Feltöltés dátuma: 2016.10.12.

Lássuk a diabéteszt!

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) az idei Diabétesz Világnap kapcsán a cukorbetegség szemszövődményeire hívja fel a figyelmet.

Illusztráció.

A cukorbetegség és a szemkomplikációk helyzete aggasztó, mivel a statisztikák szerint minden második felnőtt cukorbeteg tudomást sem szerez állapotáról. Márpedig a korai diagnózis és a cukorbetegségre visszavezethető szövődmények kezelése nagymértékben növeli az érintettek élet-, illetve egészséges életre való kilátását.

Ha a diabétesz sokáig kezelés nélkül marad, könnyen kialakulnak a szövődmények. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy a 2-es típusú cukorbetegség az érintettek 70 százalékánál kordában tartható, sőt kialakulása le is lassítható vagy akár visszafordítható.

Megelőzhető legyen!

Illusztráció.

Az idei Diabétesz Világnapra az IDF kettős célt tűzött ki: a 2-es típusú cukorbetegség korai felismerését és kezelését szorgalmazza, hogy a szövődmények megelőzhetők, illetve megfelelően kezelhetők legyenek. A világszerte egészségügyre fordított kiadások 12 százalékát a diabéteszes felnőttek kezelése viszi el. 2015-ben ez kb. 186 ezermilliárd forintnak megfelelő összeget tett ki világszerte. Egyre gyakoribb azonban a gyermekkori 2-es típusú cukorbetegség is, amit főként a kiskorúak rossz táplálkozási szokásai és mozgásszegény életmódja okoz.

Az IDF azért választotta a 2016. évi világnapi mottójául, hogy „Lássuk a diabéteszt!”, mivel a szemszövődmények a fogyatékosság egyik legszembetűnőbb fajtáját idézik elő, de akár idő előtti elhalálozáshoz is vezethetnek.

415 millió cukorbeteg

Illusztráció.

AZ IDF Diabetes Atlas aktuális kiadása szerint sok országban a cukorbetegség vezet a vakság, a szív- és érrendszeri elváltozások, a veseelégtelenség vagy éppen az alsó végtagi amputáció eseteinek többségéhez. A Világszövetség adatai szerint a tavalyi évben 415 millió cukorbeteg élt a földön. Amennyiben késik vagy kitolódik a diagnózis, az betegenként legalább egy szövődmény kialakulását jelentheti.

A cukorbetegek több mint harmadánál élete során fellép a retinopátia, vagyis a szem ideghártyájának a diabéteszre visszavezethető elváltozása. Fontos volna, hogy a retinopátia szűrése a háziorvosi rendelőben megtörténjen, hiszen a családorvossal biztosan kapcsolatba kerül minden ember.

Világnapi rendezvények 2016.

  • November 12. – Budapest, Lurdy Ház (Cukorbetegek Budapesti Egyesülete)
  • November 12-13. – Budapest, Szent Angéla Gimnázium, 24 órás röplabdázás (Sportos Cukorbetegekért Egyesület)
  • November 19. – Sopron, Liszt Ferenc Művelődési Központ (Soproni Cukorbeteg Egyesület)
  • November 19. – Veszprém, Városi Művelődési Központ (Veszprém Megyei Diabetes Egyesület, Alapítvány a Cukorbetegekért, Vanderlich Egészségcentrum)
  • November 27. – Budapest, Syma Sport- és Rendezvényközpont (Egy Csepp Figyelem Alapítvány)

Kékbe öltöztetve

November 14-én harcba hívja az IDF a diabéteszeseket, hozzátartozóikat és az egészségügyi szakembereket, hogy a „Lássuk a diabéteszt!” szlogen értelmében minél nagyobb figyelmet kapjon a cukorbetegség és a szemszövődmények ügye. Számos szervezet rendezvényeket tart ekkor, ahol az érdeklődőknek szűréseket és tájékoztatást kínálnak. Egyes országokban nem csak a nyomtatott és az elektronikus sajtón keresztül szólítják meg a nyilvánosságot, de a polgármesteri hivatalokban, sőt a nemzeti parlamentekben is vércukormérést szerveznek, a politikai döntéshozókat pedig informálják az esetleges kockázatokról. Egy-egy aktivista a saját munkahelyén tart figyelemfelkeltő programot: például a cég belső kommunikációs rendszerében egészségmegőrző dokumentumokat juttat el a kollektíva tagjaihoz.

A Diabétesz Világnap 1991-es bevezetése óta közoktatási intézmények is otthont adnak hasonló programoknak, de már hagyományosnak tekinthető a helyi nevezetességek kék fényben való megvilágítása, a világnapi törekvéseket szimbolizáló kék kör feltüntetése, valamint a témába vágó flashmobok, élő körök szervezése is. Kövessük hát a példát Magyarországon is!

József Attila

Megjelent a diabetes2016/4. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!