Feltöltés dátuma: 2017.06.28.

Botra fel!

Diabéteszes nordic walking = síjárás cukorbetegen

2017. május 6-án Magyarország-szerte közel 1000 cukorbeteget mozgatott meg a Botra fel! Nordic walking túra a cukorbetegekért elnevezésű program. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) által kezdeményezett, idén először megrendezett túra arra hívja fel a cukorbetegek figyelmét, hogy rendszeres testmozgással a diabétesz jobban ellenőrzés alatt tartható. Egy másfél órás, intenzív sétával már megfelelő lehet vércukorszintjük.

Illusztráció
Illusztráció

Szakképzett edzők vezetésével 16 helyszínen – két fővárosi mellett a nagyobb megyeszékhelyeken, így Debrecenben, Szegeden, Győrben, Veszprémben, Székesfehérváron, valamint Monoron, Sárváron, Balatonszabadin, Várpalotán, Mátrafüreden, Gyálon, Sopronban, Kaposváron, Törökszentmiklóson – idén májusban először rendezték meg a Botra fel! Nordic walking túra a cukorbetegekért elnevezésű eseményt.

– Egyes betegek csupán a mozgással a normális vagy normál közeli szintre csökkenthetik vércukorszintjüket. Azok, akik rendszeresen mozognak, jelentősen lassíthatják a cukorbetegség előrehaladását és a szövődmények kialakulását – fogalmazta meg Füzesi Brigitta, a CEOSZ elnöke. – A mostani rendezvényen a betegek saját maguk is megtapasztalhatták a testmozgás jótékony hatását.

A CEOSZ olyan mozgásformát keresett, amely a nem és az életkor szerint is nagyon heterogén összetételű cukorbetegközösség minden tagja által művelhető, ráadásul könnyen beépíthető a mindennapokba. A cukorbetegek többsége nem sportol rendszeresen, gyakoriak a mozgásszervi problémák, sokan rendelkeznek már különböző szövődményekkel. A CEOSZ ezért is szeretné a túrát, még több helyszín bekapcsolásával, évente ismétlődő, nagyszabású, országos rendezvénnyé tenni. Céljuk, hogy az eseményhez minél több egészséges ember is csatlakozzon, hiszen nagyon sokan vannak olyanok, akik épp a testmozgással előzhetik meg a cukorbetegség kialakulását.

Törökszentmiklóson az elnökasszony vezette a sort
Törökszentmiklóson az elnökasszony vezette a sort

Törökszentmiklós

Az eső beleszólt a program lebonyolításába, mégis harmincan indultunk el a Botra fel! programon. Bekapcsolódtak egészséges városlakók, a szolnoki vasutas cukorbetegek is képviseltették magukat, és jelen volt egy mezőtúri cukorbeteg társunk is.

Mit várhatunk ettől a programtól, milyen hatással lesz szervezetünkre?

Tehermentesíti az ízületeket, javítja az állóképességet, erősíti az izmokat, javítja a test oxigénellátását, oldja az izomfeszültséget, növeli a stressztűrő képességet, aktiválja a vérkeringést, jót tesz az agynak. Vércukormérés történt indulás előtt és a program végeztével, s az eső miatti rövidített program is bebizonyította, hogy a mozgás csökkenti a vércukorértéket.

A csoportban végzett mozgás növeli a teljesítményt, segít a rendszeresség megtartásában, sokkal élvezetesebb, mint egyedül, hiszen jókat lehet közben beszélgetni. Elterveztük, hogy a nyár folyamán megismételjük ezt a programot. Együttérzésünket az országos programon részt vevő cukorbetegekkel 30 kék, héliummal töltött lufi felbocsájtásával fejeztük ki.

Buzás Sándorné

Bukai Péter bácsi a legidősebb monori befutó
Bukai Péter bácsi a legidősebb monori befutó

Monor

Sic itur per asperam, ad astra – Göröngyös úton jutunk el a csillagokig –, jutott eszembe, amikor a Magyar Sport napja alkalmából a Monori Cukorbeteg Egyesület és a Mozdulj MonorON sportrendezvény közös szervezésében kipróbálhattuk a nordic walkingot, magyarul a síjárást.

