Feltöltés dátuma: 2017.03.18.

Botra fel!

Szokatlanul hosszúra nyúlt és hidegre sikeredett az idei tél. Ilyenkor már mindannyian vágyakozunk a napfény és a tavaszi levegő után. Érdemes elgondolkodni, milyen testmozgást, milyen gyakorisággal és milyen társaságban fogunk végezni? Hiszen cukorbetegségben érintettként jól tudjuk, hogy a legjobb terápia is csak akkor lehet hatékony, ha megfelelő életmóddal párosul.

Illusztráció

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) tagszervezetein keresztül országos kezdeményezést indít, hogy lehetőséget biztosítson kortól és nemtől függetlenül mindenki számára, aki szeretne kipróbálni egy számtalan előnyt nyújtó mozgásformát, a nordic walkingot (ejtsd nordik volking).

A teljesség igénye nélkül, az alábbi hatásokat érhetjük el, ha rendszeresen végezzük:

  • javítja az állóképességet,
  • erősíti az izmokat,
  • aktiválja a vérkeringést,
  • javítja a test oxigénellátását,
  • oldja az izomfeszültséget,
  • növeli a stressztűrő képességet,
  • segít a fogyásban,
  • hajlékonyabbá teszi az ízületeket,
  • jót tesz az agynak.

Ha mindez nem lenne elég a kipróbáláshoz, akkor álljon még itt két igazán motiváló érv:

A spórolósok sportja is, hiszen mindössze két bot, amely megfizethető, és egy kényelmes cipő kell hozzá (ez utóbbi egyébként is szükséges a mindennapi élethez). Nincs utazási költség, nincs bérleti vagy belépődíj. Park, erdő, rét, hegy vagy domb mindenki közelében van, és már lehet is kezdeni!

Remek társaság alakulhat ki a séta során, és mivel gyakorlással egyre jobban bírja mindenki, nincs akadálya annak, hogy közben jókat beszélgessenek, recepteket cseréljenek, tapasztalatokat osszanak meg egymással a résztvevők. Ám ugyanakkor, ha magányra vágyunk, ha szeretnénk „kiszállni” legalább egy kis időre a mindennapok körforgásából, akkor egyszerűen megfogjuk a botunkat és már el is tűnhetünk.

Érdemes elolvasni, hogyan kezdődött egy ma már rendszeresen csoportokat oktató edző kapcsolata ezzel a csodálatos sporttal.

A CEOSZ által szervezett országos program részleteivel hamarosan jelentkezünk, de addig is várjuk az érdeklődők jelentkezését az iroda@ceosz.hu e-mail címre, vagy a helyi CEOSZ tagszervezeteken keresztül.

Füzesi Brigittaa CEOSZ elnöke

Drága Barátnőm!

Képzeld, bottal járok! Kettővel! Szinte látom döbbent arcodat, de ne ijedj meg! Nincs semmi baj! Kezdem az elején. A múltkor zuhanyozás közben döbbentem rá, nem tudom megmosni a saját hátam, teljesen berozsdásodtam. Valamit tennem kell! Keresnem kell valami mozgásformát. Tudod, hogy utálok futni, de olyasmi kellene, amit a szabadban is lehet űzni. Ekkor akadtam rá a két botra.

Azóta edzésekre járok. Én, a háromgyerekes anyuka, aki mindig azt hitte, hogy ilyesmire nem lesz ideje. Most jöttem rá a sokszor hallott mondat igazságára: Mindenkinek arra van ideje, amire szakít! A többi kifogás!

Hetente háromszor megyek edzésre. Illetve megyünk. Szuper jó csapathoz sikerült csatlakoznom. Voltam oktatáson, ahol megtanították a technikát. Kinn a szabadban, friss levegőn, jó társaságban, mozgással telik az edzés.

Teljesen beleszerelmesedtem a nordic walkingba. Az a jó benne, hogy mindenki a saját tempójában mehet. Van, aki szép komótosan, van, aki már szinte repülve. Van olyan a csapatban, aki már csaknem 7 kilométert megtesz egy óra alatt. Persze a tempós botozás közben is megy a trécselés. Isteni recepteket mondanak a lányok, a fiúk pedig praktikus tanácsokat adnak a kertre, szerelésekre. Az egyik társunk, aki már nagymama, örömmel újságolta, hogy unokájával is tud menni, mert az unoka osztálya is űzi ezt a sportot.

A múltkor nagyban baktattunk, amikor ránk szólt két férfi, hogy elvesztettük a síléceket. Ősszel, amikor elindultunk botjainkkal a hegynek, az utolsó házból egy néni szólt utánunk, hogy nem jár a sífelvonó, jót nevettünk. Valahol igazuk van, a nordic walking a sífutásból ered.

Mi változott azóta? Jól alszom éjszaka, jobb a kedvem, kiegyensúlyozottnak érzem magam. A ruhák is könnyebben jönnek rám.

Nordicos köszönéssel búcsúzom: botra fel!

Karóczkai Magdolnanordic walking edző

Megjelent a diabetes2017/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!