Feltöltés dátuma: 2016.06.22.

Országos összefogás a cukorbetegekért

Új szövetség születik

A diabétesszel élők száma a világon mindenhol, így Magyarországon is folyamatosan emelkedik. A Magyar Diabetes Társaság által végzett legújabb felmérés alapján jelenleg közel 800 ezer olyan diagnosztizált cukorbeteg él hazánkban, akik már valamilyen gyógyszeres kezelésben részesülnek, 94 százalékuk, vagyis körülbelül 730 ezren 2-es típusú cukorbetegek. Ez hatalmas szám, és azt jelenti, hogy minden 13. ember cukorbeteg!

Illusztráció

A cukorbetegség sok szempontból már nem magánügy: egyrészt nemcsak a beteget, hanem a közvetlen környezetét is érinti, hiszen a család, a barátok segítsége, támogatása, odafigyelése nélkül nagyon nehéz megküzdeni a mindennapok során felmerülő nehézségekkel. Másrészt ez a nem ritkán súlyos szövődményekkel járó krónikus betegség tartós egészségkárosodást, rokkantságot is eredményezhet, ami jelentősen befolyásolhatja a cukorbetegséggel élők és környezetük mindennapjait is.

A betegen nagyon sok múlik: a kiváló szakemberek, a rendelkezésre álló modern terápiák és eszközök csak akkor lehetnek hatékonyak, ha a beteg hozzáteszi a saját önrészét és maga is aktívan részt vállal a kezelésben. Ez azonban csak jól felkészült, képzett betegtől várható el.

Magyarországon egyetlen más betegségcsoportnál sincs olyan, évtizedek óta jól működő, az egész országot behálózó civil egyesületi aktivitás, mint a diabétesz területén. Szinte valamennyi nagyvárosban működnek cukorbeteg-egyesületek vagy -klubok, amelyek a betegek képzését és a tapasztalatcsere lehetőségét próbálják biztosítani kiváló szakemberek közreműködésével és támogatásával. Ezeknek az egyesületeknek köszönhetően sok ezer cukorbeteg kapta vissza a reményt és bizonyosodhatott meg arról, hogy diabétesszel együtt is teljes élet élhető, lépésről lépésre tanulhatták meg a szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket.

Ezek az egyesületek sorstársi közösségek, és bár minden szempontból nagyon különböző emberek a tagjaik, a cukorbetegség rendkívül erős kötelék közöttük, aminek köszönhetően valódi egységet alkotnak.

Számos aktívan működő egyesület részéről merült fel egyre gyakrabban az az igény, hogy országos összefogás keretében induljon el egy együttgondolkodás, egy közös munka, vagyis egy olyan összefogás, amely segíti és tovább erősíti ezeknek a betegegyesületeknek a tevékenységét, és ezáltal megteremti a cukorbetegek érdekeinek egységes képviseletét.

A budapesti, a győri és a szegedi egyesület összefogásával megalakult a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ), amelyhez már számos egyesület jelezte csatlakozási szándékát. A Szövetség vezetőségében az alapító egyesületek vezetőin kívül felkérést kaptak a kaposvári, a fejér megyei, a gödi és a rákosmenti betegegyesületek elnökei is. Rendkívül megtisztelő és a valódi összefogás szándékát mutatja, hogy az új szervezet elnökségében és felügyelőbizottságában is elfogadta a felkérést a Magyar Diabetes Társaság két vezetőségi tagja: dr. Hidvégi Tibor és dr. Blatniczky László.

A CEOSZ első vezetőségi megbeszélését május 25-én tartotta, ahol a jelenlévők meghatározták azokat a legsürgetőbb feladatokat, amelyek megteremtik az országos összefogás biztos alapjait.

A jogerős bírósági bejegyzést követően kerül majd sor az első közgyűlés összehívására, amelyről, csakúgy, mint a CEOSZ tevékenységéről, a továbbiakban rendszeresen beszámolunk a Diabetes magazinban.

Füzesi Brigitta

Megjelent a diabetes2016/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!