Feltöltés dátuma: 2016.12.15.

Joslin-Díjasaink

Saját példájával is gyógyít

Megduplázódott a gyerekkori diabétesz előfordulása az elmúlt két évtizedben. Az orvosok még nem tudják, mi állhat a drasztikus növekedés mögött – hallottuk dr. Nagy-Szakáll Zsuzsannától, akivel a VI. Civil Fórumon ültünk le beszélgetni a Budai Fonóban abból az alkalomból, hogy Joslin-díjat vehetett át. Ebben az elismerésben azok a sorstársaink részesülnek, akik több évtizede élnek inzulinnal kezelt diabétesszel.

Illusztráció.

A doktornő, aki Solymáron gyermek-háziorvos, 33 éve él együtt a legelterjedtebb anyagcsere-betegséggel. A pályaválasztását is ez a diagnózis befolyásolta.

– Tizenhárom éves voltam, amikor cukorbeteg lettem. Az I. Gyermekklinikán kezeltek, és bármilyen furcsán hangzik, a kezdeti sokk után rám már akkor nagy hatással volt a kórházi gyógyító munka. Mivel nagyon tetszett, amit a nővérek és orvosok tettek a gyerekekért, nagyon örültem, amikor engem is megbíztak apróbb feladatokkal, amelyekkel a nővérek munkáját segíthettem. A következő évben egészségügyi szakközépiskolába iratkoztam, ahonnan egyenes út vezetett az orvosi egyetemre. Miután elvégeztem az egyetemet, a Budai Gyermekkórházban dolgoztam diabetológus gyermekorvosként, jelenleg pedig tíz éve házi gyermekorvos vagyok. A betegségem nem hátráltat, sőt inkább azt mondanám, hogy segít a hivatásom gyakorlásában, mert amikor a kis páciensek, illetve a szülők megtudják, hogy sorstársak vagyunk, jobban elfogadják tőlem a terápiát.

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna Solymáron gyermek háziorvos 2006 óta. Rendszeresen részt vesz a cukorbeteg gyermekek táboroztatásában. Betegtájékoztató cikkeivel segíti a cukorbetegség korai felismerését és hatékony önmenedzselését. 1994-ben diplomázott a SOTE Általános Orvostudományi Karán. Az egyetem után a Budai Gyermekkórházban dolgozott 12 éven át, ahol megszerezte a csecsemő- és gyermekgyógyász szakvizsgát, valamint a diabetológus minősítést.

– Az öt év alatti kisgyermekeknél ez régebben ritka betegségnek számított, viszont az utóbbi időben ebben a korosztályban is jelentősen nőtt a betegek száma – mondja a doktornő, aki az okokat kutató kérdésemre azt válaszolja, ha ezt pontosan tudnánk, akkor meg lehetne állítani az 1-es típusú cukorbetegség terjedését, amely az inzulintermelő sejtek pusztulása következtében alakul ki.

– Világszerte kutatják az okokat, és többféle elmélet is született. Jelenleg legvalószínűbbnek az életmóddal összefüggésbe hozható tényezők kedvezőtlen megváltozását tartják: különböző terhesség alatti vírusfertőzések, az anyatejes táplálás hiánya, tehéntejalapú tápszerek fogyasztása, környezetszennyezés stb., de egyetlen hatásra sem lehet mondani, hogy ez tehető felelőssé a cukorbetegség rohamszerű emelkedésért. A 2-es típusú cukorbetegség hátterében pedig az egészségtelen, mozgásszegény életmód áll.

Az azonban tény, hogy egyre könnyebb kezelni a diabéteszt az orvostudomány és a technika fejlődésével. A doktornő tapasztalata szerint a szülőket ennek ellenére sokkolja a hír, ha kiderül, hogy gyermekük diabéteszes.

Az interneten mindenfélét összeolvasnak a szülők, köztük elrettentő adatokat, s egy laikus ember nem tudja pontosan kiszűrni, mi az, ami rá vonatkozik, és mi az, ami nem. Ráadásul egy kisebb, két-három éves gyermekkel sokkal nehezebb elfogadtatni a szabályokat, mint a nagyobbakkal.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy mindig pontosan tájékoztassuk a családot és megtanítsuk őket a cukorbetegség otthoni ellátására. Az ilyen összejövetelek, mint a Civil Fórum, fontos helyei a megbízható informálódásnak, a tapasztalatcserének. Folyamatos a változás, 1983-ban, amikor diabéteszes lettem, nem álltak rendelkezésünkre korszerű inzulinkészítmények és adagolóeszközök. Nem volt vércukorszintmérő, csak az orvosi kontrollvizsgálat során tudták ellenőrizni laboratóriumi módszerekkel a vércukorszintünket, illetve a vizeletmintát vizsgálták.

A doktornő fegyelmezett beteg, és igyekszik szakmai tudását a saját anyagcserehelyzetének javítására is fordítani. Néha persze előfordulnak váratlan helyzetek, amikor mégsem sikerül tökéletes eredményt elérnie. Ennek nem mindig lehet tudni pontosan az okát, lehet hormonális hatás vagy az időjárási front változása, idegállapot, váratlan mozgás, esetleg egy előző nap lezajlott hipoglikémia, ami felboríthatja az vércukorszintet. A tanácsa ilyen esetekre:

– Ahelyett, hogy kétségbeesnénk, higgadtan végig kell gondolni a helyzetet, és bízni magunkban, hogy megtaláljuk a megfelelő megoldást.

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna 15 éves lánya is diabéteszes, 8,5 éves korától, tehát mint édesanya is rálát a dolgokra. Számítottak rá, hogy genetikailag nagyobb az esélye a cukorbetegség kialakulására, de Zsuzsanna példájából tudták, hogy lényegében szinte mindazt megteheti egy diabéteszes, amit az egészségesek, legfeljebb nagyobb fegyelemmel és odafigyeléssel.

Bartuc Gabriella

Megjelent a diabetes2016/6. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!