Feltöltés dátuma: 2016.12.15.

Az „akut” sebek kezeléséről

A még egyébként jól karbantartott diabéteszes betegnek is oda kell figyelnie minden apró kis jelre, tünetre a testén. A cukorbetegségben a sebek nehezebben gyógyulnak, mert a betegség az érrendszert, az idegrendszert, illetve az immunrendszert is károsíthatja, ami a sebgyógyulást késleltetheti.

Oda kell tehát figyelni még az olykor jelentéktelennek tűnő kis sebzésekre is, főleg ha az idegrendszeri károsodás érzéskiesést is okoz – súlyosbító tényező, ha a sérült területen észre sem veszi a beteg az elváltozást. Ezért fontos, hogy gyakran ellenőrizzük a bőrt testszerte, ha nehezen látható testrészt akarunk megvizsgálni, kérjünk segítséget, vagy végezzük tükörrel az ellenőrzést.

Egy cukorbetegnek ismernie kell azt a tényt, hogy sokszor az aprónak tűnő elváltozás mélyén sokkal súlyosabb károsodás van, mint amilyennek kívülről látszik.

Mindennapi életünk során számtalan apró sérülés éri a testünket. Ezekre sokszor oda sem figyelünk, azt gondolva, hogy semmilyen komoly problémát nem okozhatnak. A cukorbetegeknek a már korábban ismertetett szövődmények miatt fontos minden akut sebet kezelniük akkor is, ha úgy ítélik meg, hogy a keletkezett seb ártalmatlan.

Mit kell tenni sérülés észlelése esetén?

  • Tisztítsuk ki a sebet vízzel,
  • fertőtlenítsük le,
  • kötözzük be!

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha a sérülés súlyosnak tűnik (a vérzés erős, nehezen csillapodó; tátongó sebüreg látszik stb.), illetve ha 1-2 napon belül nem javul, vagy olyan jeleket észlelünk, amelyek szövődményekre (pl. gyulladás) utalnak.

A gyulladás jelei:

  • duzzanat,
  • bőrpír,
  • lüktetés,
  • melegség,
  • funkciókiesés.

A sebgyógyuláshoz nedves sebkörnyezet az ideális. A nedves sebkörnyezet javítja a sejtek oxigénellátását, ezáltal a tápanyagellátásuk is javul, a növekedési faktorok aktivizálódnak, és gyorsul a természetes gyógyulási folyamat. A nedves sebkezelés ráadásul könnyebbé és fájdalommentesebbé is teszi a kötéscserét. Kevésbé váladékozó sebek esetében a sarjadás támogatására alkalmasak a hidrogélt tartalmazó termékek, mint például az Octenisept sebgél.

Akut, de régóta fennálló sebek gyógyulását gyulladást okozó kórokozók késleltethetik, amelyeket olykor nagyon nehezen lehet a seb felületéről eltávolítani, kiirtani. Megfelelően megválasztott sebfertőtlenítő szerrel megakadályozhatjuk ezek megtapadását, elősegíthetjük eltávolításukat, és egyben a nedves sebkörnyezetet biztosítva segíthetjük a seb javulását.

Mindezeket biztosítja az Octenisept oktenidin-dihidroklorid- és fenoxietanoltartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Fertőtlenítő oldat, amely alkalmazható a sebkezelés támogatására, illetve a sebgyógyulás elősegítésére irányuló ismételt, rövid távú fertőtlenítésre.

Orbán Andreadiplomás ápoló

Megjelent a diabetes2016/6. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!