Feltöltés dátuma: 2017.05.02.

35 éves a Korányi Cukorbeteg Klub

A Budakeszin működő Korányi Diabétesz Klub 1981-ben alakult, a közelmúltban ünnepelték 35 éves évfordulójukat. Az eseményen mintegy ötven résztvevő volt jelen.

Illusztráció.
Illusztráció.

A vendégeket Gyurcsáné Kondrát Ilona köszöntette, aki az első öt évben még nem volt a klub tagja – kisgyermekét nevelte ekkoriban –, 30 éve azonban ő a klub motorja. Évente öt alkalommal szerveznek klubfoglalkozást, kezdetektől az Erkel Ferenc Művelődési Központ biztosít helyet számukra.

Dr. Halmos Tamás professzor ugyancsak meleg szavakkal emlékezett az első évekre, 1981-ben Pest megyében elsőként, az országban is az elsők között náluk alakult betegklub. A három alapító doktor: Vértes László, Kautzky László és Halmos Tamás. Minden segítséget megkaptak a kórház vezetésétől.

Füzesi Brigitta a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete nevében köszöntötte a klubot, hangsúlyozva, innen indult a betegszervezetek megalakulása. A cukorbeteg-gondozásban az orvos 35 százalékot tesz a kezeléshez, a további 65 százalékot a betegnek kell elvégeznie. Ezért kell a betegség minden csínját-bínját ismerni, s ehhez az első lépés a klub.

Bakács Edit Bernadett, Budakeszi alpolgármestere is köszöntötte a jelenlévőket. Személyes emléket mesélt el: amikor 10 éves gyermeke hazatért a többnapos osztálykirándulásról, az egyik osztálytárs majdnem ájultan szállt le a buszról: kiderült, szülei elfelejtették az inzulint elcsomagolni. Szerencsére nem történt komoly baj, de ő azóta tudja, a cukorbetegség nem játék. Elmondta, hogy az önkormányzat pályázati pénzből kíván önálló diabetológiai és endokrinológiai szakrendelést kialakítani. Addig is minden segítséget megadnak a klubnak.

Illusztráció.

Gyurcsáné Kondrát Ilona dietetikus, a klub vezetője szívesen mesélt a kezdetekről: az első években 120–130 résztvevője volt minden foglalkozásnak, igaz, akkoriban volt arra pénz, hogy a szakrendelésre járó diabéteszeseket minden alkalommal kiértesítsék. De egész Budapestről, sőt még Miskolcról is jöttek a cukorbetegek, hogy a nagy tudású orvosok előadásait meghallgathassák.

Mind a mai napig alkalmanként két orvosi és egy dietetikai előadás hangzik el, utána pedig feltehetik kérdéseiket az érdeklődők. Szűrés is van minden alkalommal. Jelenleg két diabetológus főorvos segíti a klub munkáját, dr. Szilágyi Ruth és dr. Mihály Éva.

Diétával foglalkozó szakemberként mosolyogva emlékszik vissza arra, hogy a nyolcvanas évek végén Németországból járt náluk egy doktornő, aki a glikémiás indexről tartott előadást. A hallgatóság csak ámult, és még hosszú évekbe telt, mire ismert és elfogadott fogalommá vált nálunk is a glikémiás index.

Illusztráció.

Dr. Kovács Gábor főigazgató-főorvos, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vezetője is fontosnak tartotta a résztvevőket személyesen köszönteni. Ő a ’80-as évek közepére emlékezett kedves szavakkal, amikor Halmos Tamás osztályán dolgozott; bár jelenleg a tüdőgyógyászat a fő területe.

A tudomány sem maradt el az ünnepi összejövetelen

Kautzky doktor, az egyik klubalapító arra helyezte a hangsúlyt, hogy bár a betegség a mai napig nem gyógyítható, nagy jelentősége van az önképzésnek, a tanulásnak. Ahogy fogalmazott, a jó anyagcserehelyzet megteremtése a betegen múlik.

Halmos professzor úr arról beszélt, hogy milyen hatalmas fejlődésen ment keresztül a tudomány az elmúlt 35 évben. Akkoriban a vércukormérést az orvosok végezték, 60-70 percig tartott. Ma a vércukormérés rutinnak számít, az eredményt pillanatok alatt megkapja a beteg a saját magának elvégzett vizsgálat eredményeként. Akkoriban kétféle inzulin létezett, ma a humán inzulin és az inzulinanalógok sokkal jobb anyagcserehelyzetet tudnak a betegnek biztosítani. Arról nem is beszélve, hogy rendelkezésre áll az inzulinpumpa, ezt egyre több diabéteszes használja az országban. A gyógyszerek újabb és újabb generációja áll a betegek és az orvosok rendelkezésére. Nagy előrelépés, hogy létezik a szakápoló- és a dietetikai képzés.

A harmadik előadó dr. Mihály Éva volt, aki a vérzsírról mondott fontos információkat: miért kell a vérzsírra, a koleszterinszintre a cukorbetegeknek különösen ügyelni? A téma fontosságát mutatja, hogy 8 percenként hal meg Magyarországon egy beteg kardiovaszkuláris betegség következtében.

G. P.Fotó: Baranyai Norbert

Megjelent a diabetes2017/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!