Feltöltés dátuma: 2016.06.22.

Civil Fórum VI.

A már hatodik alkalommal megrendezett Civil Fórum résztvevőinek száma idén rekordot döntött, minden eddiginél többen voltak kíváncsiak a Fonó Budai Zeneházban 2016. április 23-án rendezett programra.

Illusztráció.
Diabétesz és kihívások. A <em>Kovács Áron </em>moderálta beszélgetés résztvevői <em>Horváth Balázs </em>és <em>Horváth Péter</em>
Diabétesz és kihívások. A Kovács Áron moderálta beszélgetés résztvevői Horváth Balázs és Horváth Péter

Közvetlenül a megnyitót követően került sor a Lang Gusztáv-díjak átadására. A díjat az alapító, a lapunkat is létrehozó Alapítvány a Cukorbetegekért évente egy Magyarországon élő és tevékenykedő magánszemélynek és egy civil szervezetnek kívánja adományozni, akik a cukorbetegek valamely közösségének megteremtésében, annak működtetésében, a diabétesszel élők oktatásában, életminőségének javításában kiemelkedő eredményeket értek el. A díjjal a 2008-ban elhunyt Lang Gusztávnak kívánnak emléket állítani, aki a veszprémi és az országos cukorbeteg-mozgalom kiemelkedő személyisége volt. Magánszemélyként az idén 30 éves 77 Elektronika Kft. alapítója, ügyvezetője, Zettwitz Sándor részesült elismerésben, aki nem csak a világszínvonalú magyar vércukormérő készülékek fejlesztésével segítette a diabéteszesek életét, de a kezdetek óta támogatója, partnere volt minden civil kezdeményezésnek, ami a magyar cukorbetegek közösségeinek érdekét szolgálta. Civil szervezetként a győri Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület kapta a díjat, akiket legtöbben talán az országos Törp Programjukról ismernek. A díjazottakkal készült interjúkat a következő oldalakon megtalálják.

A díjátadást a szakmai előadások követték, ezekben idén nem csak a cukorbetegség kezeléséről, a szövődmények elkerüléséről kaptak praktikus tanácsokat a hallgatók, de a betegoktatás és a közösségi élet szervezéséhez is. Kettőt már lapunk hasábjain is megismerhetnek, de az év során az összes előadás írásos változatát közölni fogjuk szándékaink szerint, honlapunkon pedig videó formájában is elérhetők lesznek.

Rendezvényünkön jelentette be Füzesi Brigitta, a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének elnöke a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) megalakítását a budapesti, a győri és a szegedi egyesület összefogásával. A Magyar Diabetes Társaság nevében Prof. dr. Barkai László elnök üdvözölte az új országos ernyőszervezet létrejöttét, s biztosította a szakmai szervezet támogatásáról. (Az azóta eltelt időben volt az MDT kongresszusa, ahol vezetőségválasztást tartottak. Az MDT jelenlegi elnöke Prof. dr. Kempler Péter a szerk.) Már a helyszínen számos egyesület, klub fejezte ki csatlakozási szándékát. A szövetséggel kapcsolatos fejleményekről is olvashatnak lapunkban.

Nagyon népszerű volt a Kovács Áron moderálta Diabétesz és kihívások című beszélgetés, ebben az El Caminót inzulinpumpával teljesítő Horváth Pétert és a világutazó Horváth Balázst ismerhette meg közelebbről a közönség. A vidámra sikerült élménybeszámolók után a közönség számos kérdésére válaszoltak, így a terem a szünetben sem ürült ki.

