Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2017.03.18.

Mit együnk?

Valójában nem is az a kérdés foglalkoztat engem, ami a címben szerepel, sokkal inkább az, milyen táplálkozással kapcsolatos témákról írjunk a Diabetesben.

Illusztráció

Már a kezdetekkor – 28 évvel ezelőtt(!) – lapunk legkedveltebb rovata volt a Nagy Margit, veszprémi dietetikus, által szerkesztett Konyhasarok. Csaknem két évtizeden keresztül ontotta Margitka a recepteket, konyhatechnikai ötleteket. Én csak ámuldoztam, hogyan tud ennyi ételt kitalálni.

Manapság az egyik legkedveltebb téma a magazinokban és különösen a közösségi médiákban a táplálkozás. Rendszeresen írtunk, írunk mi is a diétával vagy csak úgy általában az étkezéssel kapcsolatos elméleti tudnivalókról. Múltkoriban kutakodni kezdtem: milyen az aktuális „kaja-divat”, melyek a leggyakrabban leírt szabályok? Két-három órát töltöttem a számítógép előtt, s amikor felálltam, ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy megegyek egy jó vastag zsíros kenyeret lila hagymával, természetesen jól megsózva.

Annyi marhaságot olvastam (bocsánat a kifejezésért, de ennél finomabb nem jut eszembe a sok ostoba cikk kapcsán)… Rögtön egymás után olvashattam például arról, hogy a brokkoli mindennek a kulcsa, és ha naponta eszem, fiatal maradok 130 éves koromig; majd arról, hogy brokkolit csak ritkán egyek, mert mérgezésszerű panaszokat okoz, sőt káros lehet számomra. Tudnék más példákat is mondani, de megelégszem azzal, hogy a brokkolit járatom le.

Szóval, a neten megtalálható minden és mindennek az ellenkezője. Annyi „bölcs” tanács és tuti megoldás olvasható, hogy a végén az ember tényleg nem tudja, mit egyen és mit ne – ezért jelent meg lelki szemeim előtt gyermekkorom lila hagymás zsíros kenyere. (Mai fogalmaink szerint 20 percen belül infarktust illene kapnom tőle.)

Apropó, 20 perc. Nem tudom elhallgatni önök elől, hogy megoldódott minden fogyókúrázó gondja, megszületett a tabletta, amely a bevétel után 20 perccel már 1 kiló fogyást garantál. (Most komolyan, tényleg azt hiszik, hogy ennyire hülyék vagyunk..?) Az árát nem írom le e tablettának, mert az is infarktust okoz.

Az említett netezés eredményeként megállapítottam: mind a mai napig nem találtam jobb, okosabb, logikusabb és kivitelezhetőbb egészséges táplálkozási rendszert, mint a diabéteszesekét.

De azért – valljuk be – ez sem mindig egyszerű. Rendben, mi nem dőlünk be a bulvárostobaságoknak, de nem értjük, ha ugyanaz az ebéd az egyik cukorbetegnek magasra emeli a vércukrát, a másiknak miért nem. Számoljuk az étel szénhidráttartalmát, de hogy illesszük melléje a glikémiás indexet? És most adnám át önöknek a szót.

Milyen gondjaik vannak? Milyen étkezéssel, diétával kapcsolatos kérdésekre keresik a választ? Az étrendtől az étrend-kiegészítőkig, a helyes főzéstechnikától az egyes ételek tulajdonságainak jellemzéséig bármiről írunk, ha kérik. És minden kérdésre a hiteles választ kapják meg, ezt garantáljuk.

Kérdéseiket postán a Tudomány Kiadó címére (1023 Budapest, Ürömi utca 56.) küldhetik, vagy e-mailen a diabetes@tudomany-kiado.hu címre.

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2017/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!