Szerző: Bíró Sára Feltöltés dátuma: 2017.10.26.

Receptsarok

Csőben sült sajtos-tejfölös zöldbab

Illusztráció
1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
440 kcal 18 g 30 g 24 g

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 50 dkg zöldbab
  • 1 db tojás
  • 2 dl tejföl
  • 12%-os, 10 dkg tömlős krémsajt
  • 1 csokor kapor
  • néhány szál metélőhagyma
  • néhány szál zöldpetrezselyem
  • őrölt bors
  • 1 tk. házi ételízesítő
  • 1 ek. reszelt parmezán (0,5 dkg)
  • 1 db közepes paradicsom (10 dkg)
  • 1 tk. zsemlemorzsa
  • vaj a tepsi kikenéséhez

A zöldbab végeit levágjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk ízlés szerint, majd 10–15 perc alatt roppanósra főzzük. Ezután leszűrjük, egy kis hideg vízzel leöblítjük, majd alaposan lecsepegtetjük. A tejfölt elkeverjük a tojással, a krémsajttal, ízesítjük apróra vágott kaporral, házi ételízesítővel, sóval és őrölt borssal. Egy tepsit kivajazunk, majd megszórjuk zsemlemorzsával, és ráhelyezzük az alaposan lecsepegtetett zöldbabot. Ezután öntsük rá a tejfölös-tojásos keveréket. Tegyük rá a felszeletelt paradicsomot, szórjuk meg a petrezselyemzölddel és a metélőhagymával. Előmelegített sütőbe tesszük, és közepes hőmérsékleten készre sütjük. (Légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem.) Amikor megpirult, szórjuk rá a parmezánt és 1-2 percre tegyük be a sütőbe. Ezután hagyjuk még pár percig hűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel.

szerzo

Bíró Sára

A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).

Megjelent a diabetes2017/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!