Feltöltés dátuma: 2016.05.13.

Sztívia – kis növény, nagy lehetőségek

A sztívia vagy más néven jázminpakóca Dél-Amerikából, Paraguay területéről származik. Őshazájában több mint 200 évvel ezelőtt először az őslakosok fogyasztották, akik a növény leveleit használták édesítésre, vagy egyszerűen csak azok édes íze miatt rágták a leveleket.

A ma világszerte több ezer élelmiszerben és italban fellelhető édesítőszer a növény levele édes ízű összetevőinek, az úgynevezett szteviol glikozidoknak a nagy tisztaságú, magas koncentrációjú kivonata.

Sokoldalú előnyök

A sztíviakivonat előállításához a növény szárított leveleit vízbe áztatják, majd az édes hatóanyagot kiszűrik, tisztítják és szárítják. A sztívia az energiamentes édesítőszerek egyike, vagyis jellemző rá, hogy a népszerű ízt kalóriabevitel nélkül képes biztosítani, így használata segíthet a testtömeg karbantartásában. Íze igen intenzív, hiszen 200–350-szer édesebb, mint a cukor, ugyanakkor kesernyés utóíze sokak számára megosztó lehet.

A sztívia további előnyei:

  • természetes forrásból származik,
  • fenntartható termesztés útján állítják elő,
  • szénhidráttartalma és glikémiás indexe nulla, emiatt a diabéteszes betegek étrendjébe is könnyen beilleszthető,
  • gyermekek, várandós nők és szoptató anyukák által is biztonságosan fogyasztható,
  • hőálló, ezért sütéshez-főzéshez is felhasználható,
  • sokoldalú, hiszen a süteményektől kezdve az üdítőitalokig az élelmiszerek széles skálájánál alkalmazható.

Kis növény, nagy gyógyhatás?

A sztívia világszintű térhódításával párhuzamosan rengeteg olyan táplálkozástudományi kutatás indult, amely az édesítőszer élettani hatásait, további potenciális előnyeit hivatott feltárni. Kedvező szív- és érrendszeri (érelmeszesedést gátló, vérnyomást normalizáló), antikarcinogén (vagyis rákellenes), gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak neki. Állatkísérletekben a sztívia antioxidáns hatásúnak bizonyult, 2-es típusú cukorbeteg patkányokban csökkentette a vese- és májkárosodás mértékét. Sejttenyészetekben az édesítőszernek az inzulinhoz hasonló hatását is megfigyelték. Ezen kedvező jelenségek meggyőző igazolására azonban még további vizsgálatok szükségesek.

Új engedélyezett sztíviaösszetevő

A tíz különböző szteviol glikozidot tartalmazó, nagy tisztaságú sztívialevél-kivonat használatát, alapos kockázatértékelést követően, 2011 novemberében engedélyezték az Európai Unióban. Az élelmiszerekben, illetve asztali édesítőszerekben E960 kódszám alatt találkozhatunk vele. Újdonságként a tavalyi év decemberében vált használhatóvá az Európai Unióban egy új sztíviaösszetevő, a Reb M, amelynek utóíze társaitól eltérő módon kevésbé kesernyés, s így új távlatokat nyithat az édesítő alkalmazásának, és új rajongókat szerezhet a jázminpakócának.

Néhány recept sztíviával:

Szűcs Zsuzsanna MScdietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

Megjelent a diabetes2016/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!