Feltöltés dátuma: 2017.10.18.

Motiváció és tudás – Oktatónap Gödöllőn

Teljes élet cukorbetegen

Illusztráció

A jövőnk olyan lesz, amilyenné alakítjuk

Az egészséges táplálkozás és mozgás nemcsak a megelőzés, hanem a kezelés alapja kell hogy legyen! Ehhez kívántunk és kívánunk hathatós segítséget nyújtani. A rendezvényt a Sanofi „Teljes élet cukorbetegen” pályázatának támogatásával 100 cukorbeteg részére hirdettük meg, végül 120 résztvevőnk volt.

Elhízás – cukorbetegség

Az első előadást dr. Kiss Éva tartotta. Tudományos bizonyítékok szólnak amellett, hogy egyes betegségek rizikója, kialakulása szoros összefüggést mutat az egyén tápláltsági állapotával. A WHO 2014-es felmérése alapján az Európai Unióban Magyarország toronymagasan vezeti „az elhízás-versenyt”, minden negyedik felnőtt ember elhízott.

Ezen túltáplált-kövér állapot a metabolikus szindrómát hozza létre: hasi típusú elhízás, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, magas vérnyomás, kóros vérzsírok, magas húgysavszint, fokozott vérrögképződés.

A fenti betegségcsokor évtizedeken keresztül fennállva súlyos, krónikus szívérrendszeri betegségeket okoz: szívinfarktust, agyi történést, alsó végtagi érelmeszesedést, végtagvesztést. Bekövetkezhetnek emellett kisér-szövődmények: ideg-, vese-, szemfenéki elváltozások léphetnek fel. Az orvosi gondolkodást holisztikus szemlélet jellemzi, tehát a tünetegyüttes valamennyi elemét kell egyszerre kezelni, életmód-változtatással és korszerű gyógyszerekkel.

A cukorbetegség lelki terhei

A második előadást Rácz Emese klinikai szakpszichológus tartotta. A beteg hosszú távú együttműködése akkor lehet eredményes, ha megfelelő szintre hozzuk elméleti ismereteit, gyakorlati készségeit, motivációját és a betegség elfogadottságát.

A motiváció sikerünk katalizátora. A tartós motivációt „az önmagunkon való dolgozás” eredményezi. Ez hosszú folyamat! Kitartást és elszántságot igényel, valamint annak tudását, milyen módszerekkel érhetjük el a vágyott célt. Nagyon fontos az olyan önsegítő program, amelynek segítségével az életmódváltozást nem kényszernek éljük meg.

Meg kell fogalmaznunk, majd meg kell válaszolnunk olyan kérdéseket, mint: Miért követem el sorozatosan ugyanazokat a hibákat? Milyen körülmények között lehetek sikeres? Mik a saját mozgatórugóim? Melyek azok a kihívások saját működésemben, amelyeket meg kell tanulnom kezelni? Melyek azok a csapdák, amelyekbe hajlamos vagyok belépni?

Páciensek, akik már léptek

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a nyilatkozó hét cukorbeteg erős pozitív példaként szerepelt. Íme, van, aki meg tudja csinálni! Miért és hogyan sikerült neki? Mind a betegség- és élettörténetük ismertetése, mind pedig az aktív részvételük megváltozásukban kiemelt figyelmet váltottak ki a hallgatóságból. Mély benyomást gyakoroltak a résztvevőkre, akik tetszésüknek is hangot adtak.

Tányérmodell, mozgás

Jenei-Géczy Emese megmutatta, hogyan használjuk a tányért. A tányérmodell az egészséges táplálkozást hivatott hirdetni, segíteni. A dietetikus kolléganő kérdéseket tett fel a nézőknek, animált élelmiszerek tányérmodellbe való behelyezésével a való életre is megtanított minket.

Dr. Domokos Sándor tartotta a záró előadást „Mozgással a hosszú, boldog életért” címmel. Mindenki hosszú ideig szeretne egészségesen élni, de kevesen hajlandóak ezért tenni! A következő kérdésekre kaptunk érthető választ: Milyen kifogásaink vannak? Miből áll össze a napi energiaigény? Mit tud a zsírszövet? Mit tud az izom? Hogyan tudom a kezembe venni az anyagcserém irányítását? Milyen gyakorlati megoldások vannak? Mit mozogjak?

Minden résztvevő ajándékcsomagot kapott, amelyben kiadványokat talált a diétáról, testmozgásról, cukorbetegségről, metabolikus szindrómáról; mintatányért a tanult beosztás szerint megvonalazva, valamint egy karórát, amely lépésszámlálóként is funkcionál.

Megjelent a diabetes2017/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!