Feltöltés dátuma: 2016.11.10.

Lavinia segít

A Lavínia latin eredetű női név, de ne egy csinos nővérkét, ne is egy okos doktornőt képzeljenek a név mögé. Lavinia, aki segíteni tud a diabéteszeseknek, rövid i-vel használja a nevét, és egy applikáció, amely most készült el, és folyamatosan fejlődik a veszprémi Pannon Egyetemen.
A Pannon Egyetem Egészségügyi Informatikai Kutató-Fejlesztő Központjában jó tíz évvel ezelőtt egy számítógépes életmód-programon kezdtek el dolgozni, amely a naplózást, az adatok rögzítését, értékelését segítette. Az idő és a technika előrehaladtával a programot mobiltelefonra alkalmassá alakították, hiszen ma már egyre többen használják az okostelefonokat a mindennapokban.
Mit tud Lavinia? Gyuk Péter, a Pannon Egyetem informatikus mesterszakos hallgatója mesél róla.

A Lavinia életmód-monitorozó szoftver, amelybe nemcsak cukorbetegek, hanem bárki be tudja írni, hogy mit evett, mennyit mozgott, milyen gyógyszert szedett be… naplózni tudja az életét.

Nézzük, konkrétan mit is tartalmaz a program!

Az alapadatok cím alatt szereplő kérdésekre pontosan illik válaszolni, hiszen az értékeléskor valóban ezek az alapok: nem, életkor, súly, magasság… hízni vagy fogyni szeretne az illető… munkavégzés típusa, sporttevékenység… betegségek.

A vércukormérések értékeit egy csúszkával ellátott vonalzón lehet beállítani, rögzíteni. Ha már két adat van, a program azonnal grafikont rajzol, tendenciákat ábrázol, a kelleténél magasabb érték pirosan virít, a normális érték zöld színnel jelenik meg.

A következő „mappa” a napló, amelyben a mozgás, a gyógyszerek és az étkezések szerepelnek. Bennünket ez utóbbi érdekelhet leginkább. A napszaknak megfelelő étkezésre kattintva – reggelitől a vacsoráig (az utóvacsora és a nassolás az egyéb kategóriába tartozik) – felkínál a program több választást. Példaként választottunk egy olyan ételt, amelyet diabéteszes nem igazán ehet, de játszani olyan jó volt vele… tehát: ebéd – tészta – édes tészta – aranygaluska – 1 adag, amely 15 dkg. (Az applikációban az előre megadott mértékegységeket könnyen módosíthatjuk saját igényeink szerint: a tányérunkat is megadhatjuk mértékegységnek, ha egyszer lemértük, mennyit merünk rá, mondjuk a köretből. Ugyanakkor természetes mértékegységek is használhatók, pl. szelet kenyér, kis, közepes vagy nagy alma stb.)

Fejlesztés alatt van egy újabb funkció. Mikorra készül el, nem tudhatjuk, de szurkolunk érte.

– A cukorbetegek rendszerint étkezésekhez kötik a vércukormérést. Célunk, hogy meg tudjuk mondani – legalább a következő étkezésig –, mi várható, hogyan alakul az illető vércukorszintje. Én ezen az előrejelző algoritmuson dolgozom – mondja Gyuk Péter. – Annak függvényében, hogy valaki mennyit evett, mennyi inzulint adott magának, illetve egyéb körülmények, a mozgás, a stressz figyelembevételével – ez utóbbi különösen nehéz –, számoljuk ki a várható értékeket, illetve azok alakulását.

Egyetlen kattintás, és a szoftver pontosan megadja, hogy ez a 15 dekányi aranygaluska mennyi szénhidrátot, kalóriát, fehérjét, zsírt tartalmaz. De jelzi azt is, piros színnel, hogy az aranygaluskának roppant magas a glikémiás indexe, sőt javasolja, hogy mégse ezt válasszuk, de ha mégis, tanácsot ad, mivel ellensúlyozzuk bűnünket – a többi ételünk alacsony glikémiás indexű legyen!

Lehetőségünk van arra is, hogy mi magunk egy-egy ételhez megjegyzést fűzzünk.

Biztonságérzetünket növeli, hogy mindazt, amit mi rögzítettünk, kezelőorvosunk, dietetikusunk, az a szakember, akiben bízunk, akit felkértünk, láthatja, látja. A személyes vizitet is helyettesítheti ez a kapcsolat.

Másik előnye, hogy fegyelmezettségre nevel, miközben segít is ennek betartásában. Látjuk, ha hibáztunk, azt is, hogy miben. A szoftver értékel és tanácsot ad.

Lavinia bárkinek a társa lehet, a Diabétesz Világnaptól, november 12-től elérhető, előfizethető az applikáció.

A program részletes felhasználói útmutatója (videók és szöveges), bemutatása: www.lavinia.hu

Az alkalmazás letölthető: http://www.lavinia.hu/android-app

Gyuk Péter

Gyuk Péter 23 éves, informatikus mesterszakos hallgatója a Pannon Egyetemnek. 10 éve, hetedikes kora óta diabéteszes.

– Egyik reggel rosszul lettem, azóta vagyok cukorbeteg. A szokásos tünetek előzték meg, sokat ittam. Én addig azt sem tudtam, hogy létezik ilyen betegség. Az első pár nap a kórházban nehéz volt, azon gondolkodtam, élhetek-e ezentúl? Ennyire tudatlan voltam. De úgy emlékszem, elég hamar megbarátkoztam a diabétesszel, miután elmagyarázták, hogy valójában ez egy állapot. Persze voltak következményei, az önbizalmam például visszaesett.

Ma már próbálok elfelejtkezni róla, nem túl sokat foglalkozni vele, ezzel együtt kézben tartani. Hajlamos vagyok lazán venni, ezért igyekszem rákényszeríteni magam az odafigyelésre. A havi három doboz csík nekem sosem elég: étkezés után mindig megmérem a cukromat, és ha kell, korrigálom az inzulinadagot.

Megjelent a diabetes2016/5. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!