A Mozdulj MonorON hagyományteremtő jelleggel indult 2016-ban azzal a céllal, hogy a sportolni vágyó és szerető embereknek megadasson a közös mozgás öröme. Katus Attila aerobik-világbajnok best body edzése mellett futóverseny is volt a számunkra központi témát jelentő síjárást követően.

Bevallom, a szintén Finnországból eredő szaunázást követő jeges vízbe merülést eddig kihagytam az életemből, de úgy gondoltam, hogy egy sport, amelyhez mindössze egy pár speciális bot és kényelmes lábbeli szükséges és amely mindeközben kímélő módon fejleszti az állóképességet, az izomerőt és a mozgáskoordinációt, csak jó lehet. A hétköznapi sétához képest itt fontos különbség tehát a botok használata, amelyek révén hosszabbakat lépünk úgy, hogy a kezek és a lábak természetes, ellentétes irányú mozgása megmarad, de a gyaloglás ezáltal ritmust és dinamikát kap.

Monori fehér pólós hölgyek
Monori fehér pólós hölgyek

Indulás előtt 30 fős kis csapatunk minden tagjánál vérnyomást és vércukorszintet mértek, majd a körülbelül 1100 méteres táv megtétele után újra, és mindkét érték csökkenése szignifikáns eredményt mutatott. És ha még hozzáteszem, hogy míg gyaloglásnál átlagosan 280 kalóriát, síjárás közben pedig 400-at égetünk el, azt hiszem, nem is kell már tovább sorolni jótékony hatásait.

Köszönjük Jámbor Miklósné Jutkának a szervezést, s azt, hogy példamutatóan végigmenetelte velünk a távot. A szabályos gyaloglás kivitelezésében Varró Tina gyógytornász és nordic walking oktató volt a segítségünkre, akitől megtanulhattuk a sport speciális fogásait. Ezúton köszönjük az ő munkáját is.

Elmondhatom, többen beleszerettünk ebbe a mozgásformába, amely annyira nem életkorfüggő, hogy a legidősebb résztvevő 85 évesen teljesítette a távot. Elhatároztuk, hogy az életünk részévé tesszük a síjárást, és rendszeresen gyakorolni fogjuk a jövőben. Hiszen tudjuk, hogy a cukorbetegség kezelésének és megelőzésének első lépcsője a kiegyensúlyozott, egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás.

Fekete Jánosné

Debrecen

A Hajdúsági Diabétesz Egyesület is örömmel csatlakozott a felhíváshoz. Az Oláh Gábor utcai sporttelepen gyülekeztünk, ahol egyesületünkből 23 fő öltötte magára az ajándékba kapott „egyenpólót”. A nordic walking bottal való oktatást Szücs Gyöngyi, az Egészségvédő Kör elnöke vállalta. Először bemutatót tartott, együtt bemelegítettünk, majd következett a bottal való séta. (Ami nem is volt olyan egyszerű, mint gondoltuk!)

Indulás előtt mindenki vércukrot mért, akadt, akinek egy kis szénhidrátpótlásra volt szüksége ahhoz, hogy biztonsággal elindulhassunk. Gyönyörű napsütésben, a jó levegőn, a Nagyerdő árnyas fái alatt kellemesen elfáradva tértünk vissza a kiindulópontra. Újabb vércukormérés következett, s bizony mindenkinél alacsonyabb volt az érték, akár 2-3 mmol/l-rel is.

A gyakorlatban megtapasztalhattuk a mozgás fontosságát, s az előtte való vércukorellenőrzés szükségességét. Elhatároztuk, hogy havonta fogunk szervezni hasonló sétákat, minél több tagtársunk bevonásával.

Nagy Erzsébet

Megjelent a diabetes2017/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!