit megérdemel: táplálék testnek, léleknek és barátságnak.
Nem lenne teljes a beszámoló, ha nem tennénk említést azokról, akik mindezt lehetővé tették: a rendezvény szponzorálását az Accu-Chek gyártója, a Roche Magyarország, az összejövetel megszervezését pedig a Nyír-Diabetes Egyesület vezetője, Szabóné Balogh Zsuzsanna (és családja) vállalta magára. A dietetikai szakmai segítséget Kicsák Marian nyújtotta. Mindenkinek köszönet a támogatásért, a ráfordított időért és az önkéntes munkáért.
Rendezvényünk következő célcsoportja a kisgyermekek és szüleik. Minden korosztálynak és saját magamnak is meg szeretném adni azt a lehetőséget, hogy ne orvos-beteg viszonylatban találkozzunk, hanem mint Patch Adams: együtt, egymás mellett, egymást partnernek tekintve menjünk végig a diabétesz kihívásain a kórházban és a konyhában egyaránt. Köszönöm a gyerekeknek a részvételt, amennyit ők tanultak tőlünk, én ugyanannyit tanultam tőlük, róluk.
„Tartsd magad távol attól, aki nem szereti a kenyér ízét és a gyerekek nevetését.” (svájci közmondás)
Dr. Kántor Iréngyermekgyógyász, endokrinológus, diabetológus
Óriás kagylótészta ricottával és spenóttal töltve, fűszeres paradicsomszószban
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
22 kcal | 23 g | 54 g | 54 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 250 g óriás kagylótészta
- 100 mg vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 g konzerv darabolt paradicsom (100%-os, ízesítetlen paradicsomból)
- 100 g spenótlevél
- 200 g ricotta
- 100 g mozzarella lereszelve
- 1 db tojás
- 4 ek. extraszűz olívaolaj
- frissen őrölt tengeri só
- frissen őrölt feketebors
- natúr konyhai zöldfűszerkeverék (pl. Vegeta Naturella)
Főzzük meg sós vízben a tésztát, de 3 perccel kevesebb ideig, mint a csomagoláson van. Ha kész, szűrjük le, hagyjuk langyosra hűlni. Serpenyőben, kevés olívaolajon, pici csipet sóval dinszteljük az összevágott spenótleveleket 1 percig. Ha kész, tegyük félre, hagyjuk kihűlni. Olívaolajon dinszteljük meg a finomra vágott hagymát, öntsük hozzá a paradicsomot, adjuk hozzá, a lereszelt fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és alacsony lángon, olykor megkeverve főzzük min. 10 percig. Ha kész, hagyjuk langyosra hűlni. Egy sütőtálat kenjünk ki olívaolajjal, a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A mozzarellát reszeljük le, keverjük össze a ricottával, a megdinsztelt spenóttal és a felvert tojással. Fűszerezhetjük egy csipet natúr zöldfűszerkeverékkel. Töltsük meg az óriáskagylókat. A kész paradicsomszósz felét merjük a sütőtál aljába, helyezzük rá a megtöltött óriáskagylókat, majd a szósz másik felével borítsuk be. Fedjük le alufóliával, és süssük 25–30 percig, amíg a tészta teljesen átsül és a szósz csendesen forr. Tálalás előtt hagyjuk 5–10 percig pihenni. Meghinthetjük egy kis apróra vágott snidlinggel vagy petrezselyemmel.
Serpenyős brokkolis csirkemell
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
230 kcal | 32 g | 12 g | 7 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 500 g brokkoli
- 400 g filézett csirkemell
- 200 g gomba
- 100 g vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek. olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
- só
- bos
A csirkemellet mossuk meg, töröljük szárazra, majd vágjuk 2-3 centis kockákra. A gombát tisztítsuk meg, és szeleteljük fel. Hevítsünk kevés olajat, rakjuk rá az aprított vöröshagymát. Pirítsuk meg, tegyük rá a gombát és a csirkemellet, majd kevergessük a húst fehéredésig. Rakjuk hozzá a megmosott, rózsáira szedett brokkolit. Fűszerezzük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, és öntsünk rá két deci vizet. Fedő alatt pároljuk meg körülbelül 15 perc alatt. Ha a hús és a zöldségek is megpuhulnak, húzzuk le a tűzről. Petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Teljes kiőrlésű muffin
1 darab tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
103 kcal | 3,5 g | 4 g | 12 g |
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 200 g teljes kiőrlésű liszt
- 40 g kókuszolaj vagy napraforgóolaj
- 150 g cukornak megfelelő szilárd édesítőszer
- 2 db tojás
- 1 tk. őrölt fahéj
- 150 ml kókusztej vagy 1,5% zsírtartalmú tehéntej
- citromhéj
- 1 tk. sütőpor
- 250 g erdei gyümölcs (fagyasztott is megfelelő)
A folyékony kókuszolajat a tojásokkal simára keverjük. Egy másik tálban összekeverjük a teljes kiőrlésű lisztet a sütőporral, az őrölt fahéjjal, édesítőszerrel és a citromhéjjal. Hozzáadjuk a tojással elkevert kókuszolajat. Összekeverjük a száraz és a nedves alapanyagokat, majd a masszához apránként hozzáadjuk a kókusztejet és simára keverjük. Muffinpapírral kibélelt muffinsütőbe adagoljuk, a tetejére tesszük a gyümölcsöt, 180 fokra előmelegített sütőben 25–30 perc alatt készre sütjük.