Feltöltés dátuma: 2016.12.14.

A gyermekkori elhízás visszaszorítható

Az elhízás-járvány nem csak a felnőtteket érinti, hanem nagyszámban a gyerekeket és kamaszokat is. A World Obesity Federation adatai szerint napjainkban világszerte több mint 223 millió iskolás elhízott vagy túlsúlyos, és ez a szám 2025-re várhatóan 268 millióra emelkedik, hacsak nem cselekszünk azonnal.

Az elhízás negatívan hat a gyermek egészségére és életminőségére közvetlenül és – ami még súlyosabbá teszi a helyzetet – hosszú távon is.

A gyermekkorban rögzült étkezési szokások kihatnak a felnőttkorra, és az elhízott kisgyermekből nagyobb eséllyel válik súlyproblémával küzdő felnőtt.

Kis változások és okos cserék segíthetnek

Az egészséges testtömeg megtartásának kulcsa, hogy odafigyeljünk az elfogyasztott ételek és italok minőségére, mennyiségére és az így kialakított egészséges étrendet a fizikai aktivitás növelésével párosítsuk. Drasztikus diéták helyett az apró változtatások, jobb választások és okos cserék segítenek.

Az okos étrend első lépése a felesleges kalóriák csökkentése: a repeta elhagyása, az extra adag kenyér mérséklése, soványabb felvágottak, tejtermékek választása, vagy a cukor kiváltása alacsony kalóriatartalmú, illetve kalóriamentes édesítőszerekkel. Emellett fontos a rendszeresség, a kínált ételadagok fokozatos racionalizálása (vékonyabb szelet kenyér, sütemény, egy-egy szelettel kevesebb felvágott). Ezekkel az energiabevitel úgy korlátozható, hogy nem jár betarthatatlan lemondásokkal, és nem kell mellőznünk az étkezés élményét, de még az édes ízt sem, hiszen ennek élvezete emberi alaptulajdonság.

Kerülni kell a szélsőségességet

A családnak döntő szerepe van a gyermekkori túlsúly kezelésében. A családtagok bevonásával, az étkezési szokások fokozatos megváltoztatásával és a rendszeres mozgással lehet csak eredményeket elérni. A táplálkozás és az életmód átalakításánál kerülni kell a szélsőségességet és fontos a fokozatosság!

Gyermekkori elhízás Magyarországon

Az emelkedő tendencia alól Magyarország sem kivétel, nálunk is minden negyedik gyermeknek van súlyproblémája. Ez ellen kíván hatékonyan fellépni a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége egyebek mellett két hazai településen megvalósított GYERE® – Gyermekek Egészsége programjával, amely nemzetközi mintán alapul.

A világ legnagyobb, a gyermekkori elhízás megelőzését szolgáló hálózata, az EPODE 2004-ben Franciaországban kezdte meg működését, mára már 29 államban fejti ki tevékenységét. Legfontosabb célja, hogy a helyi közösségeket hozzásegítse az aktív és egészséges életmód kialakításához, aminek alapvető eleme a gyermekek egészséges táplálkozásra nevelése és ezzel együtt az elhízás megelőzése.

Magyarországon – csatlakozva a nemzetközi programhoz – elsőként 2014-ben Dunaharasztiban indította el a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a projektet, amely hároméves működése során a hazai gyermekkori elhízás előfordulásának csökkentését tűzte ki célul. 2015-ben a szakmai szervezet Szerencsen is útjára indította a GYERE® programot.

A projekt mindkét hazai településen állapotfelméréssel kezdődött. Az első jelentésekből egyértelműen kiderült, hogy mindkét helyen gondot jelent a gyermekelhízás, hiszen Dunaharasztiban a 6–12 éves korcsoportba tartozó gyerekek 26,5 százaléka túlsúlyos, illetve elhízott, míg Szerencsen ugyanezen korcsoport 33 százaléka küzd hasonló problémával. A kedvezőtlen tápláltsági állapotra vonatkozó adatok egyértelműen igazolják az oktató foglalkozásokból és szakemberek által összeállított menükből álló GYERE® program létjogosultságát.

Szükség lenne arra is, hogy a két településen szerzett tapasztalatok beépítésével, országossá váljon e program!

Szűcs Zsuzsanna MScdietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

Megjelent a diabetes2016/5. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!