Feltöltés dátuma: 2017.05.02.

Miért előnyös az édesítőszerek használata?

Magyarországon évről évre nő a cukorbetegek száma: a 2015-ös adatok szerint tízezer lakosra több mint 1200 diabéteszes beteg jutott, ami több mint kétszerese a másfél évtizeddel korábbinak. Ezért is egyre fontosabb, hogy a hétköznapi élelmiszerek is szolgáljanak alternatívával a diabéteszben szenvedőknek. A cukor pótlása alacsony kalóriatartalmú édesítőszerekkel például segíthet a vércukorszint megfelelő szabályozásában és az egészséges testsúly fenntartásában.

Illusztráció.

Az Amerikai Szív Társaság (AHA) és az Amerikai Diabétesz Társaság (ADA) az alacsony kalória tartalmú édesítőszerek lehetséges jótékony hatásairól közzétett közös nyilatkozatukban kiemelték, hogy amennyiben a cukorbeteg alacsony kalóriatartalmú édesítőszerekkel helyettesíti az élelmiszerekhez és italokhoz adott cukrot, segíthet a vércukorszintjének szabályozásában és az egészséges testsúly elérésében és megőrzésében mindaddig, amíg nem visz a szervezetébe többletkalóriát más élelmiszerekkel a cukor elhagyásának „kompenzációjaként”.

Ez a hatás részben annak köszönhető, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek – amennyiben azokat cukrok helyett fogyasztjuk – nem hatnak sem az inzulinkiválasztásra, sem a vércukorszint-szabályozásra, illetve lassítják az étkezések utáni vércukorszint-emelkedést is. Mivel pedig nincs bennük kalória, a fogyásban és a testsúlykontrollban is nagy szerepet játszanak.

Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek a diabéteszes betegek étkezés utáni vércukorszintjére gyakorolt jótékony hatását az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) is egészségügyi előnyként ismerte el. Megállapították, hogy „a cukor helyett alacsony kalóriatartalmú édesítőszereket tartalmazó élelmiszerek fogyasztása kisebb mértékű vércukorérték-emelkedést eredményez étkezés után a cukortartalmú ételekhez képest”.

(X)

Megjelent a diabetes2017/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!