Feltöltés dátuma: 2017.10.07.

A diabétesz tünetei a lábon

Sok beteg csak akkor szembesül diabéteszével, amikor már komoly, visszafordíthatatlan szövődmények alakultak ki nála. A láb az a testrész, amely talán legelőször jelzi a betegséget, csak nem nagyon figyel rá sem a beteg, sem az orvos, mert a tünetek nem fájnak, eleinte nem is túl látványosak.

Illusztráció

A láb életünk során ortopédiailag folyamatosan alakul, sajnos nem pozitív irányba. Az ortopédiai elváltozások következtében az egészséges láb három ponton való támaszkodása megszűnik. Járás közben olyan helyeken érintkezik a talajjal, ahol nem kellene, mert ott a bőr sokkal vékonyabb, érzékenyebb. Ezért a bőr védekezni fog, kialakulnak a bőrkeményedések.

A cukorbetegség a láb ízületeit sem kíméli. Kialakul a tipikus diabéteszes láb, amelynek jellegzetes hat pontját tekintjük kritikus pontnak a talpon. Itt alakulnak ki a bőrkeményedések és alattuk a talpi fekélyek. Amennyiben a deformitás már olyan mértékű, hogy a normál cipők a lábat nyomják, mindenképpen évente új, csináltatott, speciális cipő viselése ajánlott.

A láb „vizesedése”

A láb van a legtávolabb a szívtől, ezért keringését perifériás keringésnek nevezzük. Minél távolabb van egy testrész a szívtől, annál nagyobb az esély az artériás, vénás és nyirokkeringés valamilyen betegségének kialakulására.

A nyirokkeringés betegségének tünete a láb dagadása, szokták mondani, hogy vizesedése. Ez az ödéma. A diabéteszes láb egyik leggyakoribb elváltozása. A felnőtt ember lába is olyan lesz, mint a csecsemőé, „pufók”. Nem fáj, de nehéz a járás, alig férnek el egymás mellett az ujjak. Érdemes az orvosnak megmutatni, általában kompressziós harisnya viselését szokták javasolni. Megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás mindenképp javasolt! A masszírozás azonban nem, hiszen nem mozgásszervi betegségről van szó. A szakszerű bandázsozást (speciális szalag-ragasztás) csak képzett szakember végezheti!

Száraz bőr

Az egészséges láb bőre rugalmas, tapintása bársonyos, színe természetes rózsaszín, felülete egyenletes. A megfelelő mennyiségű kollagén biztosítja a rugalmasságát, a megfelelő mennyiségű elasztin biztosítja a nyújthatóságát és a megfelelő mennyiségű víz biztosítja a hidratáltságát. Az egészséges bőrben jól működnek a verejtékmirigyek és a faggyúmirigyek. A két mirigy váladékából pedig kialakul a bőr egészséges savköpenye, amely véd a kórokozóktól, a kiszáradástól, a gyenge savas és lúgos vegyi anyagok káros hatásaitól. A láb szárát megfelelő mennyiségű szőr, illetve pihe borítja, a talp pedig megfelelő nedvességű. Külsőleg a hidratáltságot magas urea­tar­tal­mú, speciális, diabéteszeseknek készült lábápoló krémmel kell napi rendszerességgel biztosítani.

Ritkuló szőrzet

Az elégtelen vénás és artériás keringés első látható tünete, hogy a szőr ritkul, majd szinte teljesen eltűnik. Mivel a faggyúmirigy a faggyút a bőr felszínére a szőrszál segítségével tudja eljuttatni, ez ebben az esetben megszűnik. A bőr kiszárad, viszket, könnyen kisebesedik. A száraz bőr a talpon is megfigyelhető, megszűnik a lábizzadás. Mivel a verejtékmirigyek nem dolgoznak, a talp bőre száraz, repedezett lesz. Sokszor még nem láthatók a repedések, de ott vannak. A repedésekben pedig a bőrgomba nagyon gyorsan helyet talál magának, s fertőzött lesz az a terület. A bőr sérülékennyé válik. Apróbb és nagyobb sebek könnyen kialakulnak, akár egy csípés okozta vakarózástól is. Mivel a nyirokkeringésnek nagy szerepe van a sebgyógyulásban, ez a cukorbetegnél már nem fog jól működni, a sebek gyógyulása lelassul vagy teljesen megszűnik, kialakulnak a hosszan gyógyuló, speciális kezelést igénylő fekélyek.