A program végén kerültek átadásra a Joslin Diabetes Center elismerései. A Joslin Diabétesz Központ 1948-ban Győzelem-érem néven alapított díjat a 25 éve diabétesszel élők számára, ezt ma 25 éves oklevélként ítélik oda azoknak, akik legalább 25, legfeljebb 49 éve inzulinos cukorbetegek. A legalább 50, inzulinos cukorbetegként leélt évért az oklevél mellé érem is jár. 25 éves oklevelet vehetett át: Bényi Istvánné, Bócz József Attila, Boczán Árpád, dr. Molnár Jenőné, dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna, Fekete László, Golda Éva Judit, Juhász Hajni, Kovács Ági, Liktor Szabolcs, Papné Kovács Judit, Seres Ferenc és Veréb Sándor Lajos. 50 éves elismerésben részesült: Ágh Ferenc, Jakabfy Sándorné, Kerekesné Szücs Katalin, Kissné Sándor Zsuzsanna, Pázmán Zoltánné Juszcsák Rózsa, Szilágyi Mária és Tóth Jánosné. A Joslin-díjra folyamatosan várjuk a jelentkezéseket levélben vagy honlapunkon, de a hosszabb átfutási idő miatt a jövő évben átadásra kerülő díjak adatait, dokumentációját már december végén megküldjük az Amerikai Egyesült Államokba, a Joslin Intézetnek.

Az inzulinkezelés eszközei – „A kőbaltától napjainkig” kortörténeti kiállítás
Az inzulinkezelés eszközei – „A kőbaltától napjainkig” kortörténeti kiállítás

Tavaly nagyon népszerű kezdeményezésünk volt a Kedvenc Receptem pályázat. Számos izgalmas – és diétás – fogás érkezett, amit dietetikus ellenőrzése után, a tápértékek kiszámításával jelentettünk meg a novemberi Diabétesz Világnap alkalmából Receptsarok gyűjteményünkben. Büszkén mondhatjuk, hogy a kiadványból 22 000 példány talált rövid idő alatt gazdára. A siker az idei folytatás mellett néhány újításra is ösztönzött bennünket. A pályázatot sokkal korábban, már a Civil Fórumon meghirdettük – így mindenkinek több idő áll rendelkezésére összeírni, elkészíteni és lefényképezni kedvenc receptjeit. Az egyéni díjazás mellett idén szeretnénk a klubokat, egyesületeket is aktivizálni: vegyenek részt szervezetként is a pályázatban, összejöveteleik kiváló lehetőségek arra, hogy az egészséges táplálkozásról közösen – esetleg dietetikus bevonásával – beszéljenek, s a legjobb receptjeiket megosszák. A legkreatívabb klubot vagy egyesületet a pályázat támogatója, az idén 30 éves 77 Elektronika Kft., a Dcont® vércukormérő készülékek gyártója különdíjjal is jutalmazza. Szintén újdonság, hogy a legjobb sztíviával készült recepteknek a Coca-Cola Magyarország díjat ajánlott fel. A játék szervezője a www.diabetes.hu oldal és a diabetes.hu Facebook-közösség a KEVA.Blog – Sárika konyhája blog és facebook közösséggel együttműködésben. Várjuk tehát a jobbnál jobb recepteket és a róluk készült fényképeket a www.diabetes.hu/kedvencreceptem oldalon vagy a Tudomány Kiadó postacímén.

Sokan érdeklődtek, vásároltak a kiállítóknál
Sokan érdeklődtek, vásároltak a kiállítóknál

A rendezvény ideje alatt egy látványos kortörténeti kiállítás mutatta be a diabéteszesek inzulinnal történő kezelését, amely találóan Az inzulinkezelés eszközei – „A kőbaltától napjainkig” címet viseli. Az idősebb korosztálynak nosztalgia, a fiataloknak történelem. Papp Sándort és kincseit következő számunkban mutatjuk be részletesen.

A Civil Fórum elmaradhatatlan résztvevői a kiállítók, info-pultok. Nagy örömünkre idén is megtelt a Fonó Budai Zeneház kisebbik terme, ahol a kedvezményes vásárlás mellett közvetlenül informálódhattak az érdeklődők a cégektől. Köszönjük minden kiállítónak, támogatónak a rendezvény megvalósításához nyújtott segítséget.

További képek a http://www.diabetes.hu/oktatas/galeria oldalon.

Béki János

Megjelent a diabetes2016/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!