Feltöltés dátuma: 2017.03.18.

Neuropátiacentrum gyermekeknek Budapesten

Dr. Nagy Péter, a Szent János Kórház orvosigazgatója és dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma igazgatója február végén megnyitották a Gyermek Neuropátia Centrumot, amely a János Kórházhoz tartozó Budai Gyermekkórházban kapott helyet.

Miközben a cukorbeteg gyermekek száma évről évre növekszik, eddig csak egyetlen helyen – Miskolcon – foglalkoztak a kifejezetten ennél a korcsoportnál kialakuló szövődmények szűrésével.

– Pedig ha időben szeretnénk fellépni a súlyos következményekkel szemben, megfelelően érzékeny műszerekkel és módszerekkel kell vizsgálni a tünetek kialakulását – emelte ki dr. Blatniczky László, a centrum vezetője.

Hazánkban mintegy 3500 1-es típusú és néhány száz 2-es típusú cukorbeteg gyermek él. Az autoimmun 1-es típusú cukorbetegség már egész fiatal korban is megjelenhet, az életmóddal, elhízással, túlzott szénhidrátfogyasztással összefüggő 2-es típusú cukorbetegség a késő serdülőkorban alakulhat ki. Napjainkban mindkét típus előfordulási gyakorisága növekszik, vagyis a cukorbetegség egyre több gyermeket érint.

Ha egy szövődményt megfelelő módszerrel, elég érzékeny műszerrel vizsgálnak, akkor nagyon korán észrevehetik, és megtehetik a további romlás megakadályozásához, illetve a jelenség javulásához vezető szükséges lépéseket.

Az egyik súlyos szövődmény a neuropátia (idegbántalom), amely két formában is jelentkezhet. Az autonóm neuropátia a szív- és érrendszer és az emésztőrendszer működésében okozhat működési zavarokat. A perifériás neuropátia érzészavarral jár, főleg az alsó végtagot érinti és súlyos esetben olyan állapotokat eredményezhet, ami amputációhoz vezet. Szerencsére a gyerekek nem jutnak el ilyen rossz állapotba, de a fiatal felnőttkorra kialakuló kockázatot a megelőző szemléletű gyermekellátás nem hagyhatja figyelmen kívül.

A diabétesz szövődményei általában 10-15 év betegségtartam után jelennek meg. Diabéteszes fiataloknál nem ritka, hogy mire elérik a felnőttkort, már 10-15 éve betegek, így bizonyos elváltozások már gyerekkorban is megfigyelhetők náluk. A különböző vizsgálatok nagyon eltérő gyakoriságban mutatták ki a neuropátia meglétét a gyermekek körében attól függően, hogy milyen életkorú, milyen anyagcsere-helyzetű, milyen régóta beteg gyermekeket vizsgáltak.

10 év alatti gyermekeknél 5 éves betegségtartam után, a serdülőknél – akik sajnos veszélyeztetettebbek – 2 éves betegségtartam után érdemes szűrni a szövődmények kialakulását.

A Szent János Kórház Budai Gyermekkórházában működő diabetológiai rendelő Budapest második legnagyobb centruma, így sokak helyzetén javíthat, hogy a neuropátiát mostantól megbízhatóbban tudják szűrni. Egy év alatt majdnem 400 gyermeket diagnosztizálhatnak, hosszú távon pedig 1000 beteg rendszeres szűrését tervezik. Idetartoznak a budapesti, Pest, Fejér, Komárom-Esztergom és Szolnok megyei gyermekek.

A vizsgálatokat kalibrált hangvilla, kardiovaszkuláris reflextesztek, EKG, Neuropad és a Wörwag Pharma által adományozott 5 millió forint értékű Q-Sense készülék teszi majd lehetővé. A Q-Sense érzékeny műszer, amely a hőérzékelés mértékét méri a vékony idegrostokon, így már a korai, kismértékű neuropátiás elváltozást is jelezni tudja. A Q-Sense számszerűsíthető, összehasonlítható és megismételhető eredményeket ad, vagyis a kezelés hatékonysága is kimutatható.

A Gyermek Neuropátia Centrum hétfőn és csütörtökön 8:00–13:00 óra között várja a betegeket, a vizsgálatra időpontot lehet kérni munkaidőben az (1) 345-0615-ös, rendelési időben az (1) 345-0600/3115 telefonszámon.

Kurucz Zsuzsa


Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!