Körmeink

A köröm a bőr függeléke. Egészséges köröm pedig csak egészséges, jól táplált bőrből tud egészségesen fejlődni, növekedni. Száraz bőr esetén a körmök is szárazzá, töredezetté válnak. A sérült körmök fellevegősödnek, helyet adnak a fonalas körömgombának. Ezért van az, hogy a cukorbeteg emberek lábkörmeinél gyakran lehet megvastagodott, sárgás színű körmöket látni. A körömgombát nem kell elviselni, nem kell vele együtt élni és legfőbbképpen nem kell szégyellni, hanem szakszerűen kell kezelni. Mivel a diabéteszes bőr nagyon sérülékeny, ezért a körmök ápolására savas készítményt szigorúan tilos használni. Az ecet is sav!

Hogyan ápolja a cukorbeteg a lábát?

Keressen olyan diabetológus orvost, akiben megbízik, aki meghallgatja, és aki leveteti önnel a cipőjét és a zokniját a vizsgálatok során, megnézi a lába állapotát!

Menjen gyógypedikűröshöz!

Keressen szakmailag képzett, speciális lábápoló eszközökkel, speciális vizes pedikűrgéppel rendelkező gyógypedikűrös szakembert, aki háromhetente karbantartja lábának bőrét és körmeit! Kísérje figyelemmel a diabéteszes láb ápolásához szükséges új lehetőségeket! Mielőtt leül a pedikűrös székébe, érdeklődjön az egyszer használatos eszközök felől, a fertőtlenítésről, a speciális eszközök, gépek meglétéről, a pedikűrös szakmai továbbképzéseiről!

Figyelje lábait!

Naponta egyszer vegye kezébe a lábait! Azaz simítsa át a láb bőrét a talpakon, a sarokrészen, az ujjak környékén. Ha bőrkeményedést, bőrrepedést észlel, azonnal nézze meg! Ha nem tudja ezt elvégezni, kérjen segítséget, vagy használjon tükröt! Elváltozás esetén forduljon szakemberhez, ne holnap, most azonnal!

Óvatosan vágja körmeit!

Rendszeresen simítsa végig a láb körmeit, és nézze meg állapotukat! Legyen saját speciális körömcsipesze, amivel nem okoz magának sérülést a köröm rövidítése során! Körömvágás előtt és után fertőtlenítse eszközeit és a körmeit! Ne vágja a körmöket túl rövidre, de ne hagyja hosszúra sem! Ne vágja teljesen egyenesre, kövesse vágásnál a köröm formáját! Ne piszkálja, ne nyúljon a köröm alá! Ha elszíneződést lát a körmein, vagy nem tudja szakszerűen ápolni azokat, kérjen segítséget, vagy forduljon pedikűrös szakemberhez!

A napi tisztálkodás során figyeljen a lábujjközök tisztán tartására! A szappant mindig öblítse ki, és használjon hajszárítót mosakodás után a higiénia és a bőr sérülésének elkerülése érdekében!

Használjon krémet!

Tisztálkodás után minden nap használjon speciális, diabéteszes láb ápolására alkalmas, urea­tartalmú krémet! Ügyeljen arra, hogy a krémmel az ujjakat, a köröm környékét, a talpát és a sarkát is egyenletesen kenje be! Ne spóroljon, a krém ápolja az ön lábát, mert a faggyúmirigy már nem dolgozik! Csak kiváló minőségű krémet vásároljon! Olajat szigorúan tilos használni, mert nem zsírra, hanem vízre van szükség!

Nem mindegy, mit visel!

Viseljen gumi nélküli zoknit, harisnyát! Cipője legyen kényelmes, nem kitaposott! Ne viseljen nyitott orrú lábbelit, flip-flop papucsot! Ne járjon mezítláb!

Róth Éva

Megjelent a diabetes2017/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!