Feltöltés dátuma: 2016.12.14.

Joslin-díjasaink

Fontos a flow-élmény

Illusztráció

– El kell fogadnom, ez van – fogalmaz a balatonkenesei Juhász Hajni, aki 39 éve él diabétesszel. Ebből az alkalomból részesült Joslin-díjban a közelmúltban.

A szakirodalom nem szereti betegségnek nevezni a diabéteszt, inkább a speciális állapot kifejezést használják. Hajni ezzel szemben határozottan állítja, bizony, betegség ez. Hiszen, ha az ember nem tartja be, amit az orvos javasol, súlyos következményei lehetnek. Hajninál fiatalasszony korában, a terhessége idején diagnosztizálták a diabéteszt:

– 1977-ben az I-es számú belklinikára kerültem, miután azt javasolta a veszprémi kórház akkori belgyógyász főorvosa, szakítassam meg a terhességem, mert rám és a gyerekre nézve is nagyon veszélyes lehet a diabétesz. Mivel ragaszkodtam a gyermekemhez, felkerültem Pestre, dr. Tamás Gyulához. Kitűnő orvos volt, nála megszültem a gyermekem, semmi gond nem volt azon kívül, hogy hatalmas volt, 4 kg 30 dekával született. Én a szüléssel 15 kilogrammot fogytam. Azzal áltattak, hogy terhességi cukorbetegségről van szó, el fog múlni, de nem így történt. Jöttek utána más betegségek is, és maradt az inzulinkezelés.

Hajni hálás az orvosainak.

– Húsz évig Vándorfi főorvos úrhoz jártam Veszprémbe gyógykezelésre, kiváló szakember. A veszprémi diabéteszcentrum egész teamje, minden orvos, asszisztens és nővér példaértékű munkát végez. Most Fulcz Ágnes diabetológus főorvos asszony kezel, akivel úgyszintén kiváló a kapcsolatom. Próbálok egészségesen élni. Reggel vércukorszintméréssel kezdődik a napom, és az étkezések előtt is mindig mérem, mert várni kell az inzulinnal, ha magasabb. Ez ma már nyugdíjasként nem probléma, a munkahelyen nehezebb volt kivitelezni.

Megemlíti, mennyire jólesett neki a konyhások segítőkész hozzáállása a munkahelyén, amikor óvónőként dolgozott. Külön cukormentes ételeket készítettek neki, például sütöttek sós kiflit cukros helyett. Sem az utazásokban, sem a barátságokban nem zavarta Hajnit a betegsége. Vannak barátaik, akikkel kölcsönösen látogatják egymást, ők is tudják, tolerálják, előfordul, hogy Hajninak szokatlan pillanatokban is ennie kell, ilyenkor megy a konyhába és falatozik, hogy elejét vegye az esetleges rosszullétnek.

Szívfájdalma, hogy hat unokája közül egy diabéteszes. De szerencsére rohamléptekkel fejlődik az orvostudomány, a mai fiataloknak könnyebb a cukorbetegség kezelése, és a társadalom is megértőbb lett velük szemben. Unokája versenyszerűen focizik. A veszprémi iskolában, ahová jár, egy ápolónő külön gondját viseli a cukorbeteg gyerekeknek, valamint egy kerekes székes kislánynak, mindenben segíti őket, ami nagyon megnyugtató.

Milyen jó tanácsot adna sorstársainak 39 év tapasztalattal a háta mögött? Hajni azt javasolja, keressen magának mindenki olyan elfoglaltságot, ami kikapcsolja a mindennapi gondokból, divatos kifejezéssel élve, ami flow-élményt okoz. A flow olyan lelkiállapot, amelyben az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől feltöltődik energiával. Hajni nagyon szeret gyöngyöt fűzni, horgolni, kötni, kézimunkázni. Jelenleg Kenesén, a kultúrházban besegít a gyermekfoglalkozások lebonyolításában. Nyugdíjas óvónőként örömmel tölti el a vidám, gondtalan gyermekek közössége.

B.G.

Megjelent a diabetes2016/5. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!