Feltöltés dátuma: 2016.12.14.

Égési sérülések ellátása

Az égési sérülés az egyik leggyakrabban előforduló, akár súlyos következményekkel járó háztartási baleset; olyan károsodás, amelyet hő, elektromosság, vegyi anyag vagy akár sugárzás is okozhat. Az égési sérülések közé soroljuk a forrázás okozta sérüléseket is.

Illusztráció

Fokozatok

A sérülés mértékét százalékban határozzák meg a szakemberek teljes, a testfelület 100 százalékos arányát figyelembe véve, és a sérülés súlyosságát az határozza meg, hogy a testfelület mekkora része károsodott.

Az égési sérüléseknek több fokozata van:

  • elsőfokú égési sérülésről beszélünk, ha az csak a bőr felszínét érinti,
  • másodfokú égési sérülés esetén a bőrsérülés a bőr mélyebb rétegét érinti, de csak részlegesen,
  • harmadfokú az égési sérülés, ha a bőr teljes mélységét érinti,
  • a negyedfokú égési sérülés a mélyebb szöveteket (izom, csont) is károsítja.

Elsősegély

Az égési sérülés ellátásában az első és legfontosabb az elsősegélynyújtás, amely az első két fokozat esetén, kisebb kiterjedésű sérülésnél általában elégséges is.

A nagyobb kiterjedésű, illetve harmad-, negyedfokú égési sérülések minden esetben szakorvosi, illetve kórházi – speciális égési sérülésekkel foglalkozó – ápolást igényelnek.

Háztartási balesetek esetén az első teendő, hogy azonnal hűtsük le a sérült bőrfelületet, ez a leggyorsabban úgy kivitelezhető, ha folyóvíz alá tartjuk, lehetőleg 30 perc időtartamra. Amennyiben nincs lehetőség a folyóvíz elérésére, akkor bármilyen, a testhőmérsékletnél alacsonyabb hőmérsékletű, lehetőleg semleges folyadék megfelel. A hűtésnek nemcsak fájdalomcsillapító hatása van, de megakadályozza a további károsodásokat is. A jeges borogatást inkább ne alkalmazzuk, mert túlhűtést, esetleg fagyást okozhatunk vele!

Másodfokú égési sérülés esetén is hatékony elsősegély a hűtés, azonban ebben az esetben hólyagok képződnek a bőrön, amelyeket otthoni körülmények között nem célszerű eltávolítani a fertőzés veszélye miatt. Ha hólyagok keletkeztek a sérülés következtében, akkor célszerű azokat fertőtleníteni, és a területet steril fedőkötéssel ellátni.

Segítség

Az elsőfokú égési sérülésnél kialakuló bőrpír esetén is lehetnek apró, szemmel nem látható sérülések, illetve fennáll a veszélye a gyulladásnak. A gyulladás és elfertőződés megelőzésére, illetve kezeléséhez hatékony segítség az Octenisept oktenidin-dihidroklorid- és fenoxietanol-tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Fertőtlenítő oldat, amely alkalmazható másodfokú égési sérüléseknél kialakuló hólyagok esetén is a sebkezelés támogatására, illetve a sebgyógyulás elősegítésére irányuló ismételt, rövid távú fertőtlenítésre.

Orbán Andreadiplomás ápoló

Megjelent a diabetes2016/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!