Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2016.12.15.

Fiataloknak történelem, időseknek nosztalgia

A budapesti Pap Sándort ön is ismeri, kedves olvasónk! Ha személyesen nem is, a tevékenységét mindenképpen, ha legalább egyszer járt a közelmúltban jelentősebb cukorbeteg-találkozón. Ő az, aki összegyűjtötte a magyarországi diabétesz-kezelés relikviáit, s ezt vándorkiállítás keretében mindenfelé bemutatja.

Illusztráció

– A feleségem 30 éve cukorbeteg, ma már pumpát használ, de a több évtized alatt sok eszköz volt a kezében. Róla ragadt rám ez a szenvedély.

Férj és feleség a gazdagréti lakótelepen vezetnek cukorbetegklubot, 25-30 állandó taggal. Ha pontosan akarunk fogalmazni, inkább baráti kör ez, mint klub.

– 3-4 éve voltunk Egerben, a Heves Megyei Diabétesz Szövetség táborában, hogy segítsünk a gyerekek felügyeletében. Tudtam, hogy Kellerné Lucy, a szövetség vezetője gyűjti a relikviákat, ezért vittünk neki néhányat a gyűjteményébe. A nyarat követően, az őszi világnapi programsorozat előtt felvetettem Lucynak, mi lenne, ha bemutatnánk a gyűjteményét az egyik rendezvényen. Szervezkedni kezdtünk, de végül nem jött össze, s ezt elpanaszoltam a Facebookon. Füzesi Brigitta, a budapesti egyesület elnöke azonnal jelentkezett, legyen meg a kiállítás a 25 éves jubileumi ünnepségükre. Nagy sikert aratott.

Illusztráció

Ezt követően Sándor maga is elkezdte gyűjteni a diabétesz kezelésének relikviáit. Ha az interneten valaki arról ír, hogy több évtizede inzulinos, azonnal megkeresi, nézzen körül, van-e valamije a régi időkből. Ha úgy alakul, vásárol is, az Ecserire kifejezetten ezekért jár.

Illusztráció

– Az egyik vércukormérős cég csereakciót indított, felvettem velük a kapcsolatot, s „turkálhattam” kétdoboznyi régi vércukormérő, ujjbegyszúró között. Volt, hogy Kaposvárra utaztam az interneten látott régi eszközért.

Illusztráció

Ma már esztétikus és célszerű, szétszedhető tárlókban láthatók a relikviák. Az oldalukon a támogatók neve olvasható. Mindenki első szóra segített.

Felesége is támogatja Sándor tevékenységét. Gond csak addig volt, amíg két kiállítás között otthon kellett tárolni az eszközöket. Most a Fehérvári úti rendelőintézetben, a diabetológia előtt van az állandó kiállítás, innen indul időnként vándorútra az ország különböző részeibe, egy-egy cukorbeteg-rendezvényre.

– Régi érmeket, papírpénzeket 1968 óta gyűjtök. De a diabétesz kezelésének eszközei terén nem a gyűjtőszenvedély hajt. Meg akarom mutatni másoknak, hogyan alakult a cukorbetegek élete az évtizedek során. Az időseknek nosztalgia ez a kiállítás, a fiataloknak történelem.

Illusztráció

Diabétesz-múzeum – München

A diabéteszhez kapcsolódó tárgyak, emlékek gyűjtése, rendszerezése és bemutatása másoknak is kedvelt időtöltése. Idén a legnagyobb európai diabéteszkongresszust, az 52. EASD konferenciát Münchenben tartották, ahol a városban található Diabétesz-múzeum is lehetőséget kapott a bemutatkozásra. A Neumann család alapította gyűjtemény számos darabját bemutatták standjukon a kiállítótérben. A múzeumról részletes információk honlapjukon, a diabetesmuseum.de weboldalon találhatók.

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2016/